Klar beskjed til foreldre: – Det er ditt ansvar

1 month ago 27



Mange foreldre har urealistiske forventninger til barnehagen. Hvert fall ifølge en undersøkelse gjennomført blant barnehageansatte og foreldre. 

I undersøkelsen, som er gjennomført av Foreldreutvalget for barnehager, svarer over halvparten av de ansatte at de har opplevd å være i konflikt med foreldre. 

Det var Aftenposten som først skrev om saken. 

En av de som vet hvor skoen trykker er barnehagelærer Monica Rosita Alvåg-Nyqvist. 

Hun gjestet nylig Nyhetskompaniet på TV 2, for å snakke om sine erfaringer som ansatt i barnehage. 

– Jeg vil begynne med å si at de aller fleste foreldre gjør en kanonjobb, sier hun, og fortsetter:

– Men det er noen foreldre som sliter med å være tydelige med barna sine.

 TV 2
Barnehagelærer Monica Rosita Alvåg-Nyqvist. Foto: TV 2

I undersøkelsen kommer det frem at både foreldre og barnehagelærere i hovedsak opplever at de samarbeider godt med hverandre.

Samtidig svarer 52 prosent av barnehagelærerne at de har opplevd konflikter med foreldrene. Til sammenligning svarer kun syv prosent av foreldrene det samme.

Alvåg-Nyqvist understreker at jobben til de ansatte i barnehagen er å alltid se til barnets beste.  

– Det samsvarer ikke alltid med de foresatte sine forventninger, og da blir det litt vanskelig, sier hun. 

Hun mener at det har vært en økning når det gjelder problematikken. 

– Gjennom de siste 10-15 årene har det blitt flere foreldre som kommer med krav, som vi ikke har hatt over oss tidligere, sier hun.

Forventningsavklaring

På spørsmål til barnehagelærerne om hva konflikter med foreldre har handlet om, svarer mange at det ofte dreier seg om «ulike forventninger til hva barnehagen kan tilby, hvordan barnets behov skal håndteres og manglende forståelse for barnehagens ressurser og rutiner». 

– Jeg lurer på om litt av problemet er at det blir lagt for store forventninger over på barnehagen og at de skal ta ansvar for tilnærmet alt, sier psykolog Benjamin Baarli Silseth. 

 Sveinung Kyte / TV 2
Psykolog Benjamin Baarli Silseth. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Han påpeker at vi lever i et samfunn hvor mange er opptatt av selvrealisering og egne muligheter, og at flere dermed opplever at de trenger hjelp med andre forpliktelser. 

Og for mange kan institusjoner som barnehagen bli løsningen for forpliktelsene som dreier seg om barneoppdragelse og grensesetting.

– Da blir det en konflikt fordi det ikke er forventningsavklart hva man trenger av hverandre, sier han, og fortsetter:

– Det er et problem, for barnehageansatte gjør en fantastisk jobb, og det å stå i konflikt med foreldre når du prøver å gjøre jobben din, tror jeg er tungt. 

Urealistiske forventninger

Ifølge undersøkelsen, er misforståelser og mattilbud en gjenganger i det ansatte sier at konflikter med foreldre dreier seg om. Men de fleste kommentarene handler om urealistiske forventinger.

Barnehagelærer Monica Rostia Alvåg-Nyqvist opplever at mange konflikter går på sykdom og barnas allmenntilstand. 

– Hvis vi ringer til foresatte og sier at et barn er sykt, så kommer det gjerne «du er ikke lege, han har ikke feber» som svar, sier hun. 

Barnehagelæreren kommer med et tenkt eksempel: 

– Hvis foreldrene til «Ole, fire år», ringes fordi han har kastet opp, så kommer de og henter. Dagen etter står far med «Ole, fire år» i gangen. Da sier vi at han ikke kan være i barnehagen før om 48 timer. 

Da kan svaret fra foreldrene være som følger, ifølge Alvåg-Nyqvist:

«Men jeg har et viktig møte på jobb». 

– Det forstår jeg veldig godt, men det er ikke barnehagen sitt ansvar. Det er ditt ansvar, og du må ordne det, sier hun. 

– I den situasjonen må jeg bare si at du må ta med barnet ditt og gå hjem. Jeg har 17 andre barn her som ikke skal bli smittet. 

Hun understreker at hun har forståelse for at slike situasjoner er vanskelige for foreldrene. 

– Det skjønner jeg. Men det er en forventning som er helt urealistisk for barnehagen. Vi kan ikke løse det problemet, det må familien selv gjøre. 

Dette sier foreldre og ansatte om konflikter i barnehagen

Noen svar fra barnehagelærere på spørsmålet «hva handlet konflikten om?»:

«Foreldre med urealistiske forventninger til hvilken type prioritet de og barnet deres har i hverdagen»

«Foreldre som har veldig lite innsikt i barnehagedagen, og som ønsker mye tilrettelegging for normale barn, men uten å ta hensyn til fellesskapet/gruppens behov, og til den bemanningstettheten som barnehagen har (eller ikke har)»

«Ser ikke at barnet er sliten på grunn av veldig lange dager. Henter akkurat når barnehagen skal stenge …»

«At foreldre og barnehage ikke blir enig i hvordan vi skal løse utfordringer barna står i, og at det blir vanskelig å jobbe mot samme mål/i samme retning. Blir også mer og mer utfordring med manglende grensesetting fra foreldre sin side, noe som gjør det utfordrende for barna å mestre samspillet som foregår i barnehagen, det å skulle forholde seg til andre sine behov og ikke bare egne hele tiden»

Noen svar fra foreldre om hva konflikter har handlet om:

«Barn som ble «tvunget» til å ligge i vogn selv om det hadde sluttet å sove»

«Altfor mye sukker i barnehagen og dårlig sikring i bil»

«Dårlig bemannet og ikke godt arbeidsmiljø»

«Dårlig bemanning og ikke etterfølging av våre ønsker og krav»

«Hvordan barnet ble møtt om morgenen og barnet kom hjem med skader ingen hadde informert om»

«Ufrivillig bytte av avdeling til en avdeling med mye mindre utetid, veldig ustabil ansattgruppe (mye sykdom). Mangel på at barnet ble møtt når han ankom barnehagen og veldig vanskelig å få levert korte beskjeder på morgenen»

Kilde: Foreldreutvalget for barnehager

– Foreldrenes ansvar

Politisk redaktør Anne Ekornholmen i Nationen poengterer at de fleste som jobber i barnehagen har pedagogisk utdanning og kan noe om barneoppdragelse. 

Samtidig påpeker hun at veldig mange barnehager sliter med bemanning. 

– Det er press på de som jobber der. De har fryktelig mye å gjøre, og mange unger å ta ansvar for. Da kan de ikke ta ansvar for hele barneoppdragelsen. Det er foreldrenes ansvar, sier hun. 

 Frode Sunde / TV 2
Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen. Foto: Frode Sunde / TV 2

Ekornholmen tror mye handler om at foreldre er usikre og redde for å gjøre noe galt. 

– De vil ha hjelp fra fagfolk, og håper barnehagen kan ordne det.  Veldig mange er redde for å gjøre noe feil som foreldre, og vil ha svar og hjelp. Da oppleves det også fra barnehagens side som krav fra foreldrene, sier hun, og fortsetter: 

– Man må ta seg litt sammen, stole på seg selv og gjøre det man mener er riktig. Det er kjempevanskelig, men vi skal ikke statliggjøre ungene våre heller.

– Stole på seg selv

Benjamin Silseth er enig i at foreldre må stole på seg selv. 

– Jeg tror veldig mange foreldre sitter med god kompetanse og er gode, flinke foreldre, men er litt usikre. Så det er dritviktig å velge å stole på seg selv og at man gjør en god jobb som forelder, sier han. 

Silseth har tidligere jobbet både i BUP-systemet og i Bufetat, og forteller at mange kjenner seg igjen i disse problemstillingene.

– Er man så usikker at man ikke klarer å stå i det, vil det bære et behov for å oppsøke hjelp. Men jeg opplever at de aller fleste foreldre er flinke foreldre, de trenger bare å få verifisert det.

Nyhetskompaniet

TV 2 Play

Read Entire Article