Staten nektet lovlig ferdsel på Hardangervidda. Nå må de snu.
Publisert: 27.10.2024 18:31 | Oppdatert: 27.10.2024 18:41
Kortversjonen
- Klima- og miljødepartementet fastslår at to statsforvalterne ikke hadde rettslig grunnlag for å kreve søknad om organisert kiting på Hardangervidda, da det må vedtas av Kongen i statsråd.
- Oslo Kiteklubb vant frem i saken og ønsker å bidra til hensiktsmessige regler som tar hensyn til villreinen.
- De to statsforvalterne har tidligere behandlet flere søknader om organisert ferdsel i verneområder.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Her til lands kan vi stort sett ferdes, oppholde oss i utmark og høste av naturen, uavhengig av hvem som eier grunnen.
Det sikrer allemannsretten, som er en tradisjon med lang fartstid.
Der mange benytter sin rett til turer, telting, bærplukking, fiske og bading, har det i senere år kommet mer fartsfylte aktiviteter til.
KitingKitingKiting er en sport der utøveren trekkes med vinden etter en drage (engelsk «kite»). Sporten utøves på vann, land eller snø. Kiten er festet til et trapes som sitter rundt hoftene, og den styres ved hjelp av fire liner som er festet til en styrepinne (bar) (Store norske leksikon). på snø, også kjent som skiseiling, er blitt en populær aktivitet i flere vintersportsnasjoner.
På ski eller snøbrett blir kitere og deres drager, kalt kite, tatt av vinden, over høye topper, islagte vann og majestetiske vidder.
Hardangervidda og Skaupsjøen/Hardangerjøkulen landskapsvernområdelandskapsvernområdeLandskapsvernområder er større eller mindre områder med naturlandskap og/eller kulturlandskap med stor økologisk, kulturell eller opplevelsesmessig verdi, som er vernet mot inngrep som i vesentlig grad kan endre landskapets karakter (Store norske leksikon). er blant de mest populære destinasjonene.
Men med tiden har også lover og forskrifter som berører allemannsretten, blitt innført.
Det har kitere fått erfare.
Våren 2023 søkte Kitekurs.no om lov til å få holde kurs på et avgrenset område på Hardangervidda.
To statsforvalterestatsforvaltereStatsforvalteren i Vestland og Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. ga Kirekurs.no delvis avslag og ga kiterne beskjed om å holde seg på nordsiden av riksvei 7.
Statsforvalternes begrunnelse?
Frykter for villreinen
De mener at kiting kan være til skade for den store villreinstammen i området. En av bekymringene deres er at reinen kan bli fortrengt fra beitemark på fjellet hvis kiterne får boltre seg.
Vern av Europas største villreinstamme ble vektet tyngre enn organisert fart og spenning på store deler av kontinentets største høyfjellsplatå.
Hardangervidda er det største av landets ti nasjonale villreinområder, og hjem til en fjerdedel av landets 20.000 villrein.
I desember 2023 fikk Kitekurs.no hjelp fra Oslo Kiteklubb til å skrive en klage.
I klagen påsto de at statsforvalterne ikke hadde myndighet til å kreve søknad for å få organisere kitekurs i området.
Men statsforvalterne sto på sitt og avviste klagen i januar i år.
Oslo kiteklubb tok så saken til Miljødirektoratet for videre behandling, som også ga avslag i mars 2024.
De pekte på den samlede belastningen fra både organisert og uorganisert kiting, skigåing, hundekjøring og motortransport.
Direktoratet la vekt på at kiting har stort potensial for å forstyrre villreinen og deres muligheter for beiting.
Men Oslo kiteklubb nektet å gi seg. De hyret advokat og ba Klima- og miljødepartementet (KLD) om å gripe inn.
Nå har de fått medhold.
Ugyldig plan
Det viser seg at reglene statsforvalterne baserte vedtaket sitt på, var ugyldige.
I regelverketregelverketForskrift om vern for Skaupsjøen/Hardangerjøkulen landskapsvernområde – Eidfjord og Ulvik kommunar, Hordaland, Hol, Nore og Uvdal kommunar, Buskerud. står det nemlig at statsforvalteren kan kreve søknad fra arrangører av organisert ferdsel som kan skade verneverdiene i området.
Men problemet er at statsforvalterne ikke hadde rett til å fastsette retningslinjer for hvilken organisert ferdsel som krever løyve. Dette var noe Oslo kiteklubb hadde påpekt i alle sine klager.
– Bestemmelsen i forvaltningsplanen om at organisert kiting er underlagt søknadsplikt, er ikke vedtatt av riktig myndighet og dermed ikke gyldig, da denne type regulering nå må fastsettes i forskrift vedtatt av Kongen i statsrådKongen i statsråd«Kongen i statsråd» er navnet på møtet hvor regjeringen under ledelse av Hans Majestet Kongen samles og treffer avgjørelser. «Kongen i statsråd», også kalt «statsråd», er det øverste forvaltningsorganet i Norge. Saker som skal behandles i statsråd forberedes og fremmes av et departement eller av Statsministerens kontor..
Det skriver departementet i omgjøringsvedtaket fra september i år.
Også departementet mener at kiting kan forstyrre villreinen.
Men de påpeker også at villreinen ikke er beskyttet i dagens formålsparagraf for verneområdet.
Nå viser det seg at kiterne ikke er de eneste som er rammet av statsforvalternes praksis.
De to statsforvalterne har behandlet minst 18 saker om organisert ferdsel de siste to årene. Også arrangører av planlagte ski- og hundespannturer har feilaktig blitt avkrevd søknad.
Det opplyser Øistein Aasland til Aftenposten. Han er seniorrådgiver hos Statsforvalteren i Vestland.
Han og seniorrådgiver hos Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Kjetil Heitmann, behandlet søknaden og klagen fra kiterne før saken havnet hos Miljødirektoratet.
Han skriver at de ikke var kjent med at myndighet til å regulere ferdsel etter verneforskriftene ikke er delegert fra Regjeringen til Miljødirektoratet og underliggende vernemyndigheter, og dermed ikke gyldig.
Nå har de altså fått klar beskjed om at denne type regulering må fastsettes i forskrift vedtatt av Kongen i statsråd.
– Vi tar omgjøringen fra Klima- og miljødepartementet til etterretning, skriver Aasland.
Opptatt av gode løsninger
Oslo Kiteklubb er godt fornøyd med resultatet.
– Det å stå i en slik prosess er krevende når alt er frivillig. Dette har kostet klubben masse energi, ressurser og vært svært kostbart i utgifter, sier styreleder Anders Horgen.
– Vi er opptatt av å ta hensyn til villreinen. Vi ønsker derfor å bidra til å finne gode og balanserte regler, slik at kiting kan reguleres på en hensiktsmessig måte, sier Anders Horgen, styreleder i Oslo kiteklubb.
Styreleder i Oslo Kiteklubb, Anders Horgen
Han påpeker at kitere allerede i dag følger med på hvor villreinen befinner seg, for å unngå å kite i samme område.
– Vi er opptatt av å ikke møte på villrein når vi kiter, og samarbeider allerede i dag med Statens naturoppsyn for å unngå dette.