Kongeørnekspert: – Det er flere ting som var unormalt med denne ørnen

1 month ago 16



(ADRESSEAVISEN): Lørdag ble et lite barn utsatt for ørnens kraftige nebb og klør. Kongeørnekspert tror ikke ørnen bevisst angrep barnet. – Da hadde vi sett et helt annet skadeomfang.

Disse klørne tok tak i det halvannet år gamle barnet på Svorkmo. Indre fremklo og bakklo er over fem centimeter lang. Foto: Grete Holstad

Publisert: 10.09.2024 08:41

Lørdag ble en kongeørn avlivet på Svorkmo etter å ha angrepet et lite barn. Nå er kongeørnekspert Alv Ottar Folkestad i Birdlife temmelig sikker på at dette er samme ørn som noen dager tidligere gikk til angrep på én person ved Tyin tirsdag og på en annen person på Glittertind torsdag. Han mener også det er samme fugl som ble observert ved Folgefonna sør i Vestland fylke mandag 2. september. På fem dager har fuglen angrepet tre mennesker og fløyet fra Folgefonna til Svorkmo. Det er en strekning på omtrent 400 kilometer.

– Det er min konklusjon, sier Folkestad til Adresseavisen.

Per Kåre Vinterdal, leder av Orkdal fallviltgruppe, er den som avlivet kongeørnen.

Obduksjon snart

– Jeg har nå sendt min vurdering til Miljødirektoratet.

Han ser frem til obduksjon og analyse av fuglen. Det skal skje ved Veterinærinstituttet i nærmeste fremtid.

Uvanlig lang tur

– I går trodde du ikke det var samme fugl. Hva har skjedd?

– Jeg har brukt natten til å analysere bilder og videofilmer.

– Er det vanlig at kongeørnunger farter så langt, altså fra Folgefonna til Svorkmo, i løpet av fem dager?

– Nei, det er ikke vanlig. Dette er snakk om årsunger som forlot reiret i perioden mellom slutten av juli og midten av august. De beveger seg veldig lite de første ukene etter at de har forlatt reiret. Først etter to måneder begynner de å vandre. Det er nesten ikke unntak fra denne regelen, sier Folkestad og spør seg hva som kan forårsake en slik adferd.

Kongeørnekspert Alv Ottar Folkestad i Birdlife Foto: Birdlife

– Ikke målrettet angrep

– Det andre unormale er at de orienterer seg mot mennesker og setter seg på mennesker slik at det blir oppfattet som angrep. Men jeg tror ikke det var et målrettet angrep. Da hadde vi sett et helt annet skadeomfang. Også det at folk forteller at ørnen ble sittende og ikke lot seg jage, indikerer at det er noe unormalt. Da tenker jeg på sykdom med en gang. Det er et poeng å sjekke ut.

Antagelig to ørner

Men det er likevel grunn til å tro at det er snakk om minst to kongeørner. Fredag ble to kvinner på hvert sitt sted i Holtålen også angrepet av kongeørn.

– Det ene bildet, tatt i Båttjønndalen, er for dårlig til at jeg kan undersøke detaljer og kjennetegn. Det kan ikke brukes til identifisering, forklarer han.

Derimot greier han å lese bildet av en kongeørn som angrep ei kvinne noen kilometer unna, ved Øyungen også i Holtålen kommune.

Da Per Kåre Vinterdal kom til Svorkmo lørdag, sto ørnen klar til nytt angrep. Foto: Grete Holstad

Ulike kjennetegn på fuglene

Begge disse angrepene skjedde fredag ettermiddag. Det første i Båttjønndalen rundt klokken 17. Det andre ved Øyungen en times tid senere. Folkestad slår fast at det også her er snakk om årsunger som nylig har forlatt reiret.

– Men ørnen fra Øyungen er ikke den samme som ble avlivet på Svorkmo dagen etter. Den har ikke samme kjennetegn og er lysere i fjærdetaljene og har ganske lyse øyne. Den har også detaljer av hvitt og er definitivt et annet individ enn den på Svorkmo.

– Internasjonalt uvanlig

Folkestad sa i flere intervju søndag at det er veldig unormalt at kongeørn angriper mennesker. Han gjentar det mandag.

– Internasjonalt er det ingen beskrivelser av ørn som setter seg på mennesker.

Leder av Orkdal fallviltgruppe, Per Kåre Vinterdal, har nå overlevert ørnen til Miljødirektoratet. Foto: Grete Holstad
Ørnen skal nå obduseres. Da kan de finne ut om den var syk og om den har vært både ved Folgefonna og Jotunheimen de siste dagene. Foto: Grete Holstad

Ørnen hos Miljødirektoratet

Han som avlivet kongeørnen på Svorkmo, leder av Orkdal fallviltgruppe Per Kåre Vinterdal, overleverte mandag fuglen til Miljødirektoratet.

Skjøt den med rifle

– Da jeg kom til Svorkmo lørdag sto ørnen på bakken i gården klar til nytt angrep. Den sto like ved bygningene mellom fjøset og våningshuset. Da hadde den allerede angrepet to ganger. Barnets mor hadde tatt tak i fuglen og en nabo hadde slått til den med en fjøl, men ørnen enset ikke fare. Jeg vurderte kongeørnen som farlig og skjøt den med rifle.

Svorkmo-ørnen er antagelig den samme som ble observert ved Folgefonna sør i Vestland fylke mandag 2. september. Da har den fløyet omtrent 400 kilometer. Foto: Grete Holstad

Skuddskaden under vingen

Adresseavisen fikk se ørnen før Vinterdal ga den fra seg. Skaden etter skuddet var skjult under ene vingen og ikke synlig.

– Ørnen oppførte seg slik jeg har sett elgkalver gjøre når de blir jaget vekk fra mora. Ørnen var helt i villfarelse.

– Virket den syk?

– Jeg er ikke ørneekspert, så det må eventuelt komme frem gjennom en undersøkelse av fuglen.

Til NINA og Veterinærinstituttet

Miljødirektoratet kommer tirsdag til å levere ørnen videre til Norsk institutt for naturforskning (NINA) for at det skal tas prøve til DNA-undersøkelse.

Deretter sendes den til Veterinærinstituttet på Ås for obduksjon. Resultater fra obduksjon vil foreligge i løpet av neste uke. Det opplyser fungerende seksjonsleder i Miljødirektoratet, Susanne Kristin Hanssen, til Adresseavisen.

– Har Miljødirektoratet formening om årsaken til ørnens uvanlige oppførsel?

– Disse hendelsene er høyst uvanlige og heldigvis har det gått bra med de involverte i disse tilfellene. Den første hendelsen fra Tyin ble vi gjort kjent med via fra media, og sendte personell fra Statens naturoppsyn (SNO) ut for å sjekke om fuglen fortsatt var i området. På grunn av unormal adferd besluttet vi å avlive fuglen. Den ble ikke funnet av SNO da de var på stedet.

– Er det mistanke om at ørnen er syk?

– Vi ønsker ikke å spekulere i årsak til dette. Det som er sikkert, er at slik adferd fra kongeørn er usedvanlig sjeldent. I dette tilfellet var det i alt tre angrep fra kongeørn på personer rett i forkant av hendelsen på Svorkmo. DNA-analysene og studie av bildemateriale vil forhåpentlig avklare om vi snakker om samme ørneindivid. Det er fullt ut mulig at alle hendelsene kan ha vært forårsaket av samme ørn, svarer Hanssen.

Read Entire Article