Klimakostnad på olje gir mindre klimautslipp

2 weeks ago 11



Publisert: 07.10.2024 07:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I et svar til vår kronikk i Aftenposten 18. september skriver Benedicte Solaas fra Offshore Norge at vi ser bort fra at om Norge slutter å produsere olje, vil produksjonen flyttes til land med høyere utslipp, og at norsk oljeeksport er viktig for Europas energisikkerhet.

Vi ser ikke bort fra dette. Tvert imot er vi enig i at vår olje og gass er viktig for energisikkerheten i Europa, og at redusert norsk oljeproduksjon trolig vil øke produksjonen andre steder. Derfor foreslår vi ikke en stor reduksjon i norsk oljeproduksjon.

Men samtidig er det klart at den høye oljebruken i verden er en viktig årsak til klimaendringene. Dersom Norge reduserer sin produksjon noe, vil det gi høyere oljepris og redusert global oljebruk og dermed redusert utslipp av CO₂. Det gjelder selv om vi selger til Europa.

Med en klimakostnad pr. oljefat vil det være oljen som har høyest produksjonskostnad og lavest lønnsomhet, som ikke blir produsert. Det økonomiske tapet blir dermed lite. Oljen med høy produksjonskostnad har gjerne også høye CO₂-utslipp i produksjonen, noe som gir en ekstra gevinst.

Men siden CO₂-utslippene ved forbrenning av olje er omtrent 30 ganger høyere enn produksjonsutslippene, er hovedgevinsten redusert global oljebruk.

Michael Hoel

Steinar Holden

Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo

Read Entire Article