Kommunen sliter økonomisk – vil ikke redusere lønnen til politikerne

1 month ago 13



Norge blir stadig rikere og rikere. Oljefondet har nå en verdi på over 18.000 milliarder, og hadde bare i første halvår en avkastning på 1.478 milliarder kroner.

I kommunene er derimot trenden en annen. Halvparten av landets kommuner gikk i 2023 med underskudd.

For enkelte ser det ikke ut til å snu med det første.

I Harstad styrer kommunen mot et kraftig underskudd på om lag 150 millioner kroner i 2024.

Likevel, lønnen til politikerne, som på enkelte områder er langt høyere enn i sammenlignbare kommuner, blir ikke kuttet.

Harstad kommune

MØRKE SKYER: I Harstad styrer kommunen nå mot et underskudd på om lag 150 millioner kroner i 2024. Dette bare to år etter kommunen gikk solid i pluss.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Store lønnsforskjeller

Det ble en opphetet debatt på rådhuset i Harstad da politikerne i formannskapet nylig møttes.

Som følge av utfordrende kommuneøkonomi, har administrasjonen foreslått endring i møtegodtgjørelsen. I tillegg vil de at antall møter i råd, utvalg og komiteer ikke bør ligge på mer enn 6–8 møter i året.

Flere utvalg hadde til sammenligning over ti møter i 2023.

Nina Dons-Hansen. Høyre Harstad. Kommunestyremøte 29. februar 2024.

REAGERER: Nina Dons-Hansen (H) er kritisk til at styringspartiene ikke ønsker å redusere lønnen til utvalgslederne, og mener kommunen også bør redusere antall utvalg.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Det er ikke nok, mener Høyres gruppeleder Nina Dons-Hansen.

– Vi mener man bør se på om godtgjørelsen på utvalgslederne bør reduseres i takt med antall møter. Vi har regnet på dette, og det vil gi en besparelse på 180.000 kroner, sa hun i formannskapsmøtet.

NRKs gjennomgang av et knippe tilfeldige kommuner viser at kommunens utvalgsledere tjener langt mer enn i sammenlignbare kommuner.

Nei til lønnskutt

Selv foreslo Dons-Hansen å redusere lønnen til 87.052 kroner.

Tiltak ordføreren selv ikke var spesielt begeistret for.

– Jeg tror at innsparingen verken kommer på matpakke eller møtegodtgjørelse, sa Ap-ordfører Kari-Anne Opsal i møtet.

Kommunestyremøte Harstad

MÅ SPARE: I 2022 leverte kommunen et solid overskudd på 90 millioner kroner. Nå anslår kommunen et negativt resultat på 150 millioner kroner.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

På spørsmål om «små» besparelser skjermes for kutt, med henvisning til hennes egen uttalelse i møtet, svarer Opsal:

I forbindelse med behandling av tertialen vedtok vi både kortsiktige og langsiktige tiltak. Både små og store tiltak må da bidra til innsparingen, og ingenting er skjermet. Saken som ble fremmet og innstillingen som ble vedtatt bidrar med innsparing, sier hun.

Forslaget om kutt i godtgjørelsen til utvalgslederne falt med fire mot fem stemmer, noe som får Dons-Hansen til å reagere.

Andre som tar verv skal gå ned i honorar, mens utvalgsledernes godtgjørelse skal stå fast. Det er uforståelig for oss, sier hun.

Formannskapet vedtok enstemmig i møtet å innføre differensierte satser for møtegodtgjørelse. Dette innebærer kutt i satsene for enkelte råd, utvalg og komiteer. Dette vil ikke innebære endringer for møtegodtgjørelse i kommunestyret og formannskapet.

NRK har forelagt gjennomgangen av lønn og antall utvalg for ordfører Opsal, hvor da gruppeleder Stenhaug (Ap) har besvart vår henvendelse. Flere av NRKs spørsmål har ikke blitt besvart.

Over dobbelt så mange

Troms-kommunen kommer også dårlig ut i sammenligningen av antall utvalg i de samme kommunene.

NRKs gjennomgang viser at Stjørdal har to politiske hovedutvalg, mens Harstad har fem. Begge kommunene har om lag 25.000 innbyggere.

Selv mener Stjørdal-ordfører Eli Arnstad (Sp) det er nok med to utvalg.

– Vi er opptatt av å være en effektivt drevet kommune og det gjelder også politisk nivå. Vi har gjennom alle budsjettprosesser vært enige om at det politisk skal vises vilje til å spare penger og se gjennom vår måte å arbeide på, sier Arnstad.

Selv har kommunen kuttet antall hovedutvalg fra tre til to. Dette har kommunen vurdert til at ikke har gått utover den politiske saksbehandlingen, forteller Sp-ordføreren.

– Vi har satt ned godtgjørelse til formannskapet og fra denne valgperioden kuttet antall representanter i kommunestyret fra 41 til 37, sier hun videre.

Selv valgte politikerne i Harstad så sent som i høst, å opprette et nytt utvalg for levekår og inkludering. Aps gruppeleder Else Marie Stenhaug forsvarer opprettelsen.

– Dette er et viktig politisk innsatsområde for det sittende politiske flertall og vil ikke bli endret. Vi ønsker større fokus på levekår i Harstad og hvordan vi kan drive god inkludering, sier hun.

I sitt svar til NRK, påpeker Stenhaug at de gjennom reduksjon i antall møter, differensiert møtegodtgjørelse og besparelse på tapt arbeidsfortjeneste vil spare nærmere en halv million kroner.

 Idrett og politikk.

KUTTET: I Stjørdal har kommunen kuttet antall utvalg og i godtgjørelsen til formannskapet, sier ordfører Eli Arnstad (t.h.). her sammen med tvillingsøster og Sp-politiker Marit Arnstad.

Foto: Mats Rønning / NRK

Da kommunen kuttet antall hovedutvalg fra tre til to, medførte dette også flere arbeidsoppgaver til de som ble igjen. Utvalgsleder for kultur og levekår i Stjørdal, Rune Larsen (H), mener i likhet med Arnstad at dette ikke har gått utover saksbehandlingen.

Selv stiller han seg ikke bak et kutt i godtgjørelsen til utvalgslederne, slik Høyre-politikeren i Harstad foreslo.

– Jeg synes ikke de skal gjøre det. Jeg synes derimot de skal redusere antall utvalg, og heller øke belastninger per hode, sier han, og mener dette er en «bedre vei å gå».

Dronebilde av Stjørdal sentrum. Tatt på våren/sommeren

KUTT: Stjørdal kommune har i dag to politiske hovedutvalg.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Larsen er selv kommunepolitiker, fylkespolitiker og ansatt i et privat selskap.

Selv mener han det er viktig at også politikerne deltar i kostnadsreduksjoner, samtidig som lønnens er i tråd med det arbeidet de gjør.

– Alle skal føle at dette er noe de kan gå inn i uten at det går utover personlig økonomi i for stor grad, slik at det er bærekraftig.

– Arrogant

Selv la Dons-Hansen frem forslag om å kutte antall hovedutvalg fra seks til fire (antallet inkluderer formannskapet). Noe Høyre anslår vil gi en besparelse på inntil 480.000 kroner i året.

I møtet uttalte gruppeleder Stenhaug at det ikke er aktuelt å endre utvalgsstrukturen i inneværende periode, og viste til samarbeidsavtalen.

Det får Dons-Hansen til å reagere.

De nekter å endre på dette i denne perioden, noe som er smått utrolig og ganske arrogant med tanke på den økonomiske situasjonen vi er i, sier hun.

Totalt anslår Høyre at forslagene om kutt i antall utvalg og godtgjørelse til utvalgslederne ville spare kommunen nesten 700.000 kroner. To forslag som begge ble nedstemt med fire mot fem stemmer.

På spørsmål om det er «arrogant» å ikke kutte i politiske godtgjørelse, gitt kommunens økonomiske situasjon, svarer ordfører Opsal:

Jeg er blitt vant til at Høyre bruker denne type retorikk og karakteriserer andre, blant annet som arrogante, sier hun.

Hei!

Takk for at du leste saken! Har du tips til denne saken eller lignende saker? Send meg gjerne en e-post!

Publisert 28.08.2024, kl. 16.03

Read Entire Article