Kan gi seg etter historisk sesong

1 month ago 20



Hun fikk sitt store gjennombrudd denne sesongen. Men nå kan Thea Helseth (28) komme til å gi seg.

 Thea Helseth vet ikke om hun fortsetter satsingen mot Los Angeles-OL i 2028. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert: 04.10.2024 10:18

Det er hun ikke alene om. Birgit Skarstein (35) har ikke bestemt seg for å fortsette karrieren på vannet etter sølvet i Paralympics. Så mange som åtte av ti norske OL-roere kan også komme til å legge opp, ifølge VGs kilder.

– Det tallet høres riktig ut, bekrefter veteranen Kristoffer Brun (36).

– Det bekymrer meg. Samtidig er roing en idrett du ikke kan leve av. Det er ikke overraskende at roere vurderer sin fremtid etter en olympisk periode. Men vi ønsker å beholde flest mulig av de erfarne roerne, sier visepresident Morten Bergesen i Norges Roforbund.

  • Thea Helseth sto sammen med Inger Kavlie (31) bak historiske prestasjoner denne sesongen. Duoen vant både EM-gull og verdenscupen sammenlagt.

– Jeg har ikke bestemt meg om jeg skal fortsette. Jeg er veldig spent på det opplegget de sier skal komme, men vi har ikke hørt noe ennå, sier Helseth.

Morten Bergesen

Toppidrettsansvarlig Norges Roforbund

Toppidrettsansvarlig Bergesen opplyser at ny sjef vil bli offentliggjort i nær fremtid.

– Er det en vanskelig situasjon å være i?

– Det føles veldig vanskelig. Det er en rar situasjon å være etter at det store målet som vi har jobbet for i så mange år, er over. Nå er alt preget av usikkerhet, svarer Thea Helseth.

 Thea Helseth (til venstre) og Inger Kavlie var ikke fornøyde med 6.-plassen i OL. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Hun understreker det har fungert svært godt i dobbeltsculleren med Inger Kavlie. Men det var ikke lett da forbundet i sesongstarten bestemte at Jenny Rørvik skulle ut av båten etter 2. plass i verdenscupåpningen.

– Det har vært veldig, veldig vanskelig, sier Ålesund-roeren. Hun har vært venninne med Rørvik siden barneskolen.

– Samarbeidet med Inger (Kavlie) har vært fantastisk, men samtidig har hele sesongen vært en mental prosess. Det viste seg under OL, mener Thea Helseth.

Duoen kom på 6. plass i Paris. Sisteplassen i OL-finalen var under forventning.

– Vi hadde håpet å ta en medalje. Det var vi kapable til, men vi klarte ikke å ta det siste lille steget opp da alle jaktet OL-medaljene. Det er vanskelig å si hvorfor det skjedde, men jeg tror kanskje kommunikasjonen innad ikke har vært god nok. Det gjelder både mellom styre og trenere, og mellom trenere og utøvere. Tryggheten har kanskje ikke vært med oss hele veien, sier Thea Helseth og legger til:

– Jeg tror vi måtte prestere litt for mange ganger frem mot OL. Prosessen har kanskje ikke vært helt tydelig.

Kristoffer Brun

Tidligere verdensmester i roing

Dobbelt verdensmester Kjetil Borch og Ask TjømAsk TjømNummer fem i OL sammen med Lars Benske i lettvekt dobbeltsculler. legger opp. Kristoffer Brun tar ett års pause, men er åpen for å komme tilbake. Veteranen kan skilte med VM-gull og OL-bronse, men Paris-OL ble en skuffelse for Brun og resten av Norges dobbeltfirer.

– Jeg synes mye har tatt fokus fra å prestere i OL, mener han.

  • Johan Flodin ga seg som landslagssjef etter Tokyo-OL for tre år siden. Høsten 2021 sto Norges Roforbund også uten landslagssjef.
  • Mark Emke ble ansatt først 17. november. Etter to VM ble forbundet enige om å avslutte samarbeidet med nederlenderen i fjor høst.
  • Fredrik Bekken kom inn som «ledende trener» i en tredjedels stilling i OL-sesongen.

Samtidig kom et nytt styre og ny generalsekretær inn. Brun kaller denne sesongen «slitsom og vanskelig».

– Alle måtte bli kjent med alle på nytt. Det var utfordrende. Det skapte for mye uro. Alle ville sette sin farge på det, og komme på sine synspunkter, beskriver Brun.

Han mener det ble gjort for mange forandringer på for kort tid. Og at det påvirket OL-resultatene negativt. De norske roerne kom hjem uten medaljer.

– Jeg synes mye har tatt fokus fra å prestere. Det burde vært litt mer ro rundt tingene for at prestasjonene skulle vært maksimale, mener Kristoffer Brun.

 Birgit Skarstein jublet for sølv i Paralympics etter en vanskelig sesong. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

– Jeg har ingen ting vondt å si om Fredrik (Bekken, ledende trener). Men det er en organisasjon og utøvere det tar tid å bli kjent med. Her skal man bli kjent med mennesker og sette sammen lagkombinasjoner. Vanligvis jobber vi i sykluser på fire år, men her skulle alt plutselig skje på et halvt år. Det har vært en serie med uheldige ting, mener Brun.

Landslagssjefen manglet. Morten Bergesen opplyser at toppidrettsutvalget – med han selv, Olaf Tufte og Sverke Lorgen – har vært tettere på utøverne enn i en normal situasjon.

– Vi har ikke vært utøvende, men har følt at vi har måtte ta litt tak, sier Bergesen.

Olaf Tufte

Medlem av toppidrettsutvalget i Norges Roforbund

– Vi er inne i en evaluering nå, men det er jo en avveining hvor mange testløp du kan ha i løpet av en sesong om du skal kunne toppe formen perfekt inn mot et stort mesterskap som OL. Jeg har ingen klar konklusjon om at vi hadde for mye formtopping tidlig i sesongen. Jeg tror kanskje ikke det, men skal ikke være bombastisk. Jeg tror det kan være andre ting i treningsopplegget som kan forbedres, sier lederen av toppidrettsutvalget.

Han mener også at de 10 norske roerne ikke fikk ut sitt beste i Paris.

– Jeg er helt enig med utøverne at vi hadde høyere forventninger til OL resultatmessig. Vi fikk ikke det løftet vi ønsket i løpet av de siste seks ukene før Paris, sier han.

Heller ikke Oscar Helvig er sikker på om han fortsetter mot Los Angeles-OL i 2028.

– Jeg er usikker. Jeg er ute etter et miljø som hvor jeg kan føle tilhørighet, og rom for å skape ny mestring for å utvikle meg videre, sier Helvig til VG.

– Har det ikke vært det frem mot OL?

– Ingen kommentar. Det har jeg tatt i evalueringen til roforbundet, svarer Helvig. Han savner informasjon om hvordan det videre opplegget blir på landslaget.

Birgit Skarstein har reagert på oppfølgingen fra roforbundet. Etter Paralympics har hun vært på reise i USA.

– Jeg har ikke tatt en avgjørelse om veien videre ennå. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å satse mot VM i Shanghai neste år, og var motivert for det før denne sesongen. Nå er det mye som er oppe i lufta rundt hva som blir landslagsopplegget fremover, skriver Skarstein i en sms til VG.

Read Entire Article