Kjernekraft – en mulighet for fremtiden i Agder

2 days ago 10



Senterpartiet er opptatt av å ta tilbake kontrollen over Norges kraftressurser, slik at de kan brukes til å sikre verdiskaping og industriell vekst i norske lokalsamfunn.

Foto: Janerik Henriksson/NTB

Dette er en avgjørende del av debatten om fremtidens energiløsninger, og kjernekraft kan være en viktig brikke i dette puslespillet.

Jeg var på folkemøtet om kjernekraft i Lyngdal torsdag. Lyngdal har tatt et viktig steg inn i diskusjonen om fremtidens energiløsninger. Farsund arrangerte et tilsvarende folkemøte tidligere i år. Disse møtene samlet engasjerte innbyggere som fikk muligheten til å lære mer om hva kjernekraft kan bety for vår region. Norsk Kjernekraft AS presenterte både muligheter og utfordringer, og det var inspirerende å se hvor positivt og fremoverlent både kommunene og deltakerne var.

Kraftbehovet i Norge øker, og vi trenger bærekraftige løsninger som gir stabil og vær-uavhengig energi. Kjernekraft kan være en del av svaret, særlig for kraftkrevende næringer i Agder. Faktisk er Lyngdal og Farsund de eneste kommunene i Agder som aktivt har vist interesse for kjernekraft så langt, i tillegg til Glencore i Kristiansand. Både Lyngdal og Farsund har tilgjengelige arealer, et ønske om å tiltrekke næringsliv og en åpen holdning til nye initiativer.

Et SMR-anlegg (Small Modular Reactor) som produserer 300 MW, tilsvarende 2,5 TWh per år, kan skape over 200 arbeidsplasser, hovedsakelig for prosessoperatører, samt mekanikere, elektrikere og en håndfull i administrasjonen. Hvis vi bygger to reaktorer ved siden av hverandre, kan produksjonen dobles til 600 MW (5 TWh per år) og gi 280 arbeidsplasser. Dette er betydelige tall som kan bidra til økonomisk vekst i regionen. Et SMR-anlegg krever dessuten kun et område på størrelse med en fotballstadion – totalt noen hundre mål – noe som gjør det enklere å finne passende tomter enn for tradisjonelle kjernekraftverk.

Nå som både Farsund og Lyngdal er tidlig ute med å vise interesse, har de en unik mulighet til å samarbeide. De kan for eksempel gå sammen og danne et aksjeselskap i samarbeid med Norsk Kjernekraft AS. Dette kan gjøre Lister-regionen til en ledende aktør innen fremtidens energiproduksjon. Et slikt samarbeid kan være starten på en ny æra for Agder, der vi sikrer regulerbar og klimavennlig kraft til både lokalsamfunnet og resten av landet.

Samtidig er det viktig å huske at kontrollen over våre naturressurser må ligge i norske hender. Slik kan vi sikre at kraften brukes til å styrke lokalsamfunn og næringsliv, både i Agder og resten av landet. Dette er en diskusjon hele regionen bør delta i – hvordan sikrer vi en trygg, klimavennlig og bærekraftig energifremtid? Kjernekraft fortjener en plass i denne samtalen, og vi bør utforske potensialet sammen.

Read Entire Article