Krisetid i Rajshahi

1 month ago 21



Vennskapsforbindelsen mellom Rajshahi i Bangladesh og Kristiansand er unik i norsk sammenheng, sannsynligvis også internasjonalt.

Delegasjon fra Rajshahi på besøk i Kristiansand i 2018. Til venstre Hans Petter Mjølund. Foto: Arkivfoto

I førtifem år har de to byene utviklet et gjensidig og dedikert forhold – gjennom et utstrakt samarbeid – humanitært, kulturelt og faglig. Bystyret har igjen vedtatt ønsket om fortsatt engasjement.

De siste ukene har situasjonen i Bangladesh blitt preget av sterke protester mot diskriminering, valgfiksing og korrupsjon. Det har resultert i voldsomme tumulter; plyndring, vold og ildspåsettelser. Hasinas regjering har måttet gå. Hun har flyktet til India, og flere av hennes ministre er arrestert.

Opptøyene har også spredt seg til vår vennskapsby Rajshahi. 5. og 6. august var to forferdelige dager i byen; med demonstrasjoner, gatekamper og politi som skjøt med skarpt mot studenter. Lokalt er 27 personer drept i opptøyene. De fleste studenter, men også politifolk – og noen «tilfeldige». Urolighetene har medført at rådhuset og de fleste lokale politistasjoner er satt i brann. Også huset til ordfører Kharuzzaman Liton, som har besøkt Kristiansand to ganger, er brent ned. Han og familien er flyktet til India.

Politistyrken i byen er generelt i oppløsning. Derfor har en ennå ikke klart å gjenopprette lov og orden. Militære styrker forsøker å sikre offentlige og private eiendommer og hjelper politiet med å gjenopprette deres stasjoner.

I minoritetslandsbyer der Kristiansand støtter flere skoler, har mange vurdert å flykte, siden det fremdeles foregår plyndring og ødeleggelser. Kontorer, butikker, markeder og eiendommer blir fremdeles angrepet. Det rammer vanlige folk, særlig minoriteter.

Men etter at det ble dannet en midlertidig regjering under ledelse av den gamle fredsprisvinneren Yunus og med støtte i hæren, begynner ting sakte å vende tilbake til det normale. Skoler og universiteter har startet opp sin undervisning igjen 21. august. Næringslivet kommer i gang litt etter litt. Det er positivt.

I Kristiansand er Rajshahiaksjonen rett rundt hjørnet, og barnehagene og skolene i byen vil undervise om Bangladesh og samle inn penger til viktige prosjekter. Det gjør det mulig å hjelpe unge jenter utsatt for trafficking. Og det gir helsehjelp og skolegang til funksjonshemmede barn. Det er med og sikrer skolegang for barn fra minoritetsbefolkningene Khole og Santaler ved å betale lærerlønninger, og fattige får helsehjelp.

Meldingene som nå kommer fra våre venner i Rajshahi forteller at virksomhetene er i gang igjen etter tumultene. Selv om det fortsatt er mye usikkerhet og frykt. Vi håper så mange som mulig tar del i årets aksjon!

Read Entire Article