Kø på E18: Staten må snarlig bidra til en løsning

1 month ago 19



Kø på E18 vest for Oslo. Foto: Ørn E. Borgen, NTB

Publisert: 29.08.2024 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Ordfører i Lier Kjetil Kivle har 26. august et interessant innlegg om trafikkutfordringene på vestsiden av Oslo. Stadig lengre køer og flere forsinkelser er hverdagen på E18 etter at Ring 1 ble stengt. Å styrke kollektivtilbudet vil være den mest nærliggende løsningen fordi det kan redusere den totale trafikkbelastningen i og rundt Oslo.

Bussene kan nå kjøre effektivt i kollektivfeltet, men den økonomiske situasjonen i Buskerud har paradoksalt nok medført kraftige kutt i antall direkteavganger mellom Lier og Oslo. Det er svært uheldig at kollektivtrafikken blir en salderingspost i fylkeskommunene.

Kutt i kollektivtilbudet går ut over tusenvis av reisende, som daglig er avhengige av bussen for å komme på jobb, skole eller fritidsaktiviteter. Svake grupper har mest behov for et godt kollektivtilbud.

I tillegg reduseres tilliten til kollektivtrafikken som transportløsning.

Dagens trafikale utfordringer skyldes primært byggingen av nytt regjeringskvartal, noe sentrale myndigheter har ansvaret for. Staten må snarlig bidra til en løsning som reduserer de negative følgene dette gir.

Når regjeringen presenterer nytt statsbudsjett 7. oktober, bør den love øremerkede midler til å styrke kollektivtilbudet i de berørte områdene. Slik kan flere reisende planlegge hverdagen sin med utgangspunkt i bussen eller toget.

Jofri Lunde, næringspolitisk sjef, og Jon H. Stordrange, administrerende direktør

NHO Transport

Read Entire Article