Konklusjonen om muskelsvinn ved slanking baseres på feilaktig grunnlag

1 month ago 30



Publisert: 26.03.2024 22:15

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Kaveh Rashidi, lege og spaltist i Aftenposten, spør i A-magasinet (22.mars) om fasting og slankesprøyter er farlig.

Som vanlig skriver Rashidi godt og balansert, men når han diskuterer tap av muskler ved slanking uten trening og bruk av slankesprøyter, har Rashidi tydeligvis misforstått sin hovedreferanse. Konklusjonen om muskelsvinn ved slanking baseres på feilaktig grunnlag. Dette kan skremme folk med fedme fra helsefremmende vektreduksjon.

Kaveh Rashidi viser til den første studien som undersøkte den vektreduserende effekten av semaglutid 2,4 mg («Wegovy»). Han forteller imidlertid ikke at alle deltagerne i denne studien fikk livsstilsbehandling med råd og veiledning om hvordan spise 500 kcal mindre pr. dag, og hvordan gjennomføre 150 minutter ukentlig fysisk aktivitet. Halvparten av deltagerne fikk tilleggsbehandling med semaglutid 2,4 mg.

Han skriver også feilaktig med referanse til studien, at: «Hvis du går ned ti kilo, vil inntil fire av dem være muskler som har forduftet.»

Det korrekte er at endringer i mager kroppsmasse («lean body mass»), som tilsvarer summen av muskler, indre organer og vann, kun utgjorde i underkant av 40 prosent vekttapet hos dem som fikk livsstilsbehandling og semaglutid.

Muskler utgjør imidlertid vanligvis mindre enn halvparten av mager kroppsmasse. Andelen mager kroppsmasse - av total kroppsmasse - økte med 3 prosent etter behandling med semaglutid 2,4 mg, men andelen fettmasse sank med 3,5 prosent i den siterte studien.

Dette tyder på en helsemessig gunstig endring i både fordelingen av fett og mager kroppsmasse, mens eventuelle endringer i mengde muskler ikke er analysert.

Mitt råd til deg som har fedme og ønsker å gjøre noe med det, er at du snakker med fastlegen din. Dersom dere blir enige om en god vektreduksjonsplan, så gir denne og andre lignende studier ingen grunn til å bekymre seg for helsefarlig muskelsvinn.

Jøran Hjelmesæth

Seksjonsoverlege, dr.med.

Hjelmesæth har mottatt foredragshonorar fra Novo Nordisk, produsenten av Wegovy.

Read Entire Article