Kraftig MDMA-økning

1 month ago 29



Kripos-rapport:

Antall beslag av partydopet MDMA har gjort et stort hopp det siste året.

 Gorm Kallestad / NTB
ØKENDE TREND: MDMA er virkestoffet i partydopet ecstasy. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert 13.08.2024 12:04 Sist oppdatert 13 minutter siden

Etter mange år med saksnedgang, har det vært en økning i antall narkotikasaker de to siste årene, sier leder for seksjon for narkotikaanalyse i Kripos, Kari Solvik.

Bare i første halvår i år har det samlede antallet narkotikabeslag økt med 13 prosent fra første halvår i fjor.

Blant hovedfunnene er det en eksplosiv økning i antall MDMA-beslag og rekordstore mengder benzodiazepiner.

 Cornelius Poppe/ NTB
KRIPOS: Kari Frey Solvik ER leder seksjon for narkotikaanalyse i Kripos. Foto: Cornelius Poppe/ NTB

Når det kommer til kokain, skriver Kripos at mengden er tilbake på et mer vanlig nivå etter rekordåret 2023, men at antall beslag og styrkegraden fortsatt er på et høyt nivå.

– I fjor var det veldig fokus på kokainbeslagene. Vi har ikke hatt de samme store beslagene i år, så det er tilbake på et mer normalt nivå, sier Solvik til TV 2.

 Oslo Politidistrikt
REKORDÅR: Over 800 kilo kokain ble funnet i fruktkasser på et Bama-lager i fjor. I 2024 har ikke politiet eller tollvesenet gjort beslag av samme omfang. Foto: Oslo Politidistrikt

Antall MDMA-beslag har ifølge Kripos økt med 47 prosent etter en synkende trend siden 2020. I et tiårsperspektiv er mengdene store og styrken på pillene er høy. 

De beslaglagte mengdene er over dobbelt så store som i fjor.

– Etter en kraftig nedgang stiger det igjen. Antall beslag gjenspeiler litt tilgjengeligheten på markedet og ressursbruken til politi og tollvesen. Et kjempestort beslag kan gi stort utslag på mengder, sier Solvik.

– Alltid en risiko

– Man vet aldri helt hva man får i seg om man inntar narkotiske stoffer, men MDMA er uansett ikke legalisert produsert og her kan styrken variere, det er en risiko brukeren alltid tar.

Ifølge Kripos er det også beslaglagt rekordstore mengder benzodiazepiner, som ofte brukes for å dempe uro og angst.

Kripos skriver at det aldri tidligere er beslaglagt større mengder i første halvår.

– Det er mye tabletter. Det er mye kombinasjonsbruk hvor man bruker tabletter sammen med andre rusmidler, og det kan være risikofylt og øker faren for overdoser, sier Solvik.

 Politiet
FARLIGE PILLER: Kripos har hittil identifisert nitazener i to ulike typer tabletter. Foto: Politiet

Et rusmiddel Kripos tidligere har advart om, er Nitazener, som første ble funnet i Norge ved årsskiftet 2021/2022. Nitazener knyttes til flere overdosedødsfall.

– Det er gjort 13 beslag, så det er noe økning, men utgjør en veldig liten andel av totalt beslag, men det er klart det er bekymringsfullt at sånne stoffer er på markedet, for det er veldig potent stoff, sier Solvik.

Nitazener

Nitazener er syntetiske opioider som antas å være svært potente selv ved lave doser, ha stort misbrukspotensiale og være dødelige selv ved lave doser.

Rusmiddelet er et syntetisk opioid. Syntetiske opioider har de seneste årene overtatt en stor del av det illegale opioidmarkedet og fortrengt heroin i mange land.

Opioider blir brukt både som smertestillende og til avslapning.

Kilde: Statens legemiddelverk/Rusopplysningen/UiO

Steroide-økning

Kripos skriver at antall beslag av anabole steroider, som brukes til muskelbygging, aldri har vært høyere. I 2024 er det gjort 31 prosent flere beslag enn i fjor. 

Det er gjort flest beslag av testosteron, men også andre stoffer som trenbolon går igjen. Mange av beslagene er gjort i postforsendelser fra utlandet.

 Alf Simensen / TV 2
REKORDMYE: Det har aldri før blitt beslaglagt så mye steroider som i første halvår av 2024, ifølge Kripos. Foto: Alf Simensen / TV 2
Read Entire Article