Nord universitet felte i april Kjerkol (Ap) for fusk for en masteroppgave hun leverte med en medstudent i 2021.
Kjerkol og medstudenten klaget på vedtaket. Felles klagenemnd behandlet saken onsdag 30. oktober, men ville ikke offentliggjøre sitt vedtak.
Lørdag kveld like før klokken 20 skriver advokaten til Kjerkol og medstudenten i en epost til NTB at klagenemnda fredag kveld oversendte sitt vedtak.
– De har opprettholdt konklusjonen til Nemnda for studentsaker ved Nord universitet, skriver advokat Marianne Klausen i advokatfirmaet Føyen i pressemeldingen.
Det betyr at Kjerkol og hennes medstudent fikk ikke medhold i klagen på det tidligere vedtak om fusk.
Masteroppgaven de skrev sammen er dermed underkjent i det endelige vedtaket.
– Studentenes rettssikkerhet
Advokaten skriver dette om hvorfor Kjerkol og medstudenten klaget på det fellende vedtaket fra Nemnda for studentsaker ved Nord universitet:
– Ønsket deres var å få avklart studentenes rettssikkerhet i slike saker. Nemnda ved Nord universitet baserte sitt vedtak om å annullere masteroppgaven til Kjerkol og medstudenten på det samme faktiske grunnlag som sensorene godkjente og sensurerte masteroppgaven på i 2021.
Kjerkol og medstudenten ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer til saken, ifølge advokaten.
Krever offentlighet
Leder for Norsk studentorganisasjon, Kaja Ingdal Hovdenak, forteller til TV 2 at hun ikke er overrasket, og at det er et viktig prinsipp at alle får lik behandling.
– I denne typen saker har vi sett tidligere at vanlige studenter er blitt felt, og da er det rett og rimelig at det gjelder i dette tilfellet en tidligere statsråd. Det handler om likhet for loven. Dette viser at vi må få på plass nasjonale retningslinjer. Det har vært mye kaos, sier Hovdenak og legger til:
– Jeg vil kalle det et viktig vedtak, og jeg tror det kommer til å ha mye å si i diskusjonen om fuskesaker fremover.
Hovdenak mener vedtaket må offentliggjøres.
– Vi mener det ikke burde være forskjellsbehandling, og i dette tilfellet er statsråden en student, og da burde det være offentlig på samme måte som vedtak for andre studenter blir offentliggjort, sier hun.
TV 2 har bedt om innsyn i vedtaket, men Felles klagenemnd skriver i en melding lørdag kveld at de vil hemmeligholde innholdet i vedtaket.
– Vedtaket er ikke offentlig. Innsynskravet blir behandlet på vanlig måte, skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Solheim i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Det er stikk i strid med vanlig praksis hos klagenemnda. På sine nettsider publiserer de vedtak i andre saker løpende.
Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere utfallet overfor TV 2.
– Det har statsministeren ingen kommentar til. Det er en sak mellom partene, sier statssekretær Kristoffer Thoner til TV 2.
– Påvirker ikke
Kjerkol kjemper om å bli toppkandidat i nominasjonen til Stortinget for Nord-Trøndelag Ap.
Bente Estil er innstilt på topp av flertallet i nominasjonskomiteen, men Kjerkol har varslet at hun stiller til kampvotering på nominasjonsmøtet 30. november
Nominasjonskomiteens leder Arnhild Holstad har tidligere svart at vedtaket ikke vil påvirke nominasjonskomiteens arbeid.
– Fra nominasjonskomiteens side er innstillinga til nominasjonsmøtet levert. Så vedtaket om mastergraden påvirker ikke det. Så får tida vise om vedtaket vil påvirke nominasjonsmøtet.
– Forventer du at Kjerkol opplyser om vedtaket?
– Jeg legger meg ikke bort i Kjerkols vurdering om offentliggjøring eller ikke av vedtaket. Det får være opp til henne å vurdere.
Kjerkol har foreløpig ikke svart på spørsmål fra TV 2 om hun fortsatt stiller som toppkandidat.