Kjedene om milliardboten: Straffes for en ordning som gjør maten billigere

1 month ago 43



De tre dagligvaregigantene er svært uenige i at Konkurransetilsynet ilegger dem milliardgebyr i den såkalte prisjegersaken.

Konsernsjef i NorgesGruppen, Runar Hollevik Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

– Vi er uenig i tilsynets konklusjon. Vi avviser at vi har foretatt oss noe som begrenser konkurransen. Dette vedtaket vil vi anke til Konkurranseklagenemnda, sier leder for næringspolitikk i Reitan Retail, Kårstein Eidem Løvaas i en pressemelding.

Onsdag besluttet Konkurransetilsynet å ilegge totalt 4,9 milliarder kroner i gebyrer til de tre store dagligvareaktørene – Rema, Coop og Norgesgruppen.

Konkurransetilsynet mener kjedenes prisjegerordning har lagt opp til «massiv deling» av prisinformasjon, som har skadet konkurransen.

Reitan har blitt ilagt en bot på 1,3 milliarder kroner. Løvaas skriver i pressemeldingen at de er overrasket over at tilsynet ikke har lagt bort saken:

– Gjennom denne snart syv år lange prosessen, har vi grundig motbevist tilsynets teorier. Praksisen med å sjekke prisen konkurrentene tar for en vare, har vært del av en sunn og naturlig konkurranse til alle tider, i alle bransjer.

Kårstein Eidem Løvaas, leder for næringspolitikk i Reitan Retail Foto: Vidar Ruud / NTB

Norgesgruppen: – Vil forfølge saken videre

– Vi stiller oss helt uforstående til Konkurransetilsynets konklusjon, sier konsernsjef i Norgesgruppen, Runar Hollevik, i en pressemelding.

– Skal man være billigst må man sjekke prisene i markedet, slik er det i alle bransjer. Vi mener bransjeavtalen og prisjegerne har styrket konkurransen, ikke svekket den slik Konkurransetilsynet hevder.

Hollevik sier at de tidligere har sagt at de vil forfølge saken videre i rettssystemet, og at det fremdeles gjelder.

Norgesgruppen ble ilagt et gebyr på 2,3 milliarder kroner.

– Bransjenormen, som er inngått i full offentlighet og i samråd med forbrukermyndighetene, har ført til lavere matvarepriser. Dette har vi redegjort grundig for i vårt svar til Konkurransetilsynet. Derfor stiller vi oss uforstående til at tilsynet ikke legger saken vekk, sier Hollevik.

– Fullstendig uforstående

Coop skriver i en pressemelding at de mener de ikke har gjort noe ulovlig.

Kjeden ble ilagt et gebyr på 1,3 milliarder kroner.

 Administrerende direktør Phillip Engedal i Coop er villig til å ta milliardboten til retten. Foto: Siv Dolmen / Foto: Siv Dolmen

– Vi stiller oss fullstendig uforstående til vedtaket fra Konkurransetilsynet. Coop Norge SA har ikke gjort noe ulovlig og heller ikke deltatt i et ulovlig samarbeid slik Konkurransetilsynet hevder, sier administrerende direktør Phillip Engedal.

Coop understreker at vedtaket kan påklages innen seks måneder, og varsler at de vil klage på tilsynets beslutning.

De er også klare til å ta saken til retten.

– Vi kommer til å påklage Konkurransetilsynets beslutning og om nødvendig forfølge denne saken rettslig. Inntil saken er endelig avklart, noe som vil ta tid, blir det helt feil å spekulere i eventuelle konsekvenser, sier Engedal.

Read Entire Article