Kjolekritikk: Det er ungdomsskolegården på nytt i voksen alder, og det er et lavmål

1 month ago 21



  • Line Tresselt

Er ikke disse kjente og respekterte kommentatorene klar over hva de gjør når de shamer norske kvinner på den måten? spør innleggsforfatteren. Bildet: Nazneen Khan-Østrem (f.v.), Hilde Sandvik og Sarah Sørheim. Foto: Christian Breidlid/Paul S. Amundsen/Stian Lysberg Solum

Det sier litt om hvor få problemer vi har her til lands når flere kvinnelige kommentatorer i landet bruker tid og spalteplass på kjoler og puffede ermer.

Publisert: 19.08.2024 13:49

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Sommeren er på hell. Norges kommentatorelite er i ferd med å vende tilbake til jobb etter Arendalsuka. Kanskje er de slitne etter en lang sommer på den dyre hytta på Sørlandet eller litt for mange varmegrader ved Middelhavet. Hva vet jeg.

Vel har det vært få politiske skandaler å by på i Norge denne sommeren, men det er verdt å minne om at vår del av verden er på et veldig mørkt og usikkert sted.

Har dere virkelig ikke bedre ting å bruke tid på?

Vi har to konvensjonelle kriger med tusenvis av drepte ikke langt fra Norges grenser, et høyst usikkert amerikansk presidentvalg på trappene og en pågående hybridkrig mellom Kina og USA. Eksplosjonsfaren er stor.

I tillegg har vi en oppvoksende barne- og ungdomsgenerasjon der mange er skjermavhengige og med høy grad av psykiske problemer. Listen er lang.

Likevel velger flinke, intelligente, kvinnelige kommentatorer (som vi alle ser opp til) som Nazneen Khan-Østrem, Hilde Sandvik og Sarah Sørheim å bruke tid og spalteplass på å shame kvinner som bruker byTiMo- og andre kjoler «med puffede ermer» som er som «flagrende telt».

Har dere virkelig ikke bedre ting å bruke tid på?

Og hvorfor skal dere i det hele tatt kritisere norske kvinners klesvalg og dermed påvirke selvfølelsen?

Kan ikke kvinner gå i det de synes de er fine i?

Det nevnes at disse kjolene ikke er like «flatterende» for alle kropper.

Helt ærlig, hvilke klær er egentlig det? Og kan ikke kvinner gå i det de synes de er fine i, uten at andre skal bruke riksmedienes spalteplass og podkaster til å rakke ned på det?

Jeg bryr meg særs lite om hva folk går med, men la meg bare legge til et par ting:

  • Disse kjolene er åpenbart flatterende for veldig mange kvinner, ellers hadde ikke så mange gått med dem. De er behagelige, og mange ser sterke og flotte ut i dem, også om man har et par kilo for mye på kroppen (flertallet av norske middelaldrende kvinner).
  • De fleste kvinner varierer gjennom uken og året hva de går med. byTiMo-kjoler til flere tusen kroner er som oftest noe man går med til festlige anledninger som bryllup, bursdager eller lignende (med mindre man har et veldig høyt klesbudsjett!), ikke hver dag. Men klassiske, lange sommerkjoler er typisk populære om sommeren og brukes mer da.
  • Noen kvinner liker å gå med trange kjoler med stor utringning, andre ikke. Det spiller ingen rolle! La motepolitiet holde seg hjemme, og hyll variasjonen.

Ungdomsskolegården på nytt

Er ikke disse kjente og respekterte kommentatorene klar over hva de gjør når de shamer norske kvinner på den måten?

Kvinner som endelig har funnet kjolen de liker å gå i og synes de ser fine ut i, blir usikre. Hvem har lyst å gå i et plagg som får Sarah Sørheim i Aftenpodden til å si at hun er takknemlig for dem som har sagt «wake up and smell the fish – det ser faen ikke ut»?

Det er ungdomsskolegården på nytt i voksen alder, og det er et lavmål.

Gå med det dere vil, snakk om andre kvinners klesvalg på privaten hvis dere absolutt ønsker det, men bruk riksmedienes spalteplass på ekte problemer. Takk.

Innleggsforfatter Line Tresselt er partner i rådgivingsbyrået Rud Pedersen Public Affairs.

Read Entire Article