Kongehuset må se fremover, ikke bakover

2 days ago 6



Publisert: 03.10.2024 15:30

I et svarinnlegg i Aftenposten 15. september holder pensjonert major John Berg fast ved sin naive tro på at «det aller viktigste» for kongehuset, etter årevis med synkende oppslutning, er å feire enda et frigjøringsjubileum.

I og med at jeg anbefalte tiltak for å «gå offensivt til verks» og «se fremover», mens Berg mener at løsningen er å minne om gamle bragder, er det komisk at han tror det er jeg som «lever i fortiden».

Berg er naturligvis preget av at han levde sine formative år under krigen. Dersom kongehuset skal komme ut av krisen, holder det ikke å minne om hva tidligere generasjoner gjorde for 80–85 år siden. Bergs «analyse» er like virkelighetsfjern som om noen skulle foreslå at veien fremover for Arbeiderpartiet er å minne om hva Einar Gerhardsen fikk til.

Enhver generasjon av kongehuset må finne måter å gjøre seg relevante på for sin samtid. Noen stor strateg er Berg ikke, for om kongehuset skulle lytte til pensjonerte majorer som tror at veien fremover er å minne om fortiden, ville det bli irrelevant for samtiden og fremtiden.

Trond Norén Isaksen

Historiker og forfatter

Read Entire Article