Krekar vil hjem til Norge

4 weeks ago 17



Klager til FN:

Mulla Krekar soner en terrordom i Italia. Nå ber advokaten hans FN om hjelp til å få løslatt mullaen slik at han kan komme tilbake til Norge.

 Lise Åserud / NTB
UTLEVERT I 2020: Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Etter å ha blitt dømt i en italiensk terrorsak ble han utlevert fra Norge til Italia i mars 2020. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert 13.09.2024 07:14

– Vi jobber med å få Krekar hjem til Norge. Han har fortsatt familien sin her. Familien er velfungerende, norske statsborgere i gode jobber med samfunnsansvar. Så det er ingen grunn til at han ikke skal komme tilbake hit, sier advokat Brynjar Meling til TV 2. 

Han har representert Krekar i 22 år.

– Uriktig dom

For fire år siden ble den ekstreme islamisten Krekar utlevert fra Norge til Italia. Det skjedde etter at en italiensk domstol dømte ham til tolv og et halvt års fengsel for terrorplanlegging. Det skjedde in absentia, altså uten at mullaen selv var til stede under rettssaken.

Nå har Brynjar Meling sendt en klage til FN hvor han ber om hjelp til å få løslatt Krekar. Han mener rettsprosessen i Italia var en farse med massive brudd på mullaens rettigheter.

– Hans grunnleggende menneskerettigheter er blitt krenket på det groveste i Italia. Krekar sitter på en dom hvor han ikke er blitt hørt eller har fått føre bevis. I realiteten sitter han på en uriktig domfellelse, sier advokat Meling.

 Martin Leigland / TV 2
ADVOKAT: I 22 år har advokat Brynjar Meling forsvart og representert Krekar. Foto: Martin Leigland / TV 2

TV 2 har fått tilgang til klagen som er sendt til det som kalles FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling, WGAD.

 – Hva ber dere egentlig om?

– I klagen ber man om at FNs arbeidsgruppe avgir en uttalelse om Krekars arrestasjon og fengsling. 

Grunnlag for løslatelse?

– Hva hjelper det når han er dømt og soner straffen sin?

– En uttalelse fra FN er ikke som en dom som Italia er pliktet til å følge. Men de fleste land innretter seg hvis de får en uttalelse fra FN. Vi håper at dette skal få italienske myndigheter til å våkne og se på dommen, og se på om det er grunnlag for å løslate mulla Krekar, sier Meling.

 Martin Leigland / TV 2
KLAGE: Dette er begjæringen til det som kalles FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling, WGAD. Foto: Martin Leigland / TV 2

Mulla Krekar var i mange år en hodepine for norske myndigheter. Selv om Høyesterett mente at firebarnsfaren, som bodde i Oslo, var en fare for rikets sikkerhet, slet de forskjellige regjeringene med å kaste ham ut. Årsaken var at den nå 68 år gamle Krekar risikerte dødsstraff i hjemlandet Irak.

– Jeg er redd for at Italia sender Krekar til Irak. Jeg er redd for at de sender han rett til galgen. Både irakiske sentralmyndigheter og kurdiske selvstyremyndigheter har sagt at de vil dømme ham til døden. Derfor må FN gripe inn før det er for sent, sier Meling.

Mafiafengsel

Siden 2020 har Krekar sonet i de beryktede fengslene Rebibbia i Roma og Nuoro på Sardinia. Bak murene sitter noen av landets mest fryktede gangstere fra mafiagrupper som Camorra, Ndrangheta og Cosa Nostra.

– Han har blitt behandlet på en fryktelig og dehumaniserende måte. Først etter åtte måneder fikk han lov til å kontakte kona si, sier Meling.

 Eivind Griffith Brænde/Scanpix
18 ÅR: I 18 år forsøkte forskjellige norske regjeringer å kaste ut mulla Krekar. Foto: Eivind Griffith Brænde/Scanpix

– Hvorfor kommer dere med denne klagen nå, fire år etter at Krekar ble sendt ut?

– Det er en situasjon hvor vi har jobbet i flere spor. Vi har sett på om det kan være en sak for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men der er det sånn at med en gang man vifter terrorflagget så er det fryktelig vanskelig å få opp saker der, sier Meling.

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Før det var han en geriljaleder i Nord-Irak.

– Vi har skrevet en begjæring til FN hvor vi dokumenterer grove feil ved den italienske rettsprosessen. Ett av punktene er hva som skjedde under ankebehandlingen. Da fikk Krekar endelig delta via videolink, men deltakelsen ble ødelagt av en tolk som ikke kunne gjøre seg forstått. Ifølge en ekspertuttalelse var tolkens italiensk så elendig at den var uforståelig for alle som har italiensk som morsmål, sier Meling.

Read Entire Article