Drammen sykehus har satt inn inngripende tiltak for å håndtere et stort utbrudd av norovirus.

Publisert 04.03.2025 21:41
Alarmen ved sykehuset gikk fredag kveld etter at et utbrudd av norovirus ble oppdaget på to sengeposter på medisinsk avdeling.
Tirsdag er fortsatt én avdeling stengt, og sykehuset er i gul beredskap.
– Som sykehus er vi vant til å håndtere et smitteutbrudd fra tid til annen, men totaliteten av dette er større enn vanlig. Jeg kan ikke umiddelbart huske et utbrudd av et slikt omfang, i hvert fall ikke på medisinsk avdeling, sier avdelingssjef Oscar Kristiansen til TV 2.

Mange ansatte smittet
Tirsdag er i underkant av 40 personer bekreftet smittet. Majoriteten av de smittede er ansatte, opplyser Kristiansen.
– Hvordan vurderer du pasientsikkerheten?
– Vi ønsker ikke at skrøpelige pasienter skal få dette, for det er en tilleggsbelastning når man allerede er syk. Samtidig er dette vanlig omgangssykevirus, så for de aller fleste vil sykdommen forløpe greit med ekstra oppfølging.

Symptomer på norovirus, er akutt kvalme, oppkast, magesmerter og diaré.
Selv om sykdommen er svært ubehagelig mens den står på, går den som regel over av seg selv etter noen dager.
Det er en indremedisinsk sengepost, som har 28 senger til pasienter med hjertesykdommer og mage- og tarmsykdommer, som er stengt.
– Vi er i gul beredskap ved sykehuset, som er det nest høyeste nivået. Det får en del konsekvenser, og gjør at vi må utsette en del planlagte inngrep og behandlinger, som ville tatt opp sengeplasser, sier han.
Samtidig understreker Kristiansen at alle alvorlig syke pasienter vil få hjelp ved sykehuset.
– Årsaken til at vi har satt inn inngripende tiltak, er for å sikre god beredskap for alle som trenger øyeblikkelig hjelp og slå ned utbruddet så raskt som mulig. Alvorlige syke skal ikke være redde for å komme hit.
Det var Drammens Tidende som meldte om utbruddet først.
– Ikke trygge enda
Ifølge avdelingssjefen ser tiltakene ut til å ha effekt.
– Dette er en ganske smittsom sykdom, så utbruddet tar tid å håndtere. Tiltakene bremser opp utbruddet, for vi vil ikke at smitten skal spre seg videre, sier han.
– Hvordan vurderer du risikoen for at utbruddet sprer seg til øvrige avdelinger ved sykehuset?
– Vi er ikke trygge på det enda. Vi gjør alt vi kan, men det er en risiko for videre spredning. Heldigvis har vi ikke sett tegn til det nå.
Kristiansen tror sykehuset vil opprettholde tiltakene ved sykehuset det neste døgnet, kanskje lenger.
– Jeg håper at det ikke blir verre, og at utbruddet følger utviklingen vi venter. Det er bedre å slå hardt ned på det nå, slik at vi får kontroll og i håp om at det ikke blir langtrukket.
Flere utbrudd
Ettersom dette er et lokalt utbrudd, er ikke Folkehelseinstituttet (FHI) koblet inn, opplyser lege Hilde Marie Lund.
– Generelt er det i vintersesongen ikke uvanlig med norovirusutbrudd i helseinstitusjoner. Dette er miljøer der pasienter og beboere bor tett. Norovirus er svært smittsomt og utbrudd kan derfor føre til at mange blir smittet, sier hun.

I Norge er det så langt i år meldt fra om 53 utbrudd med norovirus. Antall utbrudd kan være høyere ettersom norovirusinfeksjoner ikke er pliktige å melde fra om.
– Det er vanskelig å si om sesongkurven har nådd toppen nå eller om den vil stige, sa Lund i forrige uke.