Koste seg på historisk turdag

1 month ago 21



25 medlemmer av turgruppen til Flekkefjord Frivilligsentral og LHL var med på turen til «det legendariske Varnes fyr» mandag 14. oktober.

Turgjengen fra Flekkefjord samlet ved Varnes fyr. Foto: Privat

Lederne av turgruppen, Annelise Rom, Arna Ingebrethsen og Svein Grønsund, har sendt avisen rapport fra turen. De tre hadde i forkant lest historien om Varnes fyr, og historien om Ingeborg fra Sirdal som en stormfull oktoberdag i 1852 loste det engelske dampskipet «Neptune», som var i havsnød, inn i trygt farvann. Som takk for dette fikk hun sparken for å ha forlatt sin post, og et liv i vanvære.

Ingeborg Los

Historien som ble formidlet denne vakre høstdagen både om fyrets opprinnelse og om Ingeborg Los, hadde de tre innhentet fra boken til Arne Martin Larsen «Ære og Avmakt», og fra intervju i presse og TV, hvor Annelise Kleven stod i bresjen for å reise et minnesmerke over Ingeborg Los ved Hidra kirke. Denne bautaen ble avduket i 2012 hvor den står med utsikt mot havet.

Tre av damene stemte i sangen fra den gamle leseboken av Nordahl Rolfsen « Der vester mellom skjær og bå» til stor applaus fra de lydhøre deltakerne.

– Boken av Arne M. Larsen, og monumentet utført av kunstneren Bord Breivik ved Hidra kirke gjenreiser litt av den ære som Ingeborg Los ikke har fått, men høyst fortjener, sier Svein Grønsund.

Det ble også tid til et besøk på Varnes fort. Her er gruppen samlet ved ett av bunkersanleggene. Foto: Privat

Varnes fort

Det ble også tid til en stopp ved Varnes fort som var ett av seks fort som lå under Artillerigruppen Vanse.

– Fortets dimensjoner gav et inntrykk av god planlegging med kanoner og kommandotårn, sier Grønsund.

Fortet gav god beskyttelse for de tyske soldatene mot invasjon fra vestfronten. Her hadde mange russiske krigsfanger sammen med nederlandske og norske frivillige jobbet med anlegget helt frem til frigjøringen i 1945.

Annelise Rom fortalte om en russisk fange «Konstantin Sjtsjukin» som var 25 år gammel og som klarte på mirakuløst vis og med god hjelp å komme seg til Dalen, som ligger mellom Håland og Skranefjell. Her klarte han med hjelp fra gode naboer å holde seg i skjult i to år og fem måneder helt frem til freden kom.

Turgruppen som ble etablert av Lister Friluftsråd i 2012 har gått på tur nesten hver eneste mandag frem til dags dato.

– Intensjonen med gruppen skulle være en åpen arena for personer som trengte å komme i bedre, eller vedlikeholde den psykiske og fysiske formen, samt oppleve naturen, og få informasjon om stedlig historie, og verdiene til «et bedre liv.» Denne turen gav en påminnelse om at vi selv kan være et blinkende fyrlys, og vise lei for de som trenger hjelp, avslutter Svein Grønsund.

Read Entire Article