Kari Nessa Nordtun om skolenedleggelser: – Vet hvor tøft det er

1 week ago 10



 Line Møller / VG Foto: Line Møller / VG

Kunnskapsministeren har «full forståelse» for skolefrustrasjon, men peker på lokalpolitikerne.

fredag 18. oktober kl. 20:08

Kortversjonen

  • To skoler og fireskolesteder er vedtatt å legges ned i Innlandet. Den endelige beslutningen tas av fylkestinget den 23. oktober.
  • Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun sier det er opp til lokaldemokratiet å bestemme skolenedleggelser.
  • Artisten Matoma og elevrådet og elevorganisasjonen frykter negative konsekvenser for lokalsamfunn og elever.
  • Årsakene til nedleggelsene inkluderer fallende elevtall og økonomiske hensyn.

– Jeg skjønner at det er vanskelig for mange. Men som statsråd kan jeg ikke overprøve lokale beslutninger, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Debatten om skolenedleggelsene har rast siden administrasjonen i Innlandet la frem forslaget om å kutte i antallet skoler og skolesteder, den 4. oktober.

Onsdag denne uken besluttet et flertall i hovedutvalget for utdanning i Innlandet fylkeskommune å legge ned to videregående skoler og fire skolesteder.

Elevrådsleder ved én av skolene, Eivind Maurstad-Husom (17), mener avgjørelsen er «å ta livet av lokalsamfunnet», mens Tom Stræte Lagergren, bedre kjent som artisten Matoma, kom med tordentale på «Debatten» – se video:

– Har Ap lokalt undervurdert videregående skolers betydning for lokalsamfunnene?

– Skolen betyr mye for folk fordi den er samlende, og kanskje en av våre siste fellesarenaer i samfunnet også utenfor skoletiden. Jeg har selv vært lokalpolitiker og stått i vanskelige skolenedleggingssaker og vet hvor tøft det er.

Dette er skolene og skolestedene som vil legges ned:

  • Dokka videregående skole
  • Skarnes videregående skole
  • Skolestedene Lom og Dombås ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole
  • Skolestedene Flisa og Sønsterud ved Solør videregående skole
 Morten Normann / NTBRundt 2000 møtte opp med fakler utenfor Dokka videregående skole, mandag kveld. Foto: Morten Normann / NTB

– Sterke følelser involvert

Elevorganisasjonen-leder i Innlandet, Fabiola Ledo (18), frykter flere unge vil tvinges til å bo på hybel eller får veldig lang reisevei til skolen. Den samme bekymringen deler leder i Lom Arbeiderparti Sigrun Garmo (58), som nylig meldte seg ut av partiet.

Nessa Nordtun (Ap) sier hun har full forståelse for at ungdom kjenner på utrygghet fordi de kanskje må reise langt for å gå på skole.

– Støtter du skolenedleggelsene i Innlandet?

– Stortinget har besluttet at dette er avgjørelser som skal tas av folkevalgte lokalt. Selv om vi ønsker trygge og gode nærskoler der folk bor, kan det være tilfeller hvor skoler må slås sammen med andre eller i verste fall legges ned.

Nessa Northun peker på at fylkeskommunene må balansere flere hensyn, blant annet fallende elevtall, økonomi og andre samfunnsmessige hensyn.

– Denne type avgjørelser skal og må tas lokalt av folkevalgte med inngående kunnskap rundt lokale forhold. Det gjør at det også er vanskelig å uttale seg konkret om enkeltskoler, selv om det er lett å ha forståelse for at det er sterke følelser involvert ved nedleggelse av ens egen nærskole. Slike følelser hadde jeg helt sikkert kjent på selv også. Det har vært en trend de siste ti årene at skolene har blitt færre og større.

Avgjøres neste onsdag

Bakgrunnen er at Innlandet fylkeskommune har nærmere 3500 færre elver i VGS i dag, enn i 2013. I årene fremover venter fylket enda 3000 færre elever enn i dag. Det ser fylkesordfører Thomas Breen (Ap) i en pressemelding.

Fredag sto fylkesutvalget i Innlandet fast ved å legge ned skolene og skolestedene. Nå skal skolesaken opp til fylkestinget den 23. Oktober.

Da blir det opp fylkespolitikerne å avgjøre skjebnen til de to skolene og fire skolestedene.

Read Entire Article