Kan bli milliardbelønning for fentanyl-vaksine

2 weeks ago 18



Dette bildet er fra Philadelphia, USA. Der er dopet «tranq», en blanding mellom fentanyl og et beroligende middel, blitt svært utbredt. Foto: Pontus Höök / VG

Førstemann som får godkjent en vaksine mot opioid-avhengighet kan få en gigantbelønning. – Har skjedd en dreining også i Norge, sier forsker.

  • Bilde av Lars Chr. Wegner
søndag 21. april kl. 13:49

Kortversjonen

  • Et lovforslag i USA kan gi 10 milliarder kroner i premie til første godkjente opioid-vaksine.
  • 66 prosent av alle overdosedødsfall i USA i 2021 skyldtes syntetiske opioider som fentanyl.
  • Et norsk forskningsprosjekt undersøker eventuell økning i opioidbruk i Norge, der flere nå dør av opioider enn av heroin.

To tredjedeler av alle overdosedødsfall i USA skyldes fentanyl. Nå går landet nye veier i kampen mot opioid-epidemien.

Et nytt lovforslag kan, hvis det blir vedtatt, gi en premie på 10 milliarder kroner til den første som får godkjent en opioid-vaksine.

En belønning som kommer i tillegg til alle forventede inntekter fra salg av vaksinen.

107 000 personer døde av overdoser i USA i 2021. 66 prosent av dødsfallene skyldtes syntetiske opioider som fentanyl.

MISTET SØNNEN: Theresa Guerrero kjemper for oppmerksomhet mot fentanyl-epidemien etter at sønnen Jacob døde av en overdose. Foto: Thomas Nilsson / VG

Bruken av smertestillende medikamenter basert på opioider har økt dramatisk i USA de siste tiårene, drevet frem av hissig markedsføring fra legemiddelfabrikantene, i tillegg til at legemidlene ble populære på det illegale markedet.

I kjølvannet fulgte en skremmende avhengighet hos brukerne. Epidemien rir USA som en mare.

Les også: – Det er djevelen som styrer her

Superkraftig

Fentanyl er effektivt mot smerter, billig å produsere, 50 ganger sterkere enn heroin og 100 ganger sterkere enn kokain.

Håpet mange klynger seg til, ligger i at en vaksine kan hjelpe mange av dem som er blitt avhengige, og begrense misbruket nasjonalt.

Føderale myndigheter har bidratt med finansiering til flere vaksineprosjekter de siste årene.

Nå har den republikanske kongressmannen David Schweikert lansert et lovforslag om at den første vaksinen som blir godkjent, skal belønnes med en premie på en milliard dollar – mer enn ti milliarder kroner.

Kongressmann<-Kongressmann

David Schweikert

Eksperter mener at slike vaksiner ikke bare er mulige, men også lovende.

Lignende vaksiner mot kokain og nikotin er allerede utviklet og testet på mennesker.

Thomas Kosten, professor i psykiatri og farmakologi ved Baylor College of Medicine i Houston, sier til nyhetsmagasinet Newsweek at en vaksine mot fentanyl sannsynligvis vil være tilgjengelig innen få år.

Dødstall øker i Norge

Et stort, norsk forskningsprosjekt skal forsøke å finne ut om bruk av opioider utlevert på resept har begynt å utvikle seg til en epidemi også i Norge.

– Det har skjedd en dreining også her. Det er nå flere i Norge som dør av opioider man kan få på resept, enn av heroin, forteller Ingvild Odsbu, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Det såkalte POINT-prosjektet (Preventing an opioid epidemic In Norway: Focusing on treatment of chronic pain) strekker seg over fire år, og er finansiert med midler fra Norges forskningsråd. Det skal være ferdig ved utgangen av 2025.

– Det er litt av den samme utviklingen som skjedde i USA på slutten av 90-tallet, men sett i forhold til USA har vi ikke tilsvarende problemer.

NØDHJELP: Nesesprayen Narcon brukes i dag som motgift mot fentanyl-forgiftning i USA. Foto: Thomas Nilsson / VG

Forskerne har blant annet sett på tallene for registrerte overdosedødsfall i Norge.

– Vi ser at blant dem som dør av denne typen opioider sammenlignet med heroin, så er det flere som har vært på apoteket de siste 30 dager før døden. Det er tydelig at det er flere i den gruppen som har hentet ut opioider på resept, men samtidig er jo opioider også mye illegalt omsatt og brukt, sier Odsbu.

Les også: Narkotisk stoff påvist hos barn i Tromsø: – Kjempefarlig

Read Entire Article