Kaos på campus – i dag går fristen ut

1 week ago 12



En politisk protest-bølge som startet ved prestisjeuniversitetet Columbia på Manhatten i New York, skyller over amerikanske universiteter over hele landet.

Studentene protesterer mot krigen i Gaza og USAs militærstøtte til Israel. De krever også at universitetene skal bryte sine økonomiske bånd til Israel. 

På Columbias campus møter TV 2 avgangsstudenten Basel Rodriguez, som er en av aktivistene som har deltatt siden begynnelsen. Hun er selv palestiner. 

 Mathias Ask
DEMONSTRANT: Amerikansk-palestinske Basel Rodriguez mener Columbia-universitetet har tjent penger på lidelsene til det palestinske folk. Foto: Mathias Ask

– Vi kommer ikke til å gi oss før universitetet tar et oppgjør med sine økonomiske bånd til Israel. Universitetet profitterer på folkemordet som skjer i Gaza, sier Rodriguez til TV 2. 

– Dette har skjedd i flere generasjoner. Universitetsledelsen har tjent mye penger på å være stille og samtykket til den pågående undertrykkelsen, sier hun.

 Mathias Ask/TV 2
COLUMBIA: Studentene ved det ærverdige universitetet i New York har inspirert studenter over hele USA med sine pro-palestina-protester. Foto: Mathias Ask/TV 2

Mange demonstranter har opprettet teltleire på campus, og de stort sett fredelige demonstrasjonene har økt i intensitet rundt om i landet.

Initiativtakerne ved Columbia-universitetet stålsetter seg nå for den tiende dagen, mens universitetsledelser og politi må beslutte hvordan de skal angripe situasjonen. 

Fredag har demonstrantene fått pålegg om å pakke ned teltleirene. Skjer ikke det frivillig, kan det føre til konfrontasjon mellom studentene og politiet.

 Mike Stewart/AP
LAGT I BAKKEN: En student ved Emory University i Atlanta blir pågrepet torsdag. Her møtte noen politibetjenter opp med halvautomatiske våpen, og en student ble skutt med el-våpen. Foto: Mike Stewart/AP

– Folk gråt

Rodriquez var tilstede da NYPD gikk inn og arresterte flere studenter. Hun sier stemningen var uhyggelig etterpå. 

– Folk gråt. Men det var en stemning preget av både tristhet og motivasjon til å fortsette. 

Torsdag fikk studentene sjokkbeskjeden om at de fleste avgangsseremonier ved universitetet ville bli avlyst på grunn av sikkerhetssituasjonen. Det var forventet at 65.000 studenter med deres familier og venner skulle deltatt.

 Caitlin Ochs
MOTDEMONSTRANTER: Det dukker opp demonstranter både til støtte for Palestina og Israel utenfor universtetet. Politiet har pågrepet folk fra begge sider. Foto: Caitlin Ochs

Ytringsfrihet satt på prøve

Den polariserte saken setter universitetenes praktisering av ytringsfrihet på prøve.

President for Columbia-univeristetet, Nemat Shafik, skal fredag møte styret og forklare hvorfor hun har tillatt politiet å gripe inn. 

Hun er opptatt av at universitetets mange jødiske studenter har krav på å føle seg trygge. 

De jødiske studentene har vært i en vanskelig situasjon siden 7. oktober og krigens start. Mange av dem føler at antisemittismen har økt. Shafik avviser anklager om at universitetet har blitt et arnested for antisemittisme. 

– Har solidaritet med jødene

En student TV 2 snakker med mener media har gitt inntrykk av at demonstrantene har et mer hatefullt syn på ting, enn det som er realiteten. 

– Hva vil du si til jødiske studenter som sier at de ikke føler seg trygge ved Columbia?

– Jeg har forståelse for det. Noen føler seg utrygge. Men vi har vært tydelige på verdiene våre og viser solidaritet. Vi har for eksempel markert sabbat og jødisk påske, sier Darializa Avila Chevalier

 Mathias Ask/TV 2
EKS-STUDENT: Darializa Avila Chevalier ble uteksaminert fra Columbia i 2016. Foto: Mathias Ask/TV 2

– Jeg tror det er noen som blander sammen en følelse av ubehag med mangel på sikkerhet, sier hun. 

Hun påpeker at de gjentatte ganger har fastslått at de er mot alle former for fordommer, også antisemittisme.

Hun forteller også at flere av de som har vært med på å organisere aksjonen selv er jødiske. 

Ulike strategier

Mens noen universiteter forhandler med studentene, har andre vært raske med å ringe etter politiet. 

Flere hundre studenter er pågrepet på ulike universiteter de siste dagene. 

Etter at en teltleir spratt opp ved Indiana University Bloomington torsdag, dukket politiet opp med batonger og skjold og banet seg vei inn i leiren. 33 ble pågrepet. 

 Scott Olson/Getty Images/AFP
ILLINOIS: På Northwestern University i Evanston samler studentene seg til fredelige demonstrasjoner. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP

Noen timer senere rev politiet ned teltleiren ved University of Connecticut. Ved Ohio State University oppsto sammenstøt mellom studenter og politi bare timer etter demonstrasjonen startet torsdag kveld. 

– De som nektet å dra ble pågrepet, sier universitetets talsperson, Benjamin Johnson til AP.

Ved University of Southern California i Los Angeles ble minst 93 personer pågrepet etter en tre timer lang konfrontasjon mellom studentene og politiet. 

Medier forteller om studenter som føres bort i håndjern. En kvinne med palestinaskjerf kastet en flaske vann mot politiet og ble lagt i bakken. 

Flere steder har politiet gått inn på campus og fjernet teltene. 

Universitetene vurderer å avlyse avgangsseremoniene som er planlagt i mai, men lite tyder på at demonstrantene vil gi seg. 

De kaller president Joe Biden for «Genocide Joe», og presset på myndighetene øker. 

 SUZANNE CORDEIRO
TEXAS: En student har stilt seg opp foran tungt bevæpet politi i Austin, Texas denne uken. Foto: SUZANNE CORDEIRO

Det hvite hus er imidlertid urokkelige i sin Israel-politikk, skriver CNN

Siden starten av krigen mellom Hamas og Israel har det amerikanske utanningsdepartementet gransket flere rapporter om både antisemittisme og islamofobi. 

Read Entire Article