Kaster ut bilene - vil flytte 300 000 mennesker med buss og tog

1 week ago 7



VM-arrangørene varsler at det ikke blir plass til én eneste privatbil i Granåsen under VM neste vinter.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) møtte denne uken representanter for Ski-VM i Trondheim og lokale politikere. Her hilser han på tidligere Meråker-ordfører Bård Langsåvold. Fra v. Steinar Olsen fra SJ, Nygård, VM-sjef Åge Skinstad, Rita Ottervik (VMs samfunns og myndighetskontakt), Ap-politiker Jan Inge Kaspersen og Langsåvold. Foto: FRANK CADAMARTERI
  • Frank Cadamarteri

    Frank Cadamarteri

Publisert: 27.09.2024 09:16

VM-arrangørene har tidligere gått høyt ut og varslet at målet er å bli det mest miljøvennlige mesterskapet som er arrangert. Målet er flest mulig av de tilreisende under VM skal reise kollektivt. Og fra Trondheim sentrum kommer det til å gå skyttelbusser som bringer publikum til VM-anleggene.

– Det blir ikke plass til én privatbil i Granåsen under VM, sier VM-sjef Åge Skinstad.

Slik blir det ikke under Ski-VM i februar neste år. Da stenger arrangørene for privatbiler i Granåsen. Bildet er tatt i 2020. Foto: Håvard Jensen

Vil unngå køer

Tirsdag fikk samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) høre om VM-arrangørens planer for hvordan transport til og fra VM-byen Trondheim skal foregå. Det handlet i stor grad om tog og buss.

Sammen med Rita Ottervik, som er VMs samfunns og myndighetskontakt, fortalte Skinstad om hvordan de skal håndtere publikumstrafikken rundt VM-anleggene.

– Hadde vi åpnet for privatbiler ville det blitt enorme køer. Veisituasjonen tillater det ikke, sier Skinstad.

Det er dette arrangørene vil unngå under VM. Bildet av lang kø ved Granåsen i Trondheim er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Maria Gossé

Ottervik påpeker samtidig at det er krevende med å nok hotellkapasitet i arrangørbyen Trondheim. Og det må hentes inn busser fra hele landet for å ha stor nok transportkapasitet under VM.

– Vi vet at det kommer reisende fra Tyskland, Frankrike og Italia også. De fleste av disse flyr til Værnes, så vil de også bruke buss og tog videre, sier Skinstad.

300 000 mennesker

Totalt regner arrangørene med nærmere 300 000 tilskuere som skal bruke buss og tog til og fra arrangementene i løpet av de ti dagene mesterskapet pågår.

– Planen er jo å legge til rette for tog og nattog på Dovrebanen for reisende fra Oslo og på Nordlandsbanen, fra Bodø. Vi hadde håpet at det samme skulle være mulig fra Stockholm, sier Skinstad.

Ski-VM og SJ Norge har inngått et tett samarbeid for å sørge for at reisende til VM skal komme enkelt fram. Fra v. VM-sjef Åge Skinstad, Steinar Olsen fra SJ, Rita Ottervik (ski-VM) og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap). Foto: FRANK CADAMARTERI

I februar i år kunne Adresseavisen presentere SJs planer med tre daglige direkteavganger hver vei mellom Trondheim og Stockholm. En av avgangene SJ så for seg hver vei, var et nattog. SJ planla å bruke svensk togmateriell de allerede eier på den nye ruten og lansere den nye ruten i forbindelse med Ski-VM. Slik blir det altså ikke. Derfor var både SJ og VM-arrangøren svært kritiske da det ble klart at elektrifiseringen av Meråkerbanen ikke ble ferdig til VM, som opprinnelig planlagt.

Skinstad legger ikke skjul på at forsinkelsene er svært uheldig.

– Det er et stort puslespill å få til dette. En av brikkene datt bort da det ble klart at vi ikke kan bruke Meråkerbanen som planlagt. Vi hadde jo håpet å kunne kjøre nattog fra Stockholm også, sier Skinstad.

Utelukker nattog fra Sverige

Møtet med samferdselsminister Nygård skjedde i Hegra i Stjørdal, der også flere lokale politikere, blant dem varaordfører i Meråker kommune, Anne-Karin Langsåvold, møtte fram. Det varslede temaet for møtet var Meråkerbanen.

– Jernbanen er utrolig viktig for oss. Vi har store forventninger og det har tatt veldig lang tid, sier Langsåvold.

Samferdselsministeren kom heller ikke med noen løsning som gir håp om bedre forbindelse til Sverige under VM.

– Det er veldig synd at det ikke går an å kjøre nattog fra Stockholm. Det får vi ikke til å gjøre noe med, sier Nygård.

1. februar åpner Meråkerbanen igjen for togtrafikk, etter å ha vært stengt i over fem måneder. Men ifølge Steinar Olsen, som er direktør for operasjon og sikkerhet i SJ Norge, vil det fortsatt ikke være mulig å kjøre direktetog Trondheim-Stockholm siden elektrifiseringen ikke er ferdig og det ikke finnes tilgjengelige diesellokomotiv.

Olsen sier SJ vil se hva de kan gjøre med tilgjengelig materiell på Meråkerbanen.

– Da snakker vi om de bimodale togene våre, men vi har bare 14 togsett, sier han.

Ser på ruteendringer under VM

Ski-VM har inngått et tett samarbeid med SJ Norge, som står for persontogtrafikken i Trøndelag og på strekningene til og fra Trøndelag. Steinar Olsen, som er direktør for operasjon og sikkerhet i SJ Norge, forteller at de nå ser på hva som kan gjøres for å sikre at det er nok plasser på togene. Blant annet vil SJ se på belegget på ulike togavganger og vurdere rutejusteringer under VM neste år.

– Vi må se på hva vi kan gjøre for å utnytte materiellet vi har i dag best mulig. Vi må sørge for at alle tilgjengelig tog er disponible og alt materiell er i drift. Vi må også se på om vi kan omdisponere materiell og sette det inn så det passer med det som skjer. I denne perioden vil så mye i Trøndelag handle om VM, sier Olsen.

Samferdselsministeren kom ikke med noen lynløsning for Meråkerbanen, men er positiv til at togrutene kan justeres under ski-VM. Foto: FRANK CADAMARTERI

Men det avhenger samtidig av at SJ får lov til å gjøre endringer. Olsen viser til at det i dag er det sånn at selskapet får høye bøter dersom vi ikke kjører i tråd med oppsatt tabell.

– Vi vil gå i dialog med direktoratet og se om det kan la seg gjøre å få på plass ruteendringer, sier Olsen.

Det siste er samferdselsministeren positiv til og mener skal være mulig å få til. VM. Samtidig vil han være forsiktig med å gripe inn og instruere for eksempel Jernbanedirektoratet.

– Slik jeg ser det må det være mulig å gjøre justeringer som er til fordel for flertallet som skal bruke tog i disse dagene. Det må være mulig å finne fornuftige måter å justere ruter for å unngå trafikale utfordringer, sier Nygård.

Read Entire Article