Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) møtte nylig ministeren for kinesiske toll- og veterinærmyndigheter i Beijing. Eksport av levende norsk snøkrabbe var et viktig punkt under samtalene.
– Levende snøkrabbe har økende interesse i flere asiatiske markeder. Arten har potensial til å utvikle seg fra en råvare til en merkevare, slik levende kongekrabbe i sin tid gjorde, sier Sivertsen Næss.
Så langt har Kina vært et stengt marked for levende norsk snøkrabbe. Direktør for internasjonal politikk hos Sjømat Norge, Tor Davidsen, håper og tror dette er nøkkelen som kan åpne for økende inntekter for fiskerinæringen, spesielt i Finnmark.
– Vi har jobbet lenge for å få åpnet opp for import av levende snøkrabbe til Kina. Det er ett av få produkter som så langt ikke har vært tillatt importert til landet. Det har vært en utfordring siden Kina kanskje er det største markedet globalt for nettopp snøkrabbe, sier Davidsen.
Egne kvoter
Han påpeker at Nærings- og fiskeridepartementet har satt av egne kvoter for leveranser av levende snøkrabbe til landanlegg i Norge.
– Særlig for Finnmark kan dette ha stor betydning med tanke på at torskekvotene er så lave som tilfellet er nå. Det kan gi nødvendig aktivitet i en del anlegg langs kysten som kommer godt med, sier Davidsen.
Fiskeriministeren beskriver samtalene med kinesiske myndigheter som svært lovende.
– I møtet med den kinesiske ministeren fikk vi positive signaler om at Kina ganske snart, og med stor sannsynlighet vil godkjenne import av levende snøkrabbe fra Norge. Mattilsynet har fortsatt noe jobb som må gjøres før vi er helt i mål, sier hun.
Populært i Asia
Regjeringen har tidligere i år besluttet at 10 prosent av totalkvoten av snøkrabbe skal avsettes til levering av levende snøkrabbe fra 2025. Årets kvote er på 9.758 tonn.
Allerede i mars var det fisket 2.615 tonn snøkrabbe til en verdi av 285 millioner kroner. Av dette var fem tonn levende snøkrabbe, som hovedsakelig gikk til Sør-Korea.
– Får vi adgang til det kinesiske markedet, kan det gjøre snøkrabben enda mer lønnsom enn den er i dag. Samtidig kan dette bidra til å skape økt aktivitet og positive ringvirkninger for norsk landindustri, sier Sivertsen Næss.
Publisert 09.11.2024, kl. 19.23