Kjære foreldre. Mandag morgen vil jeg høre historien om det som ikke skjedde.

1 month ago 18



Foto: Privat

Kjipe foreldre gir ofte god omsorg ved å sette tydelige grenser.

Publisert: 29.08.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Kjære foreldre,

Det er blitt vanlig for skoleungdom å samle seg til fest i byens parker og strender ved skolestart. Der det før var studenter som i slutten av fadderuken grillet i parken, har dette nå spredt seg.

Til tross for hva ungdommen din kan prøve å påstå, så bør det ikke være noen tvil om at ingen skoler arrangerer fadderaktiviteter på kveldstid.

Store, utagerende og grenseoverskridende fester ved skolestart bør ikke komme som et sjokk for foreldre. Kobler man dette til sommerens voldsepisoder blant ungdom, regner jeg med at hjelpeapparatet er godt forberedt på helgen som kommer, hvis været blir bedre. At politi, utekontakt og legevakt har bemannet opp neste fredag, tar jeg for gitt. Ikke minst regner jeg med at helsestasjoner, skolepsykologer og helsesykepleiere står klare mandag morgen.

Mitt håp er at det er historien om det som ikke skjedde, som blir fortalt neste mandag.

«2000 ungdommer festet ikke sammen i Frognerparken.» «Legevakten ble ikke fylt opp av overstadig beruset ungdom.» «Politiet måtte ikke følge opp utallige nye voldssaker.» «Nye ungdommer opplevde ikke å bli utsatt for overgrep.» «De debuterte ikke med kokain.» Og «på mandagen måtte ikke skolene forsøke å løse et vell av nye mobbesaker som oppsto fredag kveld».

Her må du som foresatt ta ansvar.

At ungdommen din vil ut på fest, bør ikke være en overraskelse. Ei heller at uønskede hendelser oppstår. Når ungdommen er ute, må du ta ansvar for å bremse naturlig utprøving av grenser. Du må kunne hente ungdommen din ved behov. Vær alltid våken når de kommer hjem.

Husk at problemer som oppstår fredag kveld, tar ungdommene med seg inn i skoletiden mandag morgen. Og til slutt: Din sønn eller datter vil ofte sette pris på å ha noen å skylde på for at de ikke får lov. Kjipe foreldre gir ofte god omsorg ved å sette tydelige grenser.

Lykke til med skolestart!

Read Entire Article