Krabbe-alarm i Oslofjorden: – Er bekymret

2 hours ago 4



 Rudolf Svensen.Asiatiske penselkrabbe. Foto: Rudolf Svensen.

En ny kartlegging viser at det er mer asiatisk penselkrabbe enn norsk strandkrabbe i deler av indre Oslofjord.

tirsdag 22. oktober kl. 08:59

Den asiatiske penselkrabben er vurdert av Artsdatabanken til å utgjøre en høy risiko, fordi den blir tallrik og sprer seg raskt.

– Vi er bekymret fordi vi finner stadig nye fremmede marine arter i Oslofjorden og langs norskekysten for øvrig. Fremmede arter kan ha negativ effekt på de artene som lever her fra før, og på økosystemene langs kysten vår, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Vivian Husa, i en pressemelding.

– Den asiatiske penselkrabben er altetende, og kan gi den norske strandkrabben konkurranse i matfatet.

I tillegg til de asiatiske penselkrabbene fant havforskerne to nye dørstokkarter, det vil si fremmede arter som forskerne hadde forventet at kunne etablere seg i norsk natur: Muslingen Rangia cuneata som i utgangspunktet lever i Mexicogulfen, og anemonen Diadumene lineata.

Fremmede arter er arter som ikke forekommer naturlig i norsk natur, og som er kommet til landet via skipstrafikk og annen menneskelig aktivitet. Fremmede skadelige arter utgjør en av de fem største truslene i verden mot naturmangfold.

– I 2024 har vi konsentrert oss om å overvåke fremmede marine arter i Oslofjorden og havnene Oslo, Drammen, Fredrikstad, Horten, Larvik og Kragerø. Det er viktig å finne ut om de er der, for å kunne iverksette tidlige tiltak, og vi vil fortsette å overvåke flere havner i 2025, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Publisert: 22.10.24 kl. 08:51Oppdatert: 22.10.24 kl. 08:59

Relaterte emner

Read Entire Article