Kongefamilien har glemt kunsten å feire med folket

1 month ago 19



Kong Harald på slottsbalkongen under 17. mai-feiringen i 2020. Foto: Lise Åserud, NTB

Kongefamilien har glemt kunsten å feire med folket.

Publisert: 02.09.2024 20:00

Dette er en kronikk. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et kronikkforslag, kan du lese hvordan her.

Svekkelsen av den norske kronen begynte ikke da Marius Borg Høiby ble arrestert eller prinsesse Märtha Louise solgte bryllupet. I flere år har støtten til monarkiet sunket – fra 81 prosent i 2017 til 68 prosent i august i år.

Her er noen forsøksvis konstruktive tanker om hvordan kongehuset kan komme på offensiven igjen.

Deltidskonge?

Hovedårsaken til den synkende oppslutningen er at bråket rundt bifigurene overskygger de stadig mindre synlige hovedpersonene. «I have to be seen to be believed», var britenes dronning Elizabeths mantra. Hun forsto at kongefamilien måtte være synlig for å bli oppfattet som relevante.

«Møter med mennesker er det viktigste vi gjør», har kongen sagt, men det er blitt færre slike møter. I 2013 hadde kongefamilien 267 offisielle oppdrag utenfor kongelige residenser, i fjor 157. Kongen selv hadde 92 eksterne oppdrag i 2013 og 55 i fjor. I skrivende stund har han hatt 11 eksterne oppdrag i år, hvorav fylkesturen står for fem.

«Det går ikke an å være deltidskonge», sa han i 2004. Men året etter ble det på livlegens oppfordring bestemt at han deretter skulle ha firedagers arbeidsuke så sant det lot seg gjøre. I vår ble det kjent at han skulle trappe ytterligere ned.

Hovedårsaken til den synkende oppslutningen er at bråket rundt bifigurene overskygger de stadig mindre synlige hovedpersonene

«Jeg synes det må være helt naturlig at man fortsetter så lenge som mulig, livet ut, under forutsetning av at helsen holder», sa kongen i 1996. «Men selvfølgelig: Er det slik at man blir så sterkt redusert at man ikke kan utføre sine plikter, da er det meget bedre å abdisere og få nestemann til å overta», la han til.

Selv om helseproblemer har gjort det vanskelig å utføre alle oppgavene, har han i motsetning til monarkene i Danmark, Belgia, Nederland, Spania og Luxembourg ikke latt nestemann overta. Nå heter det at eden han avla i 1991, umuliggjør abdikasjon.

Mye de ikke rekker

Også dronning Sonjas offisielle program er blitt merkbart redusert, mens kronprinsesse Mette-Marits kroniske sykdom sterkt begrenser virket hennes.

Prinsesse Märtha Louise har på grunn av manglende rolleforståelse gitt fra seg de kongelige oppgavene sine.

Prinsesse Astrid er 92 år.

Kun kronprins Håkon Magnus er i full drift med 89 eksterne oppdrag i 2023 og 83 så langt i år, men bindes til statsråd og audienser på Slottet når han er regent.

Dermed er det mye kongefamilien ikke lenger rekker. I år var ingen av dem på plass for å åpne Festspillene i Bergen, som ellers har vært vane. Dronningen er beskytter for Oslo Kammermusikkfestival og pleide å være til stede, men deltok sist i 2017. Utgående statsbesøk har ikke vært gjennomført på fire og et halvt år.

Når det folk leser og hører om, ikke er kongefamiliens virke, men kontroverser og skandaler uten positive saker til å veie opp for dem, sliter mange med å se poenget med monarkiet.

Selv om kongefamilien er mye mindre ute blant folk enn de pleide, har de mange oppgaver på Slottet. Når brorparten av arbeidet foregår der, må det vises bedre frem.

Tre eksempler

22. august ga kongen audienser for utenriksministeren og fire ambassadører. Bilder fra ambassadøraudiensene ble lagt ut på kongehusets nettside, som folk flest ikke besøker jevnlig.

Derimot fortalte ikke kongehuset sine 375.000 følgere på Instagram eller 290.000 følgere på Facebook om kongens arbeidsdag.

Dagen etter var det statsråd og audienser for statsministeren, musiker Ingrid Bjørnov og en til. Ingenting av dette ble formidlet til offentligheten.

6. februar holdt kongeparet middag for Høyesterett. Det ble ikke publisert ett eneste bilde. Til sammenligning slapp det danske hoffet seks bilder da kong Frederik og dronning Mary 18. mars holdt middag for regjeringen, som fikk mye oppmerksomhet.

Det norske hoffet bør lære av de danske og svenske hoffenes aktive bruk av sosiale medier til å formidle kongefamiliens arbeid.

Større ansvar på ungdommene?

Prinsesse Ingrid Alexandra er et sjeldent syn. Og prins Sverre Magnus er fremmed for folket, som ikke engang har fått vite hva han gjør etter fullført videregående skole.

Mens de er fritatt for nesten all representasjon, forventes de kongelige ungdommene i andre land å delta på en del offisielle begivenheter ved siden av skolegang, studier og militærtjeneste – ikke ulikt hvordan de fleste unge jobber ved siden av studiene.

For eksempel er Spanias 18 år gamle tronfølger i militæret, men rakk i løpet av sommeren blant annet å dele ut priser, være til stede under OL og avlegge offisielt besøk i Portugal.

Om prinsesse Ingrid Alexandra drar på noen kommunebesøk, åpner en utstilling, deltar på innkommende statsbesøk eller stiller som beskytter for TV-aksjonen når hun snart er ferdig i militæret, vil det gi kongehuset en vitamininnsprøyting.

Stortinget bør dessuten endre Grunnloven slik at hun kan fungere som regent. Det vil dempe trykket på kronprinsen og gjøre det lettere for ham å reise når kongen er sykmeldt.

Feirer ikke med folket

Å feire med folket er en sikker måte å skape entusiasme og positiv oppmerksomhet på, men kongefamilien har glemt kunsten. Faktisk hadde de fremmøtte større mulighet til å komme tett på det solgte bryllupet i Geiranger enn de har ved offisielle feiringer.

Da prins Christian av Danmark fylte 18 år i 2023, tok han imot folkets hyllest fra slottsbalkongen. Da prinsesse Ingrid Alexandra feiret myndighetsdagen sin året før, sto balkongen tom.

1 av 3Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/NTB

Kongefamilien kjørte i lukkede biler gjennom sidegater til middagen på Deichman. Hvorfor ikke åpen bil ned Karl Johan? spurte folk. Folket hadde ingen mulighet til å være med på å feire prinsessen eller se henne i det hele tatt.

Da daværende kronprins Frederik fylte 50 i 2018, vinket han også fra balkongen og kjørte i åpen vogn gjennom København. Da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit feiret 50-årsdagen sin i fjor, holdt de fest for inviterte gjester bak høye gjerder i Slottets bakgård.

Regjeringens gave var en konsert, som foregikk i den lukkede bakgården. Hvorfor ikke på Slottsplassen med jubilantene på balkongen? spurte folk.

Tre uker senere var det kortesje gjennom Stockholm fulgt av friluftskonsert og folkefest da kong Carl Gustaf feiret 50 år på tronen.

I Sverige og Danmark lar monarkene seg feire av folket på fødselsdagene sine hvert år. Vår beskjedne konge reiser bort.

Skaper en «halvadel»

Det bør også tas formelle grep. Kun de som har en kongelig tittel, bør ha offisiell status som medlem av kongefamilien, slik praksis var til 2003. Det er ingen grunn til at tittelløse familiemedlemmer som ikke representerer Norge, men livnærer seg på å selge medaljonger eller hudkremer, skal ha offisiell status som medlemmer av kongefamilien.

Kongefamilien kan ikke være til salgs

Da vil de stå friere i livet sitt og karrieren sin. Eventuelle kontroverser, skandaler eller lovbrudd vil i mindre grad slå tilbake på kongefamilien.

At ubetitlede borgere har offisiell status som medlemmer av kongefamilien, risikerer dessuten å skape en slags «halvadel» som et mellomsjikt mellom kongefamilien og folket.

Av hensyn til kongehusets integritet og anseelse er det helt nødvendig å kutte de formelle båndene til prinsesse Märtha Louise.

Avtalen fra 2022 som forbød bruk av prinsessetittelen, fremheving av den kongelige tilknytningen og omtale av kongehusets medlemmer i kommersielt øyemed var pr. 15. august blitt brutt åtte ganger. I oppkjøringen til bryllupet ble den brutt nesten daglig i markedsføringen av ukebladet Hello!s eksklusive medieproduksjon.

Stryk prinsessetittelen

26. august sa kronprinsen til mediene at det etter bryllupet var «tid for at vi snakker videre om [avtalen]». Det er på tide å innse at motparten ikke respekterer den, og ta skrittet som gjenstår: å stryke prinsessetittelen som Märtha Louise har utnyttet for alt den er verdt. Kongefamilien kan ikke være til salgs.

Seiler man mot et skjær, må kursen raskt legges om

Det inngår i kongens bakgrunn og oppdragelse at endringer helst skal skje så sakte at de knapt merkes. Han mener at man ikke skal velge løsninger som demper trykket her og nå, men se det store bildet og ta avgjørelser som står seg over tid. Men seiler man mot et skjær, må kursen raskt legges om.

I det å forvalte en arv ligger ansvaret for å gi den videre i best mulige tilstand. Skal kronen styrke seg, er det tid for å ta grep slik at kongehuset ikke blir usynlig og arbeidet deres ikke blir overdøvet av støysenderne.

Read Entire Article