Kirke for alle

2 weeks ago 9



Foto: Tornes, Erik

Publisert: 24.09.2024 07:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Den offentlige støtten til tros- og livssynssamfunn kommer alle til gode, ikke bare medlemmene. Det er det viktig å huske når et mindretall i Høyre vil innføre skatt for medlemmer.

Debatten om finansiering av trossamfunn ønskes velkommen. Som Aftenpostens leder 19. september peker på, er ikke dagens modell bærekraftig over tid. Det er Stortingets ansvar å finne en bærekraftig og rettferdig måte å finansiere trossamfunn på.

Mindretallsforslaget fra Høyres programkomité om å innføre en medlemsskatt bygger på en tanke om at staten ikke skal betale det som ikke kommer alle til gode – en slags brukerbetaling. Problemet er at Den norske kirkes landsdekkende tilstedeværelse jo kommer alle til gode.

Når krisen rammer et lokalsamfunn, er det kirken som åpner dørene. Kirkerommets arkitektur, kunst og stemning rommer sorgen på en annen måte enn andre rom. Orgelmusikk, lystenning og vissheten om at en prest er tilgjengelig for en prat, gir trøst.

Også Totalberedskapskommisjonen understreker viktigheten av denne beredskapsrollen.

I fjor deltok 4,3 millioner mennesker på en gudstjeneste i Den norske kirke. Det er nesten dobbelt så mange som på kampene i Eliteserien og Obos-ligaen.

Og på samme måte som det skjer mange ting på et idrettsanlegg i hverdagene, skjer det mye i kirkene. Babysang, strikketreff, ungdomskvelder og kirkekonserter. Dette er lavterskelaktiviteter som er helt gratis eller billig. Det kommer hele lokalsamfunnet til gode, uavhengig av tro, økonomi og medlemskap.

Moskeer, templer, frikirker og andre tros- og livssynssamfunn betyr også mindre polarisering. I Høyre-regjeringens frivillighetsmelding omtales de som arenaer for engasjement, fellesskap og inkludering.

Åtte av ti nordmenn er medlem i et trossamfunn. At stat og kommune årlig bruker rundt 6,3 milliarder kroner på dette, mener jeg er et gode. Det er godt anvendte penger som kommer fellesskapet til gode.

For å lykkes i arbeidet med å finne en mer bærekraftig finansieringsordning er det viktig at man ikke for raskt binder seg til konkrete løsninger som ikke er utredet. Den norske kirke deltar gjerne i diskusjonen.

Harald Hegstad, leder i Kirkerådet

Read Entire Article