KrF tar kokain-oppgjør med Høyre: – Nå må fornuften snart renne inn

3 hours ago 5



Kortversjonen

  • KrF-leder Dag Inge Ulstein lover å føre krig mot kokain hvis partiet får makten.
  • Ulstein uttrykker bekymring over økende kokainbruk blant ungdom og kritiserer regjeringens manglende handling.
  • Han mener Høyre ignorerer narkotika som en årsak til ungdomskriminalitet og ønsker ikke avkriminalisering.
  • Høyre er mot legalisering, men ønsker avkriminalisering av brukerdoser.

For et par år siden lå det nesten an til at det kunne bli flertall på Stortinget for en rusreform og avkriminalisering av brukerdoser med narkotika.

Nå har vinden snudd, mener KrF-lederen. Han tror økningen av kokainbruk i Norge har vært en vekker, og ført til at folk ønsker en tøffere linje mot narkotika.

Og det får de, om KrF får det som de vil:

– Vi skal til krig mot kokain, sier fungerende KrF-leder Dag Inge Ulstein til VG, og utdyper:

– De sitter og ler av oss i andre deler av verden, over hvor lite kontroll vi har. Vi foreslår konkrete grep. Det handler om flere tollere, tollbåtene ut på sjøen, og skape et reelt gjerde -som stanser inntoget av narkotika til Norge.

– For hvert tiende kilo kokain, er det 10.000 brukerdoser. Vi skulle gått til krig mot dem for lenge siden.

Kokain-økning

Ulstein ser med dyp bekymring på tallenes tale om økning av kokainbruk. Ung i Oslo-undersøkelsen viser at andelen elever i Oslo-skolen som har forsøkt kokain er økt fra tre til åtte prosent på få år. Blant de eldste guttene i slutten av skoleløpet, er tallet hele 17 prosent.

– Hva tenker du om at kokain nå har større oppslutning blant unge enn KrF?

– Det er nettopp blant de unge vi i KrF har sett medlemsvekst og fremgang, både i skolevalg og ordinære valg de siste årene — kanskje fordi vi har det eneste ungdomspartiet som er krystallklare på at narkotika skal være forbudt!

Han peker på den dystre kokain-statistikken.

– Forskjellene er målbare. Vi ser på Ungdata undersøkelsen at en av fire mellom 16–19 år sier at det er like vanlig med kokain som alkohol på fest. Og innleggelse på rusakutten så har vi målbare tall bare siste året – det er nesten en dobling. Holdningene har endret seg veldig.

 Hallgeir Vågenes / VGOPPGJØR: Ullstein mener KrFs tydelige standpunkt mot narkotika kan trekke ungdom. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Han mener regjeringen sover i timen, mens rekordstore mengder kokain fraktes inn til Norge.

– Tollvesenet opplyser om at det er færre tollere ute nå enn før, samtidig som europeiske havner strammer inn. Da blir Norge et transittland for kokain som spres ut i Europa. Dette sitter vi og ser på, uten å ta grep. Det går ikke an, sier han.

Angrep mot Høyre

KrF-lederen tar nå et oppgjør med hans foretrukne regjeringspartner, Høyre. Han mener partiet hopper bukk over elefanten i rommet når de snakker om kriminalitet.

– I fjor lanserte de en nipunktsliste for å bekjempe ungdomskriminalitet. Ikke ett av punktene handlet om narkotika. Det er helt uforståelig. Politiet er helt tydelig på at den viktigste driveren til ungdomskriminaliteten er narkotika.

 Hallgeir Vågenes / VGBEKYMRET: Dag Inge Ulstein er bekymret for kokainbruken i Norge. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Jeg er ganske sikker på at Erna Solberg helt innerst inne ser koblingen mellom narkotika og ungdomskriminalitet. Så jeg håper vi kan få se et helt annet Høyre som sier nei til narkotika. Men de har skuffet så langt.

– Det finnes ikke noe i samfunnet som er så ødeleggende for familier og unge som narkotika. Da må vi stenge grensene for det.

– Kan KrF sitte i en regjering som avkriminaliserer narkotika?

– For oss er det helt uaktuelt å støtte et forslag om avkriminalisering, sier han og utdyper:

– Nå må fornuften snart renne inn hos de andre også. Tenk at det å være mot narkotika plutselig har blitt det ytterliggående standpunktet! Det er verdens mest groteske industri. Også skal ikke vi være på vakt mot dem? Det ødelegger for barn, familier og samfunn.

Ulstein mener debatten om avkriminalisering har fått alvorlige følger.

– Avkriminaliseringsdebatten har gjort noe med holdningene til rus hos unge. Ungdom tror ikke kokain er farlig, og de tror ikke det er ulovlig. Men det er farlig, og det er ulovlig.

– Det er ingen som hevder at kokain er ufarlig.

– Nei, men hele rusdebatten har påvirket holdninger slik at omfanget har økt. Det er helt åpenbart.

 Emma BøNEI TIL NARKO: Mari Holm Lønseth i Høyre. Foto: Emma Bø

Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth er forelagt kritikken fra Ulstein.

- Kokain og annen narkotika er ulovlig. Det mener Høyre det skal fortsette å være. Det er farlig for den enkelte å bruke, og det har store konsekvenser for samfunnet vårt.

- Høyre sier helt klart nei til narkotika. Innførsel, kjøp og salg av narkotika er en driver bak kriminalitet og skal straffes. Derfor må vi styrke grensene for å stoppe smuglingen, og politiet må få verktøy til å avdekke kjøp, salg og besittelse av narkotika til eget bruk. Det er viktig for å få tatt bakmennene og de kriminelle nettverkene.

Høyre ønsker ikke å legalisere narkotika, men å avkriminalisere små brukerdoser. De mener likevel at det skal få en konsekvens å bruke narkotika.

- Den konsekvensen bør primært være obligatorisk oppfølging i helsetjenesten. Den narkotikapolitikken vi har ført i Norge i mange tiår har spilt falitt, når vi har de blant de aller høyeste overdosedødstallene i Europa.

Read Entire Article