Kjærlighetsgrepet bak Duplantis’ popularitet: – Blitt et ikon

1 month ago 20



Aftonbladet-kommentator Mats Wennerholm utpeker Armand Duplantis (24) som Sveriges største idrettsutøver.

 Armand Duplantis og Desiré Inglander jublet etter OL-gull og 6,25 meter i Paris. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB
  • Herman Folvik, VG

    Herman Folvik, VG

Publisert: 05.09.2024 06:57

– Han er gigantisk, han tilhører de store ikonene som Björn BorgBjörn Borgtennishelt og Ingemar Stenmark.Ingemar Stenmark.alpinist som slo alt av rekorder Han er vokst til å bli et ikon og er ekstremt populær, særlig etter han lærte seg bedre svensk, sier Wennerholm til VG.

Onsdag slo Duplantis den norske verdensrekordholderen på 400 meter hekk, Karsten Warholm400 meter hekk, Karsten Warholm45,94, i den prestisjetunge 100-meteren i Zürich: 10,37 mot 10,47.

Som straff må Warholm bruke svensk drakt under hovedstevnet torsdag kveld – som han selv kaller «helt jævlig».

– Det føles virkelig godt. Det kommer til å føles ekstra deilig å se han i den svenske drakten. Det er bare perfekt, helt perfekt. Jeg gleder meg så mye til det, sier Duplantis og ler godt til VG.

– Når jeg sitter i hjørnet mitt hvor stavkonkurransen foregår, kommer det til å gi meg så mye energi å se han i den blågule drakten. Det blir utrolig, gliser han videre.

Tidenes beste stavhopper vokste opp i USAUSAI Louisiana-byen Lafayette. med sine svenske foreldre Greg og Helena – som også er hans trenere. Der bor han fremdeles mesteparten av året.

Men som idrettsutøver valgte han å representere Sverige, tross at han var mer vant med den amerikanske kulturen og ikke pratet særlig stødig svensk.

Det har han derimot lært seg solid i takt med at han har satt ti verdensrekorder i stavsprang – den siste på 6,26 meter. Og Duplantis gir æren til kjæresten Desiré Inglander, som han møtte på en midtsommer-fest i 2020.

Duplantis har forklart til Expressen at han valgte å fokusere mer på å lære seg svensk fordi han ikke ville at familien hennes skulle tilpasse seg når han var med i middagsselskaper og den slags.

Karsten Warholm må ikle seg den svenske drakten etter at Armand Duplantis slo han på 100 meter. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTB

– Duplantis er mye i Sverige på sommerhalvåret og bor da i Stockholm. I starten var det nok noen som mente han var like mye amerikansk som svensk, men nå har han virkelig vunnet svenskenes hjerte, sier Mats Wennerholm.

– Jeg vil si at han nå er den største individuelle idrettsutøveren vi har i Sverige.

Inglander er som regel med Duplantis på de fleste stevner. I de største jubelstundene har Duplantis løpt rett bort og kysset kjæresten foran kameraene.

– Hun er definitivt en jeg bare kan slappe av med. Da jeg møtte henne kunne hun ingenting om friidrett. Nå begynner hun å komme litt inn i det, men alt er veldig nytt for henne fortsatt, sa Duplantis til VG i Oslo på jordbærfesten før Bislett Games i fjor.

Duplantis med moren Helan og kjæresten Desiré før Bislett Games 2023. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Populariteten til både Duplantis og Inglander, som er influencer og modell, i sosiale medier i sosiale medier Duplantis har 1,3 millioner følgere på Instagram, mens kjæresten har omtrent halvparten. har skutt i taket etter OL-gullet.

– Han fikk 28 minutter for seg selv og 80.000 ble igjen på stadion bare for å se ham, så eksploderer det på tredje forsøk på 6,25 meter. Han kunne ikke styre at det ble sånn, sier Daniel Wessfeldt, manager for både Duplantis og blant annet Jakob Ingebrigtsen, til VG.

– Michelle Obama satt i USA og så på. Hun la ut en story med «for en fantastisk stavkonkurranse i OL og en verdensrekord» til sine 57 millioner følgere på Instagram. Bare av det fikk Duplantis flere hundre tusen følgere, forklarer Wessfeldt.

– Tror du de gremmes i USA over at de ikke fikk Duplantis til å representere dem?

– Det er klart de gjør, men det valget var veldig underbygd og tydelig. Hadde han valgt USA, ville han ikke vært et så stort navn i Europa. Det er mye større oppmerksomhet rundt friidretten i Europa enn USA hvor baseball, amerikansk fotball og basket kommer foran.

Read Entire Article