Kirken ber for Grace Bullen – men de tør ikke be om OL-gull

1 month ago 25



Hele Fredrikstad støtter Grace Bullen (27). Selv frikirken og bøtekassen til Fredrikstad-spillerne har bidratt til at hun er der hun er nå – på OL-matta i Paris.

Grace Bullen sammen med trener Zurabi Iakobishvili i deltagerlandsbyen i Paris-bydelen Saint Denis. Foto: Ole Kristian Strøm, VG
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 09.08.2024 06:58

Fredrikstads store datter er befriende klar på hva som er målet når hun nå skal bryte i OL:

– Jeg skal bli olympisk mester, sier hun da VG treffer henne i deltagerlandsbyen i Paris.

Hjemme i Østfold er menigheten i Fredrikstad Frikirke også opptatt av hvordan det går. Så opptatt av det at de sist søndag ba en bønn for Grace Bullen.

– Men vi kunne jo ikke be om at hun tar gull, sier Svein Femtehjell i Fredrikstad Frikirke til VG.

– Så hva ba dere om?

– Vi ba om at Grace skal få ro til å yte sitt optimale. Så vi er altså mer opptatt av prestasjon enn av resultat, svarer Femtehjell med et smil.

Grace Bullen smiler før OL-starten. Foto: Ole Kristian Strøm, VG

Grace Bullen kom til Norge sammen med sitt flyktende familie da hun var fire år gammel. Hun gliser da vi snakker om Frikirken. Hun stikker gjerne innom der når hun er i Fredrikstad.

– De har vært med meg helt siden jeg var fire år gammel. Jeg har en veldig fin gjeng i Fredrikstad, både med Frikirken og BK Atlas.

– De vet hvor mye jeg har ønsket dette. Jeg har snakket om det siden jeg var liten, så det er godt. Både Frikirken og klubben har støttet meg økonomisk slik at jeg har klart å nå min drøm om å være her.

Svein Femtehjell forteller at de tro til da Bullen var langt nede etter at OL-plassen til Tokyo i 2021 svant med minst mulig margin.

– Vi her i kirken snakket om at vi måtte gjøre noe for å støtte henne. Så vi arrangerte en amerikansk auksjon med masse mannfolk og Grace på plass. Vi fikk inn 25.000 kroner.

Vi spør Grace Bullen hva Frikirken betyr for henne:

– Det å kunne ha en sånn gjeng rundt meg, er veldig viktig. Det å føle seg at man har et hjemsted, eller føle at man har støtte uansett hvordan ting går. For de er ikke så veldig opptatt av resultatet, men de vil heldig at jeg skal ha det bra, og det betyr veldig mye for meg.

Grace Bullen jubler over EM-gull i februar. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB

Fredrikstads fotballspillere har også bidratt. Hennes gamle kompis Ludvig Begby kom med 5.000 kroner fra lagets bøtekasse for noen år siden.

– Jeg satte selvfølgelig pris på det.

Grace Bullen brøt derimot med Norges Bryteforbund og valgte sin helt egen vei til et mulig OL i Paris. Den gikk via Georgia, der hun har bodd de siste to og et halvt årene hos treneren Zurabi Iakobishvili, selv tidligere verdensmester.

– Hadde du klart å kvalifisere deg for OL om du ikke hadde gått din egen vei?

– For meg hadde det vært vanskelig å fortsette med brytingen. Så for meg å kunne komme hit, så trengte jeg denne veien.

– Hvilket offer har det vært å bo i Georgia i så lang tid?

– Det har vært ganske tøft og ganske rart også. Jeg trodde ikke det skulle bli så lenge. Jeg var innom der på et par samlinger her og der. Og så plutselig endte jeg på å ha mer bagasje i Georgia enn jeg har i Norge. Så det har vært veldig godt å kunne være et sted hvor jeg kjenner på utvikling. Nå gleder jeg meg veldig til å bryte her. Alt kan skje.

Svein Femtehjell i Frikirken er imponert:

– Det er fascinerende med en ung kvinne med innvandrerbakgrunn som bryter opp fra det trygge for å jobbe for å nå det beste resultatet i idretten sin. For en vilje til å oppnå det optimale!

Tilbake i deltagerlandsbyen i Paris er trener Zurabi Iakobishvili optimist:

– Grace har hatt en veldig fin utvikling i Georgia. Hun har trent delvis med menn, delvis med kvinner.

– Med litt flaks – kan hun ta gull i Paris?

– Hun kan ta gull uten flaks!

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article