I sommer har Klimaelefanten (KE) vært særdeles aktiv med fortelle om hvor varmt vi har det, og hvor farlig og menneskeskapt dette er.
Bombardert oss med ordet varme, ildrøde værkart, daglige oversikter «Norges heteste kommuner» – og formuleringer om fremtidig varme: det kan kanskje bli opp mot XX grader enkelte steder. Hvorfor, KE, er du ikke i nærheten av dette engasjementet om vinteren når det gjelder kulden?
Middeltemperaturen i Kristiansand (målestasjon Kjevik) har ikke et eneste døgn, juni til august, nådd 20 grader, og kun en dag har makstempen bikket 25 grader; Lindesnes (fyr) tilsvarende, 21 grader. Badetempen på målestasjonene på Sjøsanden og Bystranda har majoriteten av tiden ligget på hutrende 14 til 17 grader. Det dreier seg altså om sommeren i landets to sørligste kommuner; disse som klimatisk og feriemessig skal være av det ypperste, og nå kommer månedsvis fremover med is og snø.
Sist vinters første og siste snøfall i Kristiansand var 20. oktober og 20. april, dvs. en 6 måneders periode. Inkludert her lå et nyttårs-snøvær som viste at klimaproblemet i Norge er kulden, ikke varmen. Det var krise. Veier ble ufremkommelige, alle busser i Kristiansand var innstilt, skolene ble stengt helt til Risør, ca. 65.000 strømkunder hadde strømbrudd.
Norge har årlig millioner av klimaflyktninger, fugler og mennesker, som på grunn av vårt altfor kalde klima tar til vingene mot sør. Gjennomsnittstemperaturen var 1,7 grader i år 2023 – dvs. at vi lever i et land med kjøleskapstemp.
KE prøver også løpende å innbille oss hvor unikt varmere vintrene i dag har blitt og sammenlikner alltid med de kalde vintrene på 1960-1980-tallet. Hvorfor, KE, er du så stum med å informere om at siste 15 års vintre er kaldere enn 15 års-vintrene 1925-1939, og markant kaldere enn 1930-1939? Vi hadde vintre den gang der mengder av skirenn ble avlyst grunnet manglende snø og jorder ble pløyd i februar både på Sør- og Østlandet.
KE påstår daglig at været er blitt mye mer ekstremt, ofte ledsaget med akrobatiske bilder av veier og gater oversvømmet med vann. Sistnevnte har i all hovedsak å gjøre med ødeleggelse av naturlige vannforhold, underdimensjonerte og tette rør og grøfter.
Men er ikke din påstand litt underlig, KE, da ingen norsk målestasjon – siste 54 år – har maktet å overgå landets mest ekstreme varmerekord på 35,6 grader (1970)? Og at det i 1897 og 1901 ble målt 35 grader på Sørlandet. Ingen målestasjon har heller overgått Norges mest ekstreme nedbørrekord – både for ett og to døgn – fra 1940. Ingen flom på Sørlandet har i ettertid vært større enn den i 1892 og for Kristiansands del er ikke flommen i 1976 senere oversteget. Verste vindforhold var i 1969, da to orkaner rammet oss innen få dager hvorav den ene ødela skogene mellom Kristiansand og Stavanger mye mer enn noen annen i ettertid. Mest ekstreme tørke var i 1947 (Kjevik kun 91 mm regn på 4 mnd.), bekker som den gang var tørre har aldri vært tørre senere.
KE betegner innbyggere som mener at menneskelig adferd har liten påvirkning på klimaet som klimafornektere (er det noen som nekter for at vi har klima?) og bruker ordet klimaendringer om de menneskeskapte (har de naturlige forsvunnet?).
Unormal kulde betyr for KE vær – og da det i vinter, på en natt, ble satt 14 kulderekorder på Østlandet, skyldtes det «Sibirkulden». Men er det varmt – slik som da vi primo september, etter en dårlig sommer – fikk en fire-dagers unormal varme, var det menneskeskapt klima. Med krigsoverskrifter ble rekordene på Etne, Sauda og Fister S. utbasunert. Og behendig unnlot KE å informere om at aktuell målestasjon på Etne ikke har hatt tempmåling før 2013, den i Sauda ble underkjent og Fister S. ble opprettet i 2007. I relasjon til nevnte kulde var KE nøye med å presisere: «de fleste av målestasjonene er ganske nye». KE har de siste år pepret oss med varme- og nedbørrekorder uten å informere om at de er satt på målestasjoner med minimal historikk.
Stor havstigning, KE, har du truet med i flere tiår. Men hvorfor har du samtidig klistret milliardbygg ment for generasjoner fremover til sjøkanten, og hvorfor ligger eldgamle bygninger, som ble bygd kliss i sjøkanten, eksakt som opprinnelig? Og om sommeren har KE det moro, innluller kystbyene og skjærgårdens sårbare fauna med eksos og støy fra båtmotorer, ofte ti ganger større enn behovet.
Forlengst burde KE ha innført en stor og progressiv flyavgift, men i stedet har KEs flybruk ført til at Norge er i europatoppen med flyreiser, og innenlandsflyvningen har vært tre ganger større enn landet som flyr nest mest. Og utslipp fra en lengre flytur kan overgå utslipp fra vanlig kjøring med en bil i et helt år. Men KE elsker å reise, også til møter som skulle ha vært digitale, og KEs moroturer over hele kloden hører vi om daglig.
En tur til jobb og sentrum kan koste mer enn en flytur til Gdansk kan koste. Slik har KE bestemt at det skal være i Kristiansand, for innbyggere som er avhengig av bil.