Klar for nordlys?

3 weeks ago 16



 Arne Westby Nordlys fotografert i Hernes i Elverum i september i år. Foto: Arne Westby

En eksplosjon på solen vil gi nordlys i hele landet.

lørdag 5. oktober kl. 15:02

Eksplosjonen har skapt en solstorm, som så sender en stor gassky mot jordas magnetfelt. Det fører til nordlys i hele landet natt til søndag.

Romforsker Pål Brekke forteller til NRK at stormen treffer jorden natt til lørdag. Likevel er det ingen garanti for at du får se herligheten.

Hva tenker du?Skal du se etter nordlys? aJa!bNei cEr nordlending så har sett nok nordlys i mitt liv dLokalpuben min har ikke vindu...

– Solstormens magnetfelt må være motsatt av jordas magnetfelt. Hvis det skjer får man en kraftig kobling og det man varsler som kraftig nordlys, sier Brekke til statskanalen.

Og den retningen vet man ikke før rundt en time før stormen treffer, men nordlys blir det. Så må det også være klarvær, slik at man faktisk kan se nordlyset.

 Per Christian Ulvik / Per Christian UlvikFoto: Per Christian Ulvik / Per Christian Ulvik

Statsmeteorolog Leonidas Tsopouridis forteller til VG at nesten hele Norge får se nordlys natt til søndag. Vestlandet er de uheldige som må klare seg uten.

– Resten av landet burde ha ganske så gode sjanser. Om det er skyfritt er det bare å se opp, sier han.

KP-indeksen vil mest sannsynlig havne på rundt 7 lørdag kveld. Det kan føre til så sterkt nordlys at også Tyskland og Sveits kan få.

Read Entire Article