KrF-krisen: – Grusomt trist

1 month ago 21



Sentralstyret i KrF skal møtes klokken 16.00 i dag for å rydde opp i krisen som har oppstått mellom den sykemeldte partilederen, Olaug Bollestad, og resten av ledelsen i partiet.

Ute på grasrota i partiet, i den grad partiets ordførere er det, har de ikke opplevd det Bollestad er anklaget for av folk som har jobbet tett på henne i Oslo.

– Jeg ser på henne som en fargeklatt og ei dame som er fargerik, på alle måter. Jeg har ikke opplevd noen annen side av henne enn det, sier Tarjei Andreas Draugedal, ordfører i Kvitseid kommune i Telemark.

– Burde hun fortsette?

– Jeg har ikke nok informasjon til å mene noe om det. Det eneste jeg kan si er at dette er grusomt trist for partiet. At de ikke kan løse det på andre måter er jo et nederlag.

KrF har tolv ordførere i Norge. De er bekymret og håper på en rask avklaring.

Ordførerne VG har pratet med sier at de ikke har kjennskap til saken der det har kommet et varsel om Olaug Bollestads lederstil, utover det de har lest i avisene, som i hovedsak har beskrevet krisen i partiet basert på hemmelige kilder, ikke via åpne kilder.

– Har min fulle tillit

Nils Olav Larsen, ordfører i Vennesla sier at han har tillit til Bollestad.

– Jeg hadde mye å gjøre med Bollestad under forrige valgkamp. Hun er lett å få tak i, og hun er inspirerende når hun kommer på besøk. Så jeg kan fullt understøtte at hun har absolutt min fulle tillit, sier Larsen.

Han sier han forventer en ryddig prosess.

– Og at vi fortest mulig er «ship shape» til å gå inn i en valgkamp med full styrke.

FULL TILLIT: Nils Olav Larsen har ikke selv noe ønske om å bytte ut Bollestad. Foto: Tomm W.Christiansen / VG

Ordfører Ørjan Albrigtsen i Skjærvøy kommune i Troms ber om avklaring.

– Jeg har tillit til at dette blir håndtert. Vi må få en avklaring; vi kan ikke holde på så lenge som helst. Vi er det beste partiet med best politikk og må få tid frem til valget å vise det.

– Vi har et godt lederteam. Olaug er rådyktig dame, men jeg kjenner ikke til hva påstandene mot henne nå dreier seg om.

Varselet: Baksnakking og utfrysning

Varselet som er levert mot Bollestad, dreier seg om problemer med hennes lederstil, ifølge VGs kilder. Vårt Land har gjengitt deler av innholdet i varselet, og VG har fått det bekreftet fra kilder:

Kritikken mot Bollestad skal inneholde en rekke punkter om hvordan hun fungerer som leder og har behandlet ansatte over tid.

Det skal blant annet handle om en leder som fryser ut ansatte etter uenigheter, og som oppfører seg uforutsigbart overfor dem. En leder som baksnakker ansatte og har mye kontakt utenom arbeidstid, i en form som oppleves krevende.

Til VG sier Bollestad at hun ikke har noen kommentar til disse opplysningene.

Bollestad er for tiden sykmeldt og ønsker ikke å uttale seg om saken. Foto: Anne Møller-Hansen / VG

Selve varselet kom etter en prosess som begynte før sommeren:

Hennes nære kollegaer på Stortinget tok opp kritikk mot Bollestads lederstil og reaksjoner på behandling av ansatte, ifølge VGs kilder. Senere skal partiledelsen ha oppfattet at Bollestad ønsket å trekke seg.

Det ble laget en plan for hvordan hennes avgang skulle offentliggjøres, som TV2 har omtalt i detalj.

Men på et møte med sentralstyret 6. august, tok Bollestad ordet og anklaget sine to nestledere for å legge press på henne om å trekke seg. Møtet ble først omtalt av TV2 og Vårt Land.

NRK publiserte en artikkel med tittelen «Bollestad anklaget nestledere og generalsekretær for kupp». Partiledelsen svarte med en felles uttalelse:

– Dette er en svært krevende situasjon for alle i KrF. Vi kjenner oss ikke igjen i fremstillingen som kommer frem i NRK, sa de to nestlederne i partiet, generalsekretæren og kollega, stortingsrepresentant Kjell-Ingolf Ropstad.

KRF-TOPPENE: Olaug Bollestad sammen med nå fungerende partileder Dag Inge Ulstein, stortingsrepresentant Kjell-Ingolf Ropstad og 2. nestleder Ida Lindtveit Røse. Foto: Frode Hansen / VG

I etterkant av møtet ble varselet mot Bollestad levert, og noen dager senere ble det kjent under Arendalsuka.

KrF-lederen har samtidig vært sykmeldt siden begynnelsen av juni. Sykmeldingen er foreløpig frem til 31. august.

– Ingen negative erfaringer

Elisabeth Hammer, ordfører i Siljan, har heller ikke noe negativt å si om partilederen.

– Jeg har ingen egne negative erfaringer med Olaug. De er positive. Jeg synes hun har fremstått som tydelig, og talt de svakes og familiens sak på en kjempefin og tydelig måte. Jeg er selv sykepleier, så jeg og flere av mine kolleger har har merket oss hvordan hun har profilert helsevesenet og utfordringene vi står overfor godt.

Hun sier varslingssaken bør håndteres utfra partiets retningslinjer sentralt, og at hun har tillit til at det gjøres på en god måte.

– Jeg har full respekt for det som har oppstått personene imellom og synes jo det er veldig trist på alles vegne. Så tenker jeg at det er en sak som angår dem, og ikke nødvendigvis alle oss andre, selv om jeg skjønner at enkelte ting kanskje må mer frem i lyset.

KREVER SVAR: Ørjan Albrigtsen vil bruke tid på valgkamp, og forventer en avklaring fra partiet. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Overrasket

Ordfører Morten Haraldstad i Evje og Hornes kommune i Agder sier at han kun kjenner saken fra måten den har vært omtalt i media.

– Jeg har bare lest avisene, så dette vil jeg ikke mene noe om. Men hvis dette er riktig, må jeg si at jeg er overrasket. Eventuelle konflikter må ryddes opp i, slik at vi kommer oss videre.

Morten Helland er ordfører i Bømlo på Vestlandet.

– Jeg de kan løse dette internt på en ryddig måte. Jeg håper de kommer til en rask avklaring.

Det er hovedbudskapet også til ordfører Kjetil Torp i Vegårshei kommune i Agder.

– Jeg håper som alle andre i partiet at en får en rask avklaring, både for KrF sin del og de involverte, sier m har skjedd og skjer, har gjennom de siste dagene begynt å lekke ut, men ennå gjenstår trolig mye, før helthetsbildet er bekreftet.

Read Entire Article