Kongefamilien fortjener ikke Aftenpostens Se og Hør-journalistikk!

1 month ago 25



  • Nils Nordenstrøm

Faksimile: Aftenposten 15. august

Kongefamilien må selvsagt tåle offentlighetens lys, men jeg reagerer sterkt på fremstillingen.

Publisert: 16.08.2024 13:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I Aftenposten 15. august kunne vi lese en kommentar av politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim om kongefamilien i beste Se og Hør-stil, med stort bilde av familien i offisielt antrekk. Foranledningen var at kronprinsens bonusbarn var involvert i en hendelse som kan bli en straffesak.

Kongefamilien må selvsagt tåle offentlighetens lys, men jeg reagerer sterkt på fremstillingen.

Tåpelig insinuasjon

Kronprinsesse Mette-Marit kritiseres for at hun tar kontakt med den fornærmede unge damen, og det spekuleres på hva som ble sagt. At hun som mor tar en slik kontakt, er hva enhver anstendig og ansvarsfull mor ville ha gjort i en tilsvarende situasjon.

Det ble også vist et bilde av kongeparet som så på OL på sommerhuset. Mener Aftenposten at de ikke skulle kunne se på TV på grunn av hva som er skjedd? Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte av en slik tåpelig insinuasjon.

Det sies også at «Kongen kan oppleve et Joe Biden-øyeblikk», med henvisning til at Biden trakk seg som presidentkandidat. Det antydes at kongen er for gammel for jobben. Jeg mener at også konger skal kunne pensjonere seg, men det er ikke noen grunn til å påstå at denne situasjonen skulle gjøre det nødvendig.

Førstesideoppslaget var «Kongen har ikke kontroll». Mener Aftenposten at kongen skulle ha forhindret at kronprinsessen tok kontakt med den fornærmede? Eller at han skulle latt være å se på TV? Eller at han skulle ha forhindret Marius Borg Høiby fra å innrømme vold? Eller at han skulle ha trukket seg som konge?

Har ikke bedt om å være kongelige

Jeg lurer på hva Pressens Faglige Utvalg ville sagt om dette mediekjøret. Uansett mener jeg at Aftenpostens artikkel er særdeles dårlig journalistikk.

Jeg er republikaner av prinsipielle grunner og mener at et statsoverhode skal være valgt av folket, men det er en helt annen sak. Også Aftenposten burde forstå at de kongelige faktisk er mennesker, uansett hva man måtte mene om statsskikken. De har ikke bedt om å være kongelige. De ble født til det og giftet inn i familien og prøver å gjøre det beste av situasjonen.

De fortjener ikke Aftenpostens Se og Hør-journalistikk!

Read Entire Article