KrF står nesten alene i kampen

6 days ago 4



Lederen i Grønn Ungdom serverer oss en ubalansert og ensidig argumentasjon på et komplekst og alvorlig tema. Det dreier seg om vi skal ha en avkriminalisering av narkotika.

Foto: Jon Eeg / NTB

Jeg er helt uenig med lederen som synes det er rart at Arbeiderpartiet stemte mot rusreformen og mente at det var en god ide for politiet å bruke ressurser på å finne og straffe de som ikke har et rusproblem. Det er ikke dumt at politiet bruker ressurser på å avdekke farlig kriminalitet. Det er det som står i stillingsbeskrivelsen til de fleste ansatte i politiet.

Det er helt riktig at Portugal har gått foran med sin ruspolitikk. De så at de hadde et stort problem med overdosedødsfall og viste politisk vilje til å gjøre noe med det. Den samme viljen må vi politikere i Norge vise når faktum er at vi ligger i Europa-toppen i overdosedødsfall. Det vi derimot ikke må gjøre er å kopiere det Portugal har gjort. De avkriminaliserte nemlig narkotika for mange år siden. Aftenposten skrev en sak i 2023, der arkitekten bak rusreformen i Portugal selv sier at landet ikke burde være et forbilde for andre land.

Derfor er det svært unyansert av lederen i Grønn ungdom å skrive som om rusreformen i Portugal var en suksess. Overdosedødsfallene der var helt nede i 30 i 2016, men har siden den gang økt til 79 i 2021. Det går helt feil vei i Portugal nå. Narkotikabruken øker, og avløpsprøver viser at de har noe av det høyeste forbruket av kokain og MDMA i Europa. Flere unge ser at de ikke kan bli straffet og prøver hasj før de går over på hardere rusmidler. På toppen av det hele må politiet nå kjempe mot organiserte kriminelle som selger mer narkotika, og det mer åpenlyst.

På den måten gir du hjelp med den ene hånden og tar samtidig vekk det som hjelper barn og unge med å si nei til narkotika med den andre. Du gir også en håndstrekning til organiserte kriminelle som tjener penger på narkotikasalg. Et reelt forbud har en forebyggende effekt, og vi hører politiet fortelle til formannskapet i Kristiansand at vi har unge som ruser seg og tror det er legalisert. De vet at ingen kan avdekke besittelse, og det gjør at politiet har en nærmest umulig jobb med å håndheve et forbud. Riksadvokatens rundskriv har hatt store konsekvenser.

Debattanten avlstutter med å skrive «Er man en hammer, er det mye som begynner å ser ut som en spiker» og mener med det at det ikke er opptil politiet å slå ned på farlig kriminalitet. Her bommer debattanten på spikerhodet. Vi må spille på lag med politiet og gi dem de verktøyene som trengs for å kunne gjøre jobben sin.

Dessverre er jeg redd for at vi snart vil få et flertall på Stortinget som støtter en avkriminalisering av narkotika. KrF står nesten alene i kampen mot partiene som ønsker å avkriminalisere. Valget neste år blir viktig for norsk ruspolitikk.

Regjeringens rusreform er forsinket, og blir neppe så god

Read Entire Article