Krise-uken for ett år siden, ble et vendepunkt

2 weeks ago 6



Kolstad-sjefen kaller krise-uken for ett år siden for et vendepunkt.

For et år siden tapte Kolstad tre kamper på sju dager. Smellen mot Zagreb sitter fortsatt i for trener Stian Gomo Nilsen. Foto: Christine Schefte

Publisert: 24.09.2024 19:46 | Oppdatert: 24.09.2024 19:56

– Det var en intens uke. Vi var på en plass vi absolutt ikke ønsket å være. Samtidig hadde vi mye sykdom, så vi var ikke skikket til å prestere eller noe i den perioden, sier Kolstad-trener Stian Gomo Nilsen.

– Det var en skituke, det. Bokstavelig talt, sier Sander Sagosen.

Bokstavelig, fordi han selv slet med omgangssyken i de sene septemberdagene i fjor.

Tre tap på sju dager

Uken de to Kolstad-profilene snakker om startet med et tomålstap hjemme mot Kielce i Champions League.

Tre dager senere kom Kolstads eneste serietap for sesongen, da de røk med seks mål borte mot Runar.

Før de - som oddsmessig storfavoritter - gikk på en ordentlig stjernesmell og tapte 20–31 borte mot Zagreb.

Kroatene er Kolstads motstander i Champions League-kampen i Trondheim Spektrum onsdag kveld.

Stian Gomo Nilsen mener det kom gode ting ut av tre tap på sju dager, selv om det ikke var spesielt behagelig. Foto: Christine Schefte

Stortapet i Zagreb fikk flere til å reagere.

– Jeg sitter seriøst og lurer på hva som skjer, sa Viaplay-ekspert Ole Erevik den gangen.

– Den sitter, den, sier trener Gomo Nilsen om de sju tunge dagene for ganske nøyaktig et år siden.

– Var det bunnpunktet i fjor?

– Det var i hvert fall et vendepunkt, vil jeg si. Vi tok en ordentlig fot i bakken etter den Zagreb-kampen. Vi var jo på kollisjonskurs. Så synes jeg vi reiste oss veldig fint etter den kampen.

Kulturendring

Det har han rett i. For den neste halvannen måneden ga bunnsolide hjemmeseire mot Pick Szeged, Kiel og PSG i Champions League. I eliteserien var de overlegne. Plutselig var Kolstad et lag å regne med.

– Det kom mye godt ut av den perioden, selv om den ikke var noe hyggelig, sier Gomo Nilsen.

Tirsdag hadde Kolstad sin siste økt i forkant av Champions League-kampen mot Zagreb. Foto: Christine Schefte

– Hva da?

– Ting med forberedelser og kultur, samtidig som det med åpenhet om sykdom. Veldig mange var syke da de dro til Runar, og dro det med seg videre til Zagreb. Vi visste ikke om alt heller før etterpå, avslører treneren.

– Det er litt sånn man er skrudd sammen, at man har så lyst til å spille kamp og prestere. Så det er i alle fall en mye bedre åpenhet rundt kroppslige situasjoner nå enn vi hadde da.

– Må leve som profesjonelle

Også Sagosen er klar på at Kolstad lærte mange ting den uken.

– Det er noe spesielt med det å være hjemme i Norge. Det er lett å bli trukket i mange andre retninger og gjøre mange ting man kanskje ikke ville gjort i andre klubber i utlandet. Fordi tilgjengeligheten på det er mye enklere, sier han.

Foto: Christine Schefte

– Men det har vi strammet inn på. Vi er helt avhengige av å leve som profesjonelle hele tiden. Kulturen er noe som er flytende, og ikke noe vi står her og sier at nå er det fikset. Det er noe vi jobber konstant med å forbedre, endre og ivareta, sier han.

Nøkkelkamp

Begge kampene mot Zagreb forrige sesong endte med braktap. Onsdagens hjemmeoppgjør mot kroatene blir en nøkkelkamp med tanke på avansement fra den knalltøffe gruppen i årets Champions League.

For etter tap for Barcelona og Magdeburg i åpningen, er to poeng nødvendig for å henge seg på i kampen om avansement.

– Alle hjemmekampene i år er egentlig nøkkelkamper for vår del. To poeng er utrolig viktig. Og vi må møte opp på lik linje med Zagreb i første omgang. For det er «soldater» som kommer, og de slåss hele tiden. De kommer med fysikk i begge endene av banen, og det må vi svare opp, sier Gomo Nilsen.

Sander Sagosen og Kolstad har sterkt behov for både en god prestasjon og to poeng i Trondheim Spektrum onsdag kveld. Foto: Christine Schefte

– Vi er i en tøff gruppe, og vi har et håp om at den blir litt sånn at alle slår alle. Da er vi helt avhengige av å få en god opplevelse mot Zagreb hjemme, og gjerne få med oss poeng. De er et ekstremt bra lag, og spiller med hjertet utenpå drakten, sier Sagosen.

Read Entire Article