Knivhendelsen på Ammerud: Var i kontakt med DPS samme dag

8 hours ago 8



  • Mannen i 40-årene som ble skutt av politiet på Ammerud, er tidligere dømt for blant annet drapsforsøk og vold mot politiet.
  • Han skal ha vært i kontakt med DPS samme dag som han senere oppførte seg truende med kniv.
  • Hans forsvarer er kritisk til fengslingen.

Mannen i 40-årene ble skutt av politiet og sendt til sykehus med skade i rumpe og lår, etter at han gikk rundt i et boligområde på Ammerud med to kniver og opptrådte truende.

Dagen etter opplyste politiet at mannen var lagt i kunstig koma. Han våknet fredag kveld.

– Mannen er siktet for trusler med kniv, skrev politiadvokat Tharsiga Tess Skavås i Oslo politidistrikt i en e-post til VG.

 Tore Kristiansen / VGKnivene som ble brukt på Ammerud. Foto: Tore Kristiansen / VG

Politiadvokaten opplyste at det ble brukt store ressurser på å finne ut om noen har blitt skadet av mannen – uten at det ble meldt om skader på personer i eller rundt området.

Hendelsen ble definert som PLIVO. Begrepet er brukt av nødetatene i Norge for å beskrive en situasjon der det pågår en alvorlig voldshandling som truer liv og helse.

Var i kontakt med DPS samme dag

Fra tidligere har mannen en lang straffehistorikk, og en lang historikk med rusproblemer. Men det er fire år siden siste alvorlige domfellelse, påpeker forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen.

Han er kritisk til at Oslo tingrett søndag varetektsfengslet mannen i 40-årene i inntil fire uker. Mannen møtte ikke selv i fengslingsmøtet, og er fremdeles innlagt på sykehuset.

 Tore Kristiansen / VGKnivene som ble brukt på Ammerud. Foto: Tore Kristiansen / VG

– Det er en kjensgjerning at han i løpet av de siste fire årene har fått et forelegg for bæring av kniv på offentlig sted, «that’s it». Det er i min bok ikke en som begår kriminalitet på daglig basis.

Han viser til at det i fengslingsmøtet søndag ble vist til at mannen og hans mor hadde vært i kontakt med distriktspsykiatrisk senter (DPS) samme dag som han senere ble pågrepet.

– Han fikk ikke hjelp og var svært oppbrakt, sier Pedersen.

– Selve hendelsesforløpet i den grad det er belyst, vitner jo mer om en utagering enn en målrettet voldsutøvelse, mener han.

Vitner har beskrevet hvordan mannen veivet med knivene, og slo i en bom.

– Jeg betviler ikke et sekund at det var ekstremt ubehagelig og skremmende for de som var til stede. Men jeg noterer meg fravær på vitner som skulle tilsi at han aktivt har gjort tiltak som er forsøk på å skade noen.

Bilde av Øyvind Bergøy PedersenØyvind Bergøy Pedersen

Forsvarer

Politiet: Tungt med i vurderingen

Mannen er blant annet flere ganger dømt for vold eller trusler mot politiet. For litt over ti år siden fikk han en forvaringsdom.

– Jeg sier ikke at han ikke har en historikk, men temaet er om fengsling er nødvendig for å forhindre ny, alvorlig kriminalitet. Jeg synes det er underlig at politiet konkluderer med at helsevesenet ikke kan gi ham den hjelpen han trenger, sier han.

– I og med at han ikke har begått alvorlig kriminalitet i løpet av de siste fire årene trekker det i retningen av at han, hvis de riktige rammevilkårene er til stede, kan leve et lovlig liv.

Han sier det dessverre ikke er uvanlig at mennesker som sliter med rus og psykiatri lar sin frustrasjon og aggresjon gå utover politiet.

– Det er en kjent problematikk, og selvfølgelig svært krevende for tjenestepersonene som står i dette hver dag. Men det er ikke unikt, sier Pedersen.

Politiadvokat Eric Lindset avviser at politiet ikke har tatt hensyn til mannens psykiske tilstand.

Bilde av  Eric Lindset Eric Lindset

Politiadvokat

– Hans nåværende psykiske tilstand er meget tungt inn i vurderingen. Varetektsfengsling er det virkemiddelet som står til disposisjon. Vi tenker at det kanskje ikke er greit å slippe ham ut, sier han.

Skjelte ut sykepleiere

Politiadvokaten sier at å løslate mannen ville vært alternativet.

– Jeg er veldig uenig i at hans psykiske tilstand ikke har telt, men det har kanskje ikke telt i den retningen forsvarer ønsker.

Oslo tingrett mener det er gjentagelsesfare. De viser til kontakten med DPS, og tidligere rettspsykiatriske undersøkelser.

De viser også til hvordan mannen har opptrådt på sykehuset etter at han våknet fra kunstig koma. I våkne perioder har han vært verbalt aggressiv og skjelt ut personalet.

At det foreligger gjentagelsesfare underbygges også av siktedes straffehistorikk over lang tid med vold og trusler, mener retten.

 Jonas Been Henriksen / NTBPolitiet på Ammerud etter knivhendelsen. Foto: Jonas Been Henriksen / NTB

Dømt for trusler i 2023

Den siste dommen mannen er registrert med, er fra 2023. Da ble han dømt for å ha forulempet en offentlig tjenesteperson, for vold eller trusler mot offentlig tjenesteperson, og for trusler egnet for å fremkalle alvorlig frykt. Han ble dømt til 14 dager fengsel.

Dommen viser til truende oppførsel på Nav høsten 2021, og at han var aggressiv og kom med trusler mot politiet da han skulle pågripes.

Han ble også dømt for trusler mot en tannlege, etter at en time ble avlyst på grunn av sykdom. Da skal han ifølge tiltalen ha blitt aggressiv, og ropt at «jeg skal slå ut alle tennene dine slik at du vet hvordan det føles».

Dømt til forvaring

I 2013 ble mannen også dømt for vold og trusler mot offentlig tjenestemann, forulemping av
politiet, forstyrrende opptreden, samt unnlatelse av å etterkomme pålegg fra politiet. Straffen ble satt til samfunnsstraff i 35 timer, men senere omgjort til 38 dagers fengsel fordi mannen ikke overholdt meldeplikten.

I dommen viste retten til at han også tidligere hadde blitt domfelt og bøtelagt flere ganger for blant annet vold, herunder mot offentlig tjenestemann.

Da var det litt over to og et halvt år siden han hadde blitt løslatt etter en forvaringsdom for drapsforsøk.

 Jonas Been Henriksen / NTBPolitiet på Ammerud etter knivhendelsen. Foto: Jonas Been Henriksen / NTB

Fikk «blackout»

Hendelsen fant sted i 2005. Etter at det oppsto en krangel utenfor et hotell i Lillestrøm skal han ha deltatt i å sparke og slå en mann som lå nede, før han tok frem en kniv og stakk ham en rekke ganger i ansiktet, halsen og brystet.

Han forklarte selv, ifølge beskrivelsen i straffeutmålingen fra lagmannsretten, at han hadde fått en «blackout» etter inntak av ulike rusmidler, og ikke husket hva som skjedde.

Mannen ble først dømt til ubetinget fengsel, men påtalemyndigheten anket saken til Høyesterett og ba om at han skulle dømmes til forvaring. Det fikk de gjennomslag for.

Han ble samtidig dømt for å ved en annen anledning ha uprovosert slått en mann i tinningen ved en flaske, og for å ha gitt et hardt slag med knyttet hånd under øyet til en politimann.

«De truslene han er dømt for, er fremsatt overfor politibetjenter og er svært grove», heter det i avgjørelsen fra Høyesterett.

Read Entire Article