– Det sertemmeligidiotisk ut

1 week ago 15



Tar helt av:

Er du mye på farta 17. mai? Nå kan du bytte ut pensko med bunadsjoggesko. Salget av disse er doblet fra i fjor til i år.

HVA VIL BUNADSPOLITIET SI?: Nå kan du bruke bunadsjoggesko til bunaden. Foto: Jan Helge Rambjor/TV2
HVA VIL BUNADSPOLITIET SI?: Nå kan du bruke bunadsjoggesko til bunaden. Foto: Jan Helge Rambjor/TV2

Publisert 07.05.2024 19:24 Sist oppdatert 15 minutter siden

At flere og flere pusher grensene når det kommer til tilbehør til de tradisjonsrike bunadene, er ikke noe nytt. Hvert år fanges det opp bunadsmote som både hylles og slaktes, og i år er intet unntak.

Ny bunadstrend: – Noen vil dåne av det

De siste årene har det nemlig dukket opp en løsningen for slitne tær og hæler på nasjonaldagen: bunadsjoggesko. Sorte joggesko med gummisåle, silkesnøring og bunadsmønster på sidene. Praktisk? Kanskje. Lekkert? Nei, mener komiker Sandra Spjelkavik.

– Dette er jo tursko med blomster på.

Spjelkavik gjestet tirsdagens «Nyhetskompaniet» på TV 2, sammen med Knut Arild Hareide og Christian Borch. Hun bruker selv bunad, men kommer ikke til å bytte ut bunadsskoene med bunadsjoggesko i år.

 Jan Helge Rambjor/TV2
SORTE BUNADSSKO: Med silkelisser og bunadsmønster på sidene Foto: Jan Helge Rambjor/TV2

Tidligere nyhetsanker i NRK, Christian Borch, ser heller ikke helt poenget med å bruke joggesko til bunad.

– Det ser temmelig idiotisk ut, men det kan godt være at noen synes det er veldig fint, sier han, og spør:

– Jogger man meget i bunad?

Doblet salget

Det er Spar Kjøp som selger disse bunadsjoggeskoene. De har doblet salget i år sammenlignet med i fjor.

– Jeg har måttet bestille og fylle på med mer. Vi selger som bare det. Mange mener de er veldig behagelige, sier skoansvarlig Sara Lindsjø ved Spar Kjøp Metro.

Hun selger flest bunadsjoggesko til barn.

– Det er mange barnefamilier som handler hos oss. Men vi selger mange slike sko til voksne også, sier Lindsjø.

 Jan Helge Rambjor/TV2
DOBLET SALGET: Sara Lindsjø ved Spar Kjøp Metro forteller at de har doblet salget fra i fjor til i år. Foto: Jan Helge Rambjor/TV2

– Passer til konebæring

På Metro-senteret i Lørenskog mener de fleste TV 2 snakket med at det er innafor å bruke bunadsjoggesko. Det synes også Knut Arild Hareide.

– Jeg kunne faktisk tenkt meg å kjøpe disse her. På 17. mai skal jeg først gå i tog, og så blir det masse aktiviteter. Jeg skal blant annet drive med konebæring og sekkeløp. Bunadssko er ikke så behagelig til slikt, sier han.

Hareide liker godt å bruke bunad, og innrømmer at han av og til har dristet seg til å bruke sjal i halsen til sin Sunnhordalands-bunad.

– Det hører ikke til, men jeg tar meg den friheten. Og det virker som om folk tilgir meg.

 Jonas Been Henriksen
NYHETSKOMPANIET: Knut Arild Hareide, Christian Borch og Sandra Spjelkavik gjestet «Nyhetskompaniet» på TV 2 tirsdag. Foto: Jonas Been Henriksen

– Enda et par sko i skapet

Barbro Tronhuus Storlien er bunadstilvirker og styreleder i Norges Husflidslag. Hun har ikke så mye til overs for bunadsjoggesko.

– Jeg sliter med å se behovet for det. De fleste går med bunadssko til bunad, og hvis man av ulike årsaker ikke vil bruke bunadssko, synes jeg man kan gå med vanlige, enkle sko. Eller enkle joggesko, for den saks skyld.

Hun mener man bør tenke seg om to ganger før man kjøper bunadsjoggesko, særlig av miljøhensyn.

– Det er noe med det å skape nye behov for ting vi tror vi må ha. Det er det mest betenkelige ved dette. Det blir jo enda et par sko i skapet. Tenk på hva du har, før du kjøper disse, sier hun.

Mener folk ikke må ha bunadsangst

Hun kommer likevel ikke til å heve øyenbrynene når hun ser folk med bunadsjoggesko på 17. mai.

– Det er ikke så viktig. Folk må ikke ha bunadsangst, eller være redd for å gjøre noe feil. Det er viktig å snakke om bunadsglede. Jeg håper folk gleder seg til å ha på bunad på 17. mai. En gul flekk på skjorta er det bare du selv som ser, sier Tronhuus Storlien.

Hun mener det er en feiloppfatning at det er de som kan mest om bunad som er det såkalte «bunadspolitiet».

– De gangene jeg snakker til folk på 17. mai er når de er knallfine, har på et kult hodeplagg eller lignende. De som snakker stygt til andre eller påpeker feil, det er ikke de som jobber med bunad.

Read Entire Article