Kong Harald og dronning Sonja tok i kveld imot stortingsrepresentantene til middag på Slottet.
Det skjer etter et år som hittil har vært preget av både kongens sykdom i Malaysia, kontroversene rundt prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts bryllup og saken knyttet til Marius Borg Høiby.
I sin tale kommenterte kong Harald for første gang den krevende situasjonen kongehuset og familien nå står i.
– Kongehuset er et team som jobber godt sammen. Og så er vi en familie, med de gleder og utfordringer som vi alle vet kan følge med.
– I både gode og vanskelige tider forsøker vi å stå sammen og støtte hverandre, sa kongen.
– Sender en ekstra varm tanke til alle som har det vondt
Han takket videre for støtten og omtanken fra folk.
– Vi er takknemlige for all den varmen og omtanken som har blitt vist oss gjennom dette spesielle og krevende året, helt fra jeg måtte fraktes hjem på flybårent sykeleie, sa kong Harald.
– Av og til er livet rett og slett veldig vanskelig. Det er noe alle kan oppleve – også vår familie, sa han.
– Når mennesker vi er glade i, ikke har det bra, smerter det de som står rundt. Vi prøver så godt vi kan å ta vare på hverandre. I kveld sender vi en ekstra varm tanke til alle som har det vondt.
Spøkte om sarkofag
Stortingsrepresentantene er i kveld samlet på Slottet til stortingsmiddag for 106. gang. Nær 200 gjester er samlet rundt bordene i Store spisesal.
Kongens tale er høydepunktet under den tradisjonsrike middagen. Også i år var talen preget av ikke bare alvor, men også spøk.
Kong Harald vakte stor latter da han innledet kveldens tale med ett ord: Sarkofag.
Da forslaget til statsbudsjett for 2025 ble lagt frem tidligere denne måneden, ble det klart at regjeringen vil bevilge 20 millioner kroner til en sarkofag for kongen og dronningen.
– Jeg takker myndighetene for omtanken i det hinsidige, sa kong Harald i sin tale i kveld.
– Jeg håper oppholdet blir behagelig. Vi skal jo ligge der en stund.
– Vi må nok holde på en stund til
Kongen varslet imidlertid i talen at kongeparet ikke har noen planer om å tre til side eller bli borte med det første.
– Vi prøver å komme oss rundt og besøke alle kommunene i landet vårt. De siste årenes fylkes- og kommunesammenslåinger har hjulpet oss et stykke på vei. Men siden noen sammenslåtte kommuner har gjenoppstått, må vi nok holde på en god stund til.
– Heldigvis er dette også helt i tråd med perspektivmeldingens ambisjon om at flere eldre skal stå lenger i jobb, la kong Harald til.
Kongeparet har besøkt 342 av Norges totalt 357 kommuner og mangler dermed bare offisielt besøk til 11 kommuner før de kan krysse alle av listen.
Se hvilke kommuner som gjenstår:
Publisert 24.10.2024, kl. 20.22 Oppdatert 24.10.2024, kl. 20.29