Voldshendelsen i Bergen: – Har vært under et enormt psykisk press

3 weeks ago 22BERGEN TINGHUS (TV 2): Natt til 18. mai slo han ned en mann på gaten i Bergen. Den voldssiktedes forsvarer forteller at mannen «over lang tid har blitt truet og sjikanert».

I RETTEN: Forsvarer Erik Mjelde under fengslingsmøte i Bergen, etter at en mann slo flere personer natt til 18. mai. Foto: Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Publisert 19.05.2024 13:40 Sist oppdatert 13 minutter siden

– Han ønsker bare å forklare på en personlig og ærlig måte hva som er årsak til den grufulle handlingen han har gjort. Han prøver på ingen måte å rettferdiggjøre den eller unnskylde det han har gjort, sier forsvarer Erik Johan Mjelde til TV 2.

Han representerer mannen som er siktet for å ha slått ned en mann i 60-årene på gaten i Bergen. Søndag har det vært fengslingsmøte for den siktede mannen i 20-årene.

Mjelde sier mannen har kommet i en dyp personlig krise, og mener det er et relevant spørsmål om hvordan han har havnet der: 

– Han er en ung mann som har vært under et enormt psykisk og sosialt press, forteller Mjelde.

Forsvareren er klar på at den voldssiktede mannen erkjenner full straffskyld for det han har gjort.

Han har en relasjon til to av de fornærmede, men ikke til mannen som blir slått ned i videoen som har blitt publisert i flere medier – også i TV 2.

– Han ønsker å stå til ansvar for det han har gjort. Han ønsker å si unnskyld på alle måter. Han vil betale erstatning til fornærmede dersom fornærmede krever det.

Motsetter seg varetekt

Forsvarer Mjelde er tydelig på han og hans klient at de er uenige i at han må varetektsfengsles. De mener det ikke er noen gjentakelsesfare.

– Det som er formålet med å holde ham vekk fra gaten, må jo være at han får hjelp. Han har en behandlingsplass og mulighet for innleggelse, sier Mjelde, som mener det må være et «riktigere virkemiddel enn varetekt».

– Jeg ba dommeren om å vurdere om siktede får best mulig hjelp og oppfølging. Jeg ber om at det vurderes psykisk helsevern, sier forsvareren videre.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
FENGSLINGSMØTE: Politiadvokat og forsvarer i Bergen tingrett på pinseaften. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Han sier det er vanskelig for den voldssiktede å se at det er ham selv i videoen. Han er sjokkert av å se seg selv utøve volden – men benekter ikke at det er ham selv.

– Var det alkohol inne i bildet?

– Det var absolutt alkohol inne i bildet. Mye, svarer Mjelde.

Politiet: – Tror han kom til for å hjelpe

Politiet mener det er gjentakelsesfare, delvis på grunn av den siktedes historikk – og den situasjonen han står i nå.

– I tillegg fremstår voldshandlingen i seg selv til å være uprovosert og svært alvorlig, sier politiadvokat Elisabeth Morstøl til TV 2.

Historikken politiet viser til, er en fem år gammel voldsdom. Forsvarer Mjelde sier også denne var knyttet til alkohol, og understreker at mannen aldri har vært del av noe kriminelt eller voldelig miljø.

Politiadvokat Morstøl forteller at de har fått avhørt mannen i 60-årene som ble slått ned.

– Han forklarer at han husker lite fra hendelsen, men at han tror han kom til for å hjelpe til i situasjonen. Ut over det, så husker han lite.

– Har politiet tatt hensyn til at dette er en mann som står i en - ifølge forsvareren – en sterk psykisk krise?

– Ja, politiet har vurdert om det er aktuelt med andre muligheter enn varetektsfengsling, men slik som saken står nå, så mener vi at det ikke er det og så vil man selvsagt vurdere det om det skulle bli aktuelt med et behandlingstilbud, svarer Morstøl.

Read Entire Article