Kan en vaske strikkegenseren i vaskemaskinen? Og andre tips om vask av strikkeplagg.

3 weeks ago 17



Kan du vaske strikkeplagget i vaskemaskinen? Og hva er beste måten å fjerne nupper? Er det mulig å redde en genser som har krympet?

Runa Sommerfelt har skrevet flere bøker om strikking og deler sine råd om vasking av strikkeplagg. Foto: Privat

Publisert: 05.10.2024 08:00

Ukens tips: Hvordan vaske strikkeplagg? Er det mulig å fjerne nuppe og kan man redde en krympet genser?

Eksperten: Runa Sommerfelt. Hun har skrevet strikkeboken «Runastrikk» og er aktuell med oppfølgeren «Strikkeglede». Hun har over 103.000 følgere på Instagram, der hun også deler tips og råd.

1. Hvordan vasker du strikkeplaggene dine?

– Jeg unngår å vaske strikkegenserne mine så langt det lar seg gjøre, særlig de i ull, fordi det er selvrensende. Men hvis jeg vasker, som kanskje kun er en eller to ganger i året, vasker jeg i maskin på så lave temperaturer som mulig. Gjerne 20 grader og lav sentrifugering. Hvis genseren er veldig fuktig når den er ferdig, sentrifugerer jeg forsiktig en gang til, sier Runa Sommerfelt.

– Jeg vasker strikkeplaggene mine i maskin og prøver enten å huske på hvilken garntype jeg har brukt eller sparer på lappen som kom med garnet. Der står alltid gode beskrivelser på hvordan du bør vaske plagget. Og jeg bruker et mildt vaskemiddel beregnet for ull.

2. Hva gjør du i stedet for å vaske strikkeplagg?

Fremfor å vaske liker Sommerfelt å dampe plagget. Det gjøres når plagget er ferdig strikket, for å få maskene til å falle på plass. Etter at plagget er dampet, blokker hun plaggene slik hun ønsker. Blokking gjør det også mulig å forme plagget slik du ønsker det.

Slik gjør hun:

  1. Velg lav temperatur på strykejernet for å unngå å skade garnfibrene.
  2. Legg et fuktig klede eller strykehåndkle på plagget for beskyttelse og gir jevn dampfordeling.
  3. Trykk forsiktig ned strykejernet i tre-fire sekunder av gangen. Unngå å dra i plagget, med mindre du ønsker å forme det.
  4. Gjenta dampingen på begge sider av plagget for å sikre et jevnt resultat.
  5. Om man også ønsker å blokke plagget, er Sommerfelts råd å sette noe tungt på plagget slik at det tørker i ønsket form. Se mer om blokking under.

3. Hvordan sørge for best passform på plagget?

Sommerfeldt forteller at følgerne hennes i sosiale medier engasjerer seg veldig rundt vask av strikkeplagg. De spør om alt fra vask av finere plagg i merinoull og mohair til håndvask og blokking.

– Blokking vil si at du former plagget når det er fuktig. Da kan du strekke litt i plagget og legge noe tungt oppå det mens det tørker. Jeg bruker en bok eller noe annet tungt oppå plagget, slik at det ikke sklir. Da tørker det i den formen du ønsker. En gang strikket jeg en genser med en for kort arm, den strakk jeg ut og lot tørke og den ble like lang som den andre, sier Sommerfelt.

4. Hvilke feil gjør folk når de vasker strikkegenseren?

– Det er nok å vaske strikkeplaggene på for høy temperatur, eller å vaske for mye. Det vil si at du vasker den etter hver bruk eller flere ganger i året. Det trengs ikke for ull. Det kan krympe i for høy temperatur, sier hun.

Første gang en vasker strikkeplagget, vask det alene eller eventuelt sammen med noe i samme farge.

– Plagget, hvis det er i farger, vil ha mye overskuddsfarge i seg, og det kan farge over på annet. Så vask det helst alene og putt det gjerne i en vaskepose eller i et putetrekk med glidelås. Da passer du godt på det, råder Sommerfelt.

Runa Sommerfelt unngår helst å vaske strikkeplaggene sine, men hvis hun må, vasker hun dem i vaskemaskinen. Foto: Privat

5. Er det mulig å redde et ullplagg som har krympet?

– Det går an å prøve et triks jeg har sett i en video: Fukt plagget i kaldt vann og tilsett hårbalsam. Strekk deretter plagget, tilsett mer balsam og strekk mer. La plagget tørke lett før du gjentar prosessen til du har ønsket form på plagget. Hvis du tar mange nok runder, kan det gå.

– Men hvis dette ikke fungerer?

– Da er nok løpet dessverre kjørt. Men plagget kan bli til en fin barnegenser, eller en kan klippe det opp og lage sitteunderlag av det.

Selv krympet Sommerfelt en av de første genserne hun strikket – den ble vasket på for høy varme i vaskemaskinen.

– Den ble til en genser for en bamse vi har på hytten, ler hun.

6. Hvordan fjerne lukt i strikkeplagg?

Du har funnet frem den gamle ulljakken etter bestefaren eller tanten din. Den har ligget på loftet i årevis og lukter, ja, gammelt og innestengt.

– Hvis det har oppstått lukt i plagget, eller du vil få bort lukt fra en genser, heng det ut i et par døgn. Da vil mye av lukten forsvinne.

Men hvis du fremdeles vil vaske plagget, sier Sommerfelt at du kan prøve å vaske i vaskemaskinen. Velg da lav sentrifuge og 20 grader for å unngå at det krymper.

Det er fort gjort å få flekker på klær, men prøv å fjerne flekken før du vasker hele plagget, råder Sommerfelt. Foto: Privat

7. Hvordan fjerne flekker på ullplagget?

– Hvis du har fått sminke eller en annen flekk på genseren, finn frem bomullspads og flytende sminkefjerner. Du trenger ikke vaske hele plagget på grunn av en flekk. Sminkefjerner tar bort for eksempel sminke rundt halsen, sier hun.

Read Entire Article