Kritikk mot Klopp i Tyskland: – Slag i magen

3 hours ago 4



Debatten går i Tyskland etter at Jürgen Klopp er blitt fotballsjef i Red Bull-konsernet.

Publisert: 12.10.2024 08:20

– For fotballromantikerne er dette et slag i magen, sier den legendariske ZDF-reporteren Thomas Skulski på kanalens eget «Mittagsmagazin», gjengitt av Blick.

Ifølge Christian Falk, fotballsjef i den tyske storavisen Bild, vil Klopps nye lønn i Red Bull ligge på mellom åtte og elleve millioner euro i året. Det tilsvarer mellom 94 og 129 millioner norske kroner.

Energidrikke-produsenten eier Leipzig i Tyskland, New York Red Bulls i USA, Red Bull Brasil og  Red Bull Bragantino i Brasil, samt Red Bull Salzburg i Østerrike. De eier også deler av Leeds i England.

Red Bull-klubbene er for mange kontroversielle ettersom de er svært kommersielle, særlig i Tyskland der det er en regel om at ingen private eiere skal kunne ta over en klubb. Minst 51 prosent må eies av medlemmene.

Red Bull LeipzigRed Bull LeipzigRed Bull tok kontroll på klubben SSV Markranstadt i 2009. Da var de i 5. divisjon. i Tyskland har kommet seg rundt denne regelen ved å ha noen få medlemmer som i praksis er ansatt i Red Bull. Nye medlemmer får ikke stemmerett over klubbens avgjørelser.

Klopps tidligere klubb Borussia Dortmund og deres fans har vært blant de største motstanderne.

– Det er sant at dette er kontroversielt. Det er en stor diskusjon i Tyskland i øyeblikket om «han har solgt sin sjel», sier Falk i en BBC-podcast.

Han svarer selv på spørsmålet:

– Jeg vil si nei, fordi Leipzig er en stor klubb. Selvfølgelig er dette tøft, særlig for Dortmund-supportere, fordi det har vært store kamper, og de har alltid sagt at dette er en «blikkboksklubb» uten tradisjoner.

– Han er like falsk som tennene sine, skriver Günther Klein på Münchner Merkur, mens William Laing i t-online.dk mener at Klopp «graver sin egen fotballgrav»:

– Gjennom å gå til Red Bull ødelegger Klopp sitt image og alt han ifølge fotballfansen står for.

– Ifølge dem inngår Klopp nå pakt med djevelen.

– Klopps beslutning om å velge Red Bull er spesielt bitter, fordi han egentlig er et symbol på ren fotballromantikk, mener Laing.

Men han får motstand i den påstanden:

– Klopp har aldri påstått at han er den siste fotballromantiker, skriver Süddeutsche Zeitungs kommentator Philipp Selldorf.

– Mange supportere er skuffet over Klopps inntreden hos Red Bull. Men oppstyret vil sannsynligvis legge seg – og jubelen vil være stor ved en eventuell retur til trenerbenken, mener Selldorf.

Christian Falk i Bild er enig:

– Men om en måned eller noe vil det roe seg ned. Kjærligheten til Jürgen Klopp i dette landet betyr at han nesten kan gjøre hva som helst, sier han i BBC-podden.

The Guardian-skribent Jonathan Liew mener også at reaksjonene avslører en tendens i engelsk fotball til å sette trenere på moralske pidestaller. I en kommentar skriver Liew at dette kan være opptakten til en fornyet trenerkarriere, eller starten på en lengre periode innen fotballadministrasjon.

– Rollen min har endret seg, men lidenskapen min for fotball og menneskene som gjør idretten til det det er, har ikke gjort det, sa Klopp i Red Bulls pressemelding.

Fredag avviste Red Bull-sportssjef Oliver Mintzlaff ryktene om at Klopp har en klausul som gjør at han kan si opp hvis han skal overta som tysk landslagssjef.

– Jürgen Klopp har ingen klausul som gjør at han kan gå når som helst, sier Mintzlaff til nyhetsbyrået DPA, gjengitt av Süddeutsche Zeitung.

Read Entire Article