Kan være nødt til å bryte loven i Stavanger: – Hun er i en «catch 22»

3 hours ago 5



 Marie von Krogh / VGKINKIG SITUASJON: Sissel Knutsen Hegdal vil slutte som ordfører, men hun oppfyller ikke kravene i loven for å gå av, ifølge kommunedirektøren. Foto: Marie von Krogh / VG

Stadig færre vil at Sissel Knutsen Hegdal skal fortsette som ordfører, inkludert henne selv. Likevel kan hun ende opp med å måtte fortsette.

søndag 6. oktober kl. 13:50

Kortversjonen

  • Sissel Knutsen Hegdal vil gå av som ordfører i Stavanger, men kan ende opp med å måtte fortsette.
  • Kommuneloven krever vesentlig personlig ulempe for fritak, noe Hegdal sier at hun ikke har.
  • Fritakssøknaden skal behandles i Stavanger bystyre 14. oktober. Den må få flertall for å bli innvilget.

Siddisene har lenge kunnet peke fingre mot frenemy Bergen og le av deres evige politiske drama. Men nå står Stavanger-politikerne med skjegget i postkassen.

De kan være nødt til å bryte loven for å innfri tidligere Høyre-politiker Sissel Knutsen Hegdals ønske om å gå av som ordfører.

– Ordføreren skal ifølge loven velges for hele perioden. Det må være en klar personlig ulempe for å gi fritak. Nå er det egentlig et åpent spørsmål om politikerne bryter loven hvis de gir henne fritak, sier førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved UiS til VG.

Kommunelov i veien

Situasjonen i Stavanger har blitt et salig kaos der selv de største politiske nerder sliter med å henge med i svingene.

Da Sissel Knutsen Hegdal leverte søknaden sin om fritak fra ordførervervet, tenkte nok mange at sagaen gikk mot en slutt. Men så meldte RA Stavanger at hun hadde endret søknaden:

«Personlig har jeg ingen vesentlig ulempe med å ivareta vervet.» står det nå.

 Emilie Rydning / VGKASTET: Sissel Hegdal blir holdt rundt av partivenn Jørgen Jakobsson på vei inn til Høyres gruppemøte 12. september. Foto: Emilie Rydning / VG

Fordi det i kommuneloven står at en ordfører kun kan få fritak dersom det er en vesentlig ulempe å ha vervet, innstilte kommunedirektøren i Stavanger på å avslå søknaden hennes. Til syvende og sist er det bystyret som skal behandle den.

Nå er flere partier usikre på hva de skal stemme.

– Vi kan jo ikke bryte loven, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet, Dag Mossige til VG.

– Nå skal vi samles til et gruppemøte onsdag, også skal vi finne ut hva vi skal gjøre. Det kan godt ende med at vi trenger mer informasjon, sier han.

LOVBRUDD? Dag Mossige og Stavanger Ap må finne ut om partiet skal stemme for eller imot kommunedirektørens innstilling.   Foto: Emilie Rydning / VGLOVBRUDD? Dag Mossige og Stavanger Ap må finne ut om partiet skal stemme for eller imot kommunedirektørens innstilling. Foto: Emilie Rydning / VG

Hegdals presserådgiver Trond Birkedal sa til VG fredag at endringen av søknaden ikke er et forsøk på omkamp.

På spørsmål om hvorfor Hegdal skrev at det ikke er til vesentlig personlig ulempe å fortsette som ordfører, svarte Birkedal:

– Hun ble bedt av politisk sekretafcatriat om å svare. Hun måtte svare ærlig, og det gjorde hun.

Dette har skjedd:

  • Hegdal innrømte misbruk av partimidler til privat forbruk. Det var snakk om et beløp på 51.148 kroner og Hegdal meldte at hun gikk av som ordfører på dagen.
  • Så slo hun tilbake og åpnet for å fortsette som ordfører.
  • Stavanger Høyres bystyregruppe ble deretter enige om å kaste Hegdal. Hun svarte med å melde seg ut av partiet.
  • Dagen etterpå søkte hun fritak fra ordførervervet, men fortsette som uavhengig representant.
  • Hun lovet lojalt å følge avtalen som er signert mellom H, Frp, KrF, V og pensjonistpartiet om at Høyre skal ha ordføreren.
  • I slutten av september åpnet politiet etterforskning mot Hegdal, som er mistenkt for underslag.
  • Kommunedirektøren i Stavanger har innstilt på å avslå søknaden hennes om fritak fordi den ikke oppfyller vilkårene i kommuneloven.
  • Fritakssøknaden skal behandles i Stavanger bystyre 14. oktober. Den må få flertall for å bli innvilget.
  • Dersom søknaden får flertall, kan tre eller flere medlemmer klage inn vedtaket til Statsforvalteren. Da må Statsforvalteren bruke kommuneloven til å vurdere om vedtaket er gyldig.

– Stavanger er ikke USA

Svein Erik Tuastad sier at Hegdal nok vil gå av fordi det skaper trøbbel for Høyre at hun blir sittende, selv om hun selv er i stand til å gjennomføre vervet.

– Hun blir litt damned if you do, damned if you don’t. Hvis hun er ærlig må hun bli sittende, men hvis hun skal gjøre det hun vil og gå av, må hun lyve. Hun er i en «catch 22».

Bilde av Svein Erik TuastadSvein Erik Tuastad

Førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

– Det er helt utrolig hvordan Høyre har skuslet bort det gode omdømme de har hatt i Stavanger, sier Tuastad.

I Rogaland har partiet Høyre stått så sterkt at til og med Rødt-politiker Aslak Sira Myhre stemte på dem da Arne Rettedal stilte til fylkesordfører i 1991.

– Alle har hatt respekt for styringspartiet Høyre i Stavanger. I Oslo, Bergen og Trondheim har det vært problemer, men Stavanger har vært deres utstillingsvindu. Det har aldri vært noe tull. I løpet av bare noen få måneder har de rotet noe helt utrolig, sier Tuastad.

– Stavanger er ikke USA. Det er ikke så polarisert og det er masse lillavelgere som kan skifte side mellom blokkene. Det blir veldig interessant om denne saken gir varige mén for Høyre, legger han til.

LEGENDARISK: Arne Rettedal er hyllet for å være en politiker som fikk ting gjort. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Tuastad mener ordfører-saken viser en systemfeil i kommuneloven, og at det beste for kommunen kan være å bryte loven.

– Jeg tror det er størst sannsynlighet for at politikerne innvilger søknaden om fritak, rett og slett av hensyn til byens renommé. Men det er ikke sikkert, sier han og legger til:

– Selv om jeg tror Arbeiderpartiet nok gjerne skulle sett Høyre steke i sitt eget fett, så ville det vært så ille for byen at de heller velger å innvilge fritak.

Read Entire Article