Danseklassen er synkrone i bevegelsene til musikken i den spesialbygde dansesalen. De er i ferd med å avslutte tre år på dans og drama-linjen på St. Hallvard videregående skole i Lier.
De er også helt synkrone i hva de synes om at den eneste linjen i sitt slag i Buskerud, er foreslått nedlagt.
Og de er langt fra de eneste av landets kreative og ofte litt mer kostbare vgs-tilbud som lever i stress, press og uro med nedleggingstrusselen hengende over seg.
En rask runde i landets fylkeskommuner, viser at det gjerne er idrettslinjer, medielinjer, matfag og kulturlinjer som står først for fall når skoletilbud skal skjæres ned eller fjernes. Fylkene Innlandet, Buskerud og Østfold synes å ville kutte hardest i videregående opplæring, viser VGs sjekk av de politiske prosessene så langt.
– Hva synes dere som vg3-elever om at dans og drama i Buskerud er foreslått nedlagt?
– Jeg synes det er veldig trist. Dette her er jo den eneste dans- og dramalinjen i hele fylket. Det er den eneste muligheten unge har til å gå på en slik kreativ linje her. Vi har veldig høy gjennomføringsgrad, enormt bra trivsel, og det på tross av lange skoledager fra halv-ni til kvart på fire, svarer Ingelin Trelease Eidheim (18).
Dansebygningen
Hun er dramaelev og leder i elevrådet. Nylig konfronterte hun og medelevene lederen i Buskeruds hovedutvalg for opplæring med nedleggingsplanene – med faner og rop utenfor dans- og drama-lokalene.
En stor bygning spesialdesignet for dans og drama – ble tatt i bruk for bare ti år siden. Både elever, rektor og lærerne synes det vil være hodeløst å ikke bruke fasilitetene.
Ingelin står sammen med to andre dramaelever, Felix William Snoghøj (18) og Sunniva Svendsen (18).
De har lagt merke til at det gjerne er de kreative linjene som blir foreslått nedlagt eller slått sammen med studiespesialisering.
– Det er jo helt teit. Ja, skolene og linjene koster noe mer. Men, det er verdt det. Det er større gjennomføringsgrad, ofte større trivsel. Vi får et ordentlig godt samhold. Vi har lærere som følger oss tett opp – samtidig som vi får studiekompetanse, sier Felix og Sunniva.
De supplerer hverandre uten å avbryte.
Inne i dansesalen er Martine Stenfjell (18) og Tuva Smemo (18) høyt og lavt i en økt med samtidsdans. De har rundt fire timer med dans daglig, hvorav to timer teori.
Gøyere å dra på skolen
– Hvordan ser dere på at denne linjen er foreslått nedlagt?
– Det er jo kjipt å vite at andre ikke kommer til å få samme muligheten som jeg har fått, svarer Tuva.
Både hun og Martine, og dramaelevene som VG snakker med, er enige om at man lærer mer om seg selv i et så spesialisert læringsmiljø.
– Det er et så veldig trygt miljø her. Det er gøyere å dra på skolen, rett og slett, sier Tuva.
– Man får jo tettere bånd med dem du går i klasse med, sier Martine.
Ute i gangen har Jorun Hermansen satt seg ned foran et digert banner med teksten «Bevar dans & drama». Hun er tillitsvalgt for lærere i Creo
. Flere risikerer arbeidsledighet med et nedlagt utdanningsprogram.– Vi utdanner morgendagens kunstnere og pedagoger. Mange gir store bidrag inn til både lokalt og nasjonalt kulturliv. Og vi på St. Hallvard har god standing i høyskole-Norge, sier Hermansen.
Hun og andre på skolen er stolt av at for eksempel fremragende skuespillere som Renate Reinsve og Josefine Frida (Skam-Nora) har vært elever på musikk, dans og drama-linjene.
Politikerne i Buskerud fylkeskommune, som nå skal ta stilling til forslagene om nedleggelser av blant annet dans og drama i Lier, klør seg i hodet.
Leder Simen Murud (H) i hovedutvalget for opplæring, var sist mandag på besøk på skolen. Både dans og drama og idrettslinjen er foreslått nedlagt – og at elevplassene overføres til studiespesialisering.
Murud legger ikke skjul på at situasjonen er enormt krevende.
– Dette koker ned til at vi ikke har penger til å opprettholde dagens tilbud. Da Buskerud ble gjenopprettet tidligere i år var det et behov for å spare 250 millioner, nå har statsbudsjettet gjort at vi må kutte ytterligere 22 millioner, sier Høyre-politikeren til VG.
Han kaller nedleggingsforslagene en idéliste fra administrasjonen for å nå det som er nødvendig økonomisk.
Fylkestinget skal ta endelig stilling midt i desember.
– Gjør det noe inntrykk på deg at dagens elever kjemper så hardt for å opprettholde linjene?
– Ja, selvfølgelig gjør det inntrykk. De kjemper jo ikke for seg selv. Men for fremtidige elever. Jeg forstår alle de som reagerer, enten det er elever på St. Hallvard vgs. eller elever ved andre skoler som er berørt. Det er sørgelig at vi er i denne situasjonen, beskriver politiker Murud.
Rektor Kaia Erlandsen ved St. Hallvard vgs. minner om at ikke alle elever passer til å gå ren studiespesialisering.
Tendensen i Skole-Norge er at kreative, noe mer kostbare utdanningsprogram ofres til fordel for stadig flere elever på ren studiespesialisering.
Hva tenker du?Hva tenker du om at kreative vgs-linjer foreslås nedlagt?aDet er stor skam at det skjer i søkkrike Norge. Disse verdifulle utdanningstilbudene har vi råd til.bNår økonomien er dårlig og elevtallet går ned, så kan heller ikke disse tilbudene fredes.– Mange elever oppnår studiekompetanse ved å få gå på linjer der de har programfag innen sin lidenskap eller hobby. Det motiverer og smitter over på fellesfagene også, slik at vitnemålet, sluttresultatet blir bedre, sier Kaia Erlandsen.
Rektor mener flere elever vil falle fra og ikke fullføre og bestå hvis disse linjene blir nedlagt.
– Hva skjer med dans og drama-bygningen som ble ferdig i 2014 – ved en nedlegging?
– Det vet jeg ikke. Da må den vel bygges om.
Kuttforslagene i Buskerud
- Legge ned dans og drama-delene på musikk, dans og drama ved St. Hallvard videregående i Lier.
- Nedleggelser og reduksjoner i skoletilbudene i Kongsberg, Numedal, Ål, Gol, Hønefoss og Ringerike videregående skoler.
- Legge idrettslinjen inn i studiespesialisering ved St. Hallvard videregående i Lier.
- Overføre forskerlinjen til ordinær studiespesialisering ved Drammen videregående.
- Konvertere toppidrettslinjen til ordinært idrettstilbud ved Drammen videregående.
- Legge ned en halv klasse vg2 blomsterdekoratør ved Lier videregående.
- Legge ned én klasse vg2 helsearbeider ved Lier videregående.
- Konvertere fireårige løp til ordinære treårige løp ved Lier videregående.
- Legge ned en halv klasse på vg2 aktivitør ved Åssiden videregående.
- Legge ned en halv klasse på vg2 matproduksjon ved Åssiden videregående.
- Legge ned vg2 industriteknologi ved Åssiden videregående.
- Legge ned et vg2-tilbud BA ut fra søking ved Åssiden videregående.
- Legge ned Restaurant og matfag ved Buskerud videregående.
- Slå sammen Eiker og Buskerud videregående skoler.
- Slå sammen St. Hallvard og Lier videregående skoler.
- Redusere vikarutgifter.
- Færre programfag for vg2 og vg3.
- Redusere utgifter til utdelingsseremonier.
- Redusere ekskursjoner og internasjonalisering.
- Redusere utgifter til personalturer.
(Kilder: Buskerud fylkeskommune, Drammens Tidende)