– Kan komme ut av kontroll

3 hours ago 5



Ekspert:

Nato og EU bekymret for samarbeidet mellom Russland og Nord-Korea.

 SPRAVDI / NIS / Maxar / AFP
STØTTE: Videoopptak viser nordkoreanske soldater som får utdelt uniformer i en russisk militærleir. Ifølge satellittbilder er nordkoreanske soldater allerede sendt til Russland. Foto: SPRAVDI / NIS / Maxar / AFP

Publisert 22.10.2024 01:09 Sist oppdatert 5 minutter siden

Et videoklipp som er offentliggjort av ukrainske myndigheter, skal vise nordkoreanske soldater som får utdelt russiske uniformer.

Opptaket skal være gjort i en militærleir i Primorskij-området helt øst i Russland, rett ved grensen til Nord-Korea.

Nordkoreanske styrker trener i fire militærleirer i Russland, der de mottar utstyr og opplæring før de skal videre til frontlinjen, ifølge RBC-Ukraine.

Ifølge amerikanske myndigheter leverer Nord-Korea fra før ballistiske raketter og ammunisjon til Russland.

Norske militæreksperter sier at dette viser at Russland er presset i Ukraina, og har dårlig tid.

–  Russland har fremdrift ved frontlinjen på grunn av nordkoreansk artilleriammunisjon, påpeker Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen.

– Russerne sliter, og klarer ikke å ta Kursk tilbake. For å få fremdrift i Donbas, må de få avlastning fra nordkoreanske soldater, sier Røseth til TV 2. 

Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole sier at Nord-Korea ser ut til å bidra med både soldater og våpensystemer.

– Kan spre seg

I en oppstartsfase vil det være behov for nordkoreansk personell som kan lære opp russere til å bruke våpnene, sier han.

– Dette kan bidra til å forlenge krigen, og legge et større press på Nato, sier professoren til TV 2.

Han sier at faren er en såkalt «horisontal eskalering».

– Den største bekymringen er at krigen kommer ut av kontroll, og sprer seg. Dersom Nord-Korea ses på som en stridende aktør, vil krigen lettere spre seg. Det kan åpne for ukrainske angrep på Nord-Korea med sabotasje og droner, sier Tormod Heier.

Ifølge sørkoreansk etterretning er det allerede rundt 1500 nordkoreanske spesialstyrker på plass i Russland. 

 AFP / NTB
Et satellittbilde tatt 16. oktober viser ifølge Sør-Korea nordkoreanske soldater på en russisk base i Ussurijsk. Foto: AFP / NTB

Myndighetene i Sør-Korea mener at Nord-Korea vil sende over 12.000 soldater til Ukraina.

Nato-sjefen sier at om anklagene skulle stemme, vil situasjonen kunne bli alvorlig.

Han har snakket med Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol om saken.

– Dersom Nord-Korea skulle sende styrker til Ukraina for å kjempe på Russlands vegne, vil det eskalere konflikten betydelig, advarer Nato-sjef Mark Rutte på X.

Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis mener rapportene om Nord-Korea må gjenopplive debatten om å sende soldater til Ukraina.

– Nytt nivå

EU er bekymret, og sier anklagene viser at Russland er villig til å gå langt i krigen mot Ukraina.

– Hvis anklagene om overføringen av soldater fra Nord-Korea til Russland bekreftes, vil det bety et nytt nivå av eskalering og et betydelig økt samarbeid, sa EU-talsperson Peter Stano på en pressekonferanse.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ser på dette som en eskalering av krigen.

– Vi må besvare og motarbeide dette. Vi kan ikke la ondskapen styrke seg ytterligere. Om verden er stille nå, og vi blir møtt av nordkoreanske soldater ved frontlinjen like ofte som vi forsvarer oss mot droner, vil det ikke tjene noen i verden. Det vil kun forlenge krigen, fortalte han i en videotale på søndag.

Etterretningstjenesten i Sør-Korea har publisert satellittbilder som de mener viser nordkoreanske styrker i Russland, og russiske skip lastet med nordkoreanske våpen.

– Hvis det kommer inn regulære nordkoreanske styrker som brukes i offensive operasjoner, deltar landet i krigen, sa Røseth til TV 2 fredag.

Nord-Korea og Russland har lenge vært allierte, og de to landene har knyttet stadig tettere bånd etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar 2022.

Tjenestepersoner og eksperter tror Nord-Korea kan ha fått sårt tiltrengte matrasjoner, økonomisk bistand og teknologisk hjelp med å ruste opp forsvaret i bytte mot å sende soldater, skriver NTB.

Read Entire Article