Kritisk øyeblikk for Tromsø-team : – Alle holder pusten

1 month ago 21



Foto: ESA

Bip.. bip.. This is Tromsø calling.

Tromsø-team tar kontroll i verdensrommet. Nå skrives det historie i norsk romfart.

Publisert: 16.08.2024 14:12

Kortversjonen

Satellitter i verdensrommet skal styres fra Tromsø.

Ja, du leste riktig. Arctic Weather Satellite (AWS), som fredag skytes opp av SpaceX fra Vandenberg i California, vil kunne bane vei for en konstellasjon av værsatellitter over ArktisArktisOmrådet rundt Nordpolen. Yttergrensen for Arktis er Polarsirkelen. I Norge skjærer Polarsirkelen gjennom Nordland et stykke nord for Mo i Rana. .

Det vil bli svært nyttig både sivilt og militært.

På et kontrollrom i Tromsø jobber et spesialisert mannskap fra Kongsberg Satellite Services (KSAT):

KSATs SatOps team klar til launch i Tromsø. De skal styre satellitten Arctic Weather Satellite. Foto: David Jensen

De er trent opp til å inneha unik ekspertise på satellittkontroll. KSAT er kjent for å levere bakkestasjonstjenester til satellitter for kunder fra hele verden, men at selskapet nå også skal styre en ny europeisk værsatellitt, er nytt:

– Dette er et naturlig steg for oss, at vi nå kan ta hånd om det totale bakkesegmentet for våre kunder, i dette tilfellet ESAESADen europeiske romorganisasjonen, sier administrerende direktør i KSAT, Rolf Skatteboe.

Målet med satellitten er å gi bedre værmeldinger i Arktis. I tillegg skal den bidra me data til klimaforskning.

KSAT beskriver utviklingen som historisk for norsk romfart.

– Veldig viktig

Ifølge den europeiske romorganisasjonen, ESA, merkes effektene av klimakrisen mer akutt i Arktis enn noe annet sted på planeten. Været i Arktis er ikke bare hardt, men det endrer seg ekstremt raskt.

Bedre og raskere værmelding vil være svært nyttig for alle som opererer i arktiske strøk. Her eksemplifisert av sørgående hurtigrute utenfor Hammerfest under en storm. Foto: Marit Hommedal / NTB

Hyppigere data fra Arktis er dermed «akutt nødvendig», mener ESA. Den europeiske romorganisasjonen har valgt å bruke kommersielle leverandører, som KSAT, for å få på plass satellitten raskt.

Det er ikke bare værsatellitten som skal styres fra Tromsø. Også to bredbåndssatellitter, som nylig ble skutt opp, skal styres fra Tromsøfra TromsøBredbåndssatellittene opereres av KSAT i samarbeid med Space Norways datterselskap HEOSAT. . Menneskelig aktivitet i Arktis og regionens strategiske betydning er økende.

Tjenester som bredbånd og værvarsling er dermed svært relevant.

Ifølge administrerende direktør i Norsk romsenter, Christian Hauglie-Hanssen, vil dataene fra satellittene være nyttige både i det sivile, for næringer som fiskeri og som en taktisk og strategisk kapasitet når man skal drive militære forsvarsoperasjoner.

AWS vil på sikt også gi mulighet for værvarsling andre steder.

– Alle holder pusten

KSATs bakkestasjon på Svalbard spiller en nøkkelrolle i tildelingen av oppdraget. Stasjonen skal ha første kontakt med satellitten når den kommer opp i verdensrommet.

– Dette er et kritisk øyeblikk hvor satellitten skal «slås på» og man får de første indikasjonene på hvordan det har gått. Så alle holder pusten til det skjer, sier Skatteboe.

Med sin unike posisjon på 78 grader nord er KSATs bakkestasjon på Svalbard perfekt plassert for å kommunisere med satellitter i polar bane. Foto: KSAT

Det skjer mye innen norsk romfart om dagen. Årsaken er en kombinasjon av kommersielle muligheter og politisk vilje:

– Det ligger i HurdalsplattformenHurdalsplattformenAp/Sp-regjeringens politiske plattform at man ønsker å utvikle Norge til å ta mer industrielt eierskap i de tilfeller der man har spesielle nasjonale behov og ikke får dekket de andre steder, sier Hauglie-Hanssen.

Nord-Norge, hovedsakelig Tromsø og Andøya, er der hvor mye av romaktiviteten i Norge skjer.

– Man har hatt et godt faglig fundament gjennom forskning og vært flink til å bygge industrien på det man startet med på 1960-tallet, sier sjefen for Norsk romsenter.

– KSAT har vært veldig flinke til å utvikle markedet, og det er grunnlaget for at de nå er tildelt «mission control» av ESA, mener han.

Read Entire Article