Kan du fryse tint mat om igjen? Fem ting du bør vite før du putter noe i fryseren.

1 month ago 21



Det finnes noen viktige huskeregler om frysing og opptining av mat. En kokk og to matforskere svarer.

Publisert: 19.10.2024 08:00

– I utgangspunktet ønsker jeg ikke å fryse ned ting for andre gang hvis det kan unngås. Men noen ting vil bli mindre påvirket av det enn andre, sier Jostein Medhus. Han er mat- og drikkefaglig ansvarlig ved Kulinarisk Akademi i Oslo.

Han lukker opp døren til det store fryseskapet på Kulinarisk Akademi. Der ligger det store kjøttstykker, vakuumpakkede sauser og noen typer urter nedfryst.

Lett bedervelig mat, som kylling, ville han ikke fryst om igjen, men et stykke med rent kjøtt vil sannsynligvis tåle det. Har du kjøpt fem biffer på tilbud som du fryser og tiner opp, men du kun bruker fire av dem, kan kjøttet fryses på nytt.

– Du lukter og ser fort om kjøttet ikke har tålt det. Men jeg hadde ikke gjort det med kjøttdeig. Det er en fordel at kjøttet er pakket i orginalemballasjen.

Fryser du tint mat om igjen? Stem nederst i saken!

1. Hvilke matvarer egner seg ikke å fryse?

Pasta, poteter og ris er eksempler på det, mener han.

– Hvis du lager en gryterett, kok heller risen eller pastaen ved siden av. Da kan du enklere fryse ned sausen, men slipper dvask pasta. Poteter og ris mister fort struktur og konsistens ved frysing, sier Medhus, og legger til at han foretrekker å sette det i kjøleskapet og heller spise restene så fort som mulig.

Heller ikke grønnsaker er lurt å legge i fryseren. De vil rett og slett miste friskheten og spensten.

– Celleveggen i grønnsakene ødelegges når vannet fryser og utvider seg, forklarer han.

Noen typer urter og krydder kan likevel fryses, mener Medhus og henter ut bokser og vakuumposer fylt med sitrongress og limeblader.

Meieri- og melkeprodukter egner seg ikke godt til frysing.

– Å fryse melk eller lettrømme er ikke så bra. De fleste meieriproduktene i Norge er homogenisert. Det vil si at fettet bindes. Ved frysing kan produktene bli klumpete og knudrete. Smør er nok det som kan egne seg best, sier Medhus.

Foto: Geir Amundsen

Foto: Geir Amundsen

Jostein Medhus ved Kulinarisk Akademi slår et slag for fryseboksene.

Men husk å merke med innhold og nedfrysningsdato.

Vakuumering i poser er også en favoritt.

Men vanlige fryseposer styrer han unna, da de lett får hull, og det kan oppstå fryseskader på maten.

Et plassbesparende triks er å fryse innholdet flatt i vakuumeringsposene.

2. Er det greit å fryse ned nesten utgått mat?

Matvarekjedene selger stadig mat med kortere holdbarhet til en rimeligere penge. Men vil maten overleve lenger hvis den fryses?

– Hvis det er to dager igjen på holdbarheten før frysing, er det minst to dager igjen når den tines. Med mindre man legger det på kjøkkenbenken for å tines over natten, eller maten har ligget så lenge i fryseren at den ikke er god lenger. Men det er en fin måte å unngå matsvinn på ved å fryse det, om man vet at man ikke får spist maten før utløpsdato, sier seniorforsker Solveig Langsrud ved NofimaNofimaNofima er et ledende matforskningsinstitutt som driver forskning og utvikling innen akvakultur, fiskeri og mat..

3. Hvorfor redder vi ikke mer brød?

Brødfrysing redder brød, men kun én av fem husholdninger fryser brød systematisk, ifølge seniorforsker Valérie L. Almli i Nofima.

De undersøkte i prosjektet Bread Rescuers hvordan en kan sørge for best mulig sensorisk kvalitet ved frysing/tining av brød.

Nofima konkluderte i prosjektetprosjektetStudien er gjennomført i Bread Rescuers-prosjektet, et 4-årig forskningsprosjekt finansiert av BIONÆR-Bionæringsprogram ved Norges Forskningsråd, og ledes av Nofima. med fire råd:

  1. Frys brødet i frysepose. Pappose gir mer bismak og hardhet, mens butikkpose (den du tar ved brødskjæremaskinen) fungerer, men bevarer ikke smaken like godt.
  2. Lukk posen. Åpen pose fører til fastere/hardere og mindre saftig brød, i tillegg til mer bitter smak, bismak (skuffsmak, emballasjesmak) og mindre fersk smak.
  3. Frys i skiver. Et halvt/helt brød kan få løs skorpe, mindre fersk smak og bli hardere og seigere enn skiver. Fryser du halvt/helt brød, tin i kjøleskap for å forminske ulempene.
  4. Industrifryst brød fra butikken er et bra alternativ til å fryse selv.

Ifølge Opplysningskontoret for brød og korn kan frossent brød oppbevares i 6–7 måneder, mens fete bakervarer ikke bør ligge i fryseren i mer enn 3–6 måneder, fordi fettet i dem harskner.

4. Kan du putte pizzadeigen i fryseren?

Det er populært å lage italiensk pizza. Kan porsjoner med pizzadeig fryses?

– Ja, men selv om gjæringsprosessen bremses kraftig, stopper den ikke helt opp i fryseren. Den bør derfor ikke ligge for lenge. Et tips kan være å fryse ned halvstekte bunner, sier Medhus.

Noe som også kan være fint og lønnsomt å fryse, er ost.

– Hvis du har noen skalker igjen av osten, riv den opp og frys den ned. Da kan du kaste den direkte på pizzaen uten å tine den først, den stekes på kort tid. Men å fryse en hel ost funker ikke like godt, sier han.

5. Hva er den ideelle frysetemperaturen?

– Holder det med minus 18 grader i fryseren eller vil det være noe å hente på å stille den inn kaldere?

– Mikrobiologisk sett holder det med alt som er under frysepunktet. Minus 18 grader regnes som en bra balanse mellom energiforbruk og bevaring av kvaliteten, sier Solveig Langsrud i Nofima.

Hun påpeker:

– Det viktigste for å bevare kvaliteten er nedfrysingshastigheten. En del frysere har en knapp for å sette ned temperaturen når man skal fryse ned mat, for at denne prosessen skal gå raskest mulig.

Fryser du tint mat om igjen?

Read Entire Article