Kristiansand må stå på for å få hete «Gateway to Europe»

3 hours ago 4



Vi sa for noen år siden nei til ferjer, og først etter rettssaker fikk Fjord Line anløpe Kristiansand. I 2018 fikk vi Europas største og Norges første landstrømanlegg. Fjord Line er heldigvis tilbake og Holland Norway Lines fra Nederland kom til som en ny og viktig aktør.

Politikere i Kristiansand er lei oppslag om at Kristiansand havn må si nei til nye skips- og fergeanløp. Vi ønsker kun å se at havna får flere anløp, ikke bare fra Danmark, men også fra Nederland. Havna skal først og fremst arbeide for flest mulig turister som bruker mye penger i Norge, skriver lederen av areal- og miljøutvalget, Odd Nordmo. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Noe av det samme som Kristiansand har opplevd, skjedde så i Holland. Eemshaven i Nederland skjønte ikke det innlysende i at en bilferje med 1500 personer + biler må få prioritet fremfor annet gods. Dette endte dessverre med konkurs for HNL.

Nå sier havna at det ikke er kapasitet til bilferje før etter 2028. Cruise er det man jobber med nå. Cruise uten biler betyr lite for Sørlandet. Colorline har slitt med å ha nok rene cruiseturister mellom Oslo og Kiel, men ser nå økt tilfang av biler og gods på disse båtene.

Holland Norway Lines brakte turister i kjøretøy fra/til Europa, og førte til flere overnattingsdøgn i Setesdal og på Sørlandet. Antakelig viktigere turister til Sørlandet enn vi som reiser til/fra Danmark. 17,5 mill. nederlendere reiser mye og liker naturen vår. I Norge har også stadig flere av oss behov for Europa-turer med egen bil.

Odd Nordmo

Politikere i Kristiansand har et ønske om å bygge Sørlandet og er lei oppslag om at Kristiansand havn må si nei til nye skips- og fergeanløp. Vi ønsker kun å se at havna får flere anløp, ikke bare fra Danmark, men også fra Nederland. «Vi må ta vare på våre faste kunder,» sies det. Ja, men havna skal først og fremst arbeide for flest mulig turister som bruker mye penger i Norge.

Nylig fikk bystyret info fra havna. De ønsker å jobbe for å være Norges mest moderne havn. Planlagte miljøtiltak ligger mange år foran skipsfartens faktabaserte utviklingsplaner. De er svært kapitalkrevende og med få muligheter til økonomisk bæreevne. Havna skisserer høye kostnader med ny containerhavn, men lite om hvordan dette kan tas gradvis. Havna sier mye om å tjene store penger på eiendomsutvikling, men lite om inntektene fra havnetrafikk.

Havna sier mye om å tjene store penger på eiendomsutvikling, men lite om inntektene fra havnetrafikk.

Havna har konkludert med at de ikke kan ta imot flere ferger før Gartnerløkka er ferdig utbygget i 2028-2029. Hvis ikke HNL hadde gått konkurs, ville havna da sagt: «Sorry, ikke plass til dere frem til 2029, kom tilbake da»? Antakelig ikke, da ville havna måttet finne en løsning i alle disse årene. Hvilke tidsrom er ledig? Er det anløp fra kl. 09 til kl. 15? Kan en bilferje komme fra for eksempel Holland ca. kl. 10, tømme biler og passasjerer og deretter legges ved annen kai? Kan den samme ferjen ta imot biler og passasjerer og reise ca. kl. 18?

Havnedirektøren svarer at Via Nova, som Statens vegvesen bruker, simulerer trafikkbildet. Dette er ikke godt nok, fordi det bør legges inn også andre tider, inklusiv en mulig forskyvning av dagens ferjetider, for å oppnå en maks utnyttelse av havna.

Samtidig slår havnedirektøren seg til ro med at de ikke har råd til verken 3. ferjeleie eller biloppstilling på to nivåer. Dette er heller ikke godt nok hvis en slik holdning utsetter muligheten for økt inntjening for havna til 2028-2029. Samtidig risikerer vi at Nederland og Europa etablerer Larvik og Kongsberg-området som sine favoritter i stedet for Kristiansand og vakre Setesdal.

Det virker også som om havna har slått seg til ro med at det som er oppstilling for biler til ferjene, samtidig skal være gratisparkering for alle som kommer lenge før avgang. Private aktører kan gi tilbud om å etablere parkeringsnivåer på 2 - 3 etasjer, slik man ser i andre byer. Gjerne korttidsleie for eksempel 10 år, slik at ikke fremtidig utvikling av eiendommen blir hindret. Dette kan gi inntekt til havna, ingen utgift, og kan gjøres raskt.

I Oslo har havna fått til et godt samarbeid med kommunen og private selskap for å sikre utviklingen av fjordbyen og inntekter både til havna og til kommunen. I Kristiansand har havna så langt heller søkt et fastlåst samarbeid med ett utenbys selskap, enn med kommunens mange andre mulige samarbeidsaktører.

For å få til samme suksess som i Oslo for fremtidens viktigste byutviklingsmulighet, Lagmannsholmen, bør havna snarest ta kontakt med både byutviklingsetaten samt med kommunens eiendomsselskap Kristiansand Næringsselskap AS for å få til de beste løsninger, ikke bare for havna, men for hele Sørlandet.

Disse kan sikre at det blir flere private aktører som skal bygge fantastiske Lagmannsholmen inklusiv dagens containerhavn, og at havna heller primært kan jobbe med havn og tjene penger på havnetrafikk.

Visit Sørlandet, Innoventus Sør, Næringsforeningen og aktører i parkeringsbransjen med flere må også på banen for at alt forsøkes for å si JA til nye ferjer til byen vår nå, ikke i 2029.

Read Entire Article