Onsdag morgen ble det klart at Donald Trump blir gjenvalgt som president i USA. Rundt klokken 8 norsk tid erklærte han seieren fra Mar-a-Lago i Florida.
Det var lenge stille fra motkandidaten Kamala Harris. Onsdag kveld meldte imidlertid flere medier at hun hadde ringt Trump for å erkjenne valgnederlaget.
Rundt klokken 22 norsk tid kommer hun med sine første offentlige uttalelser siden valgnatten.
– Utfallet av dette valget er ikke hva vi ønsket oss, sier hun fra talerstolen ved Howard universitet.
Tap i alle vippestatene
Det var på forkant spådd et svært jevnt løp mellom kandidatene. Flere av prognosene, inkludert TV 2 sine, antydet at Harris hadde mulighet til å vinne.
Fasiten ble at Trump gjorde det langt bedre enn meningsmålingene skulle tilsi. Selv om stemmene fortsatt telles i Nevada, Arizona, Alaska og Maine, ser det ut til at Harris tapte alle vippestatene i valget.
Trump kommer også til å vinne den såkalte «populærstemmen» med god margin, altså at han får flest stemmer nasjonalt. Det gjorde han ikke da han vant valget mot Hillary Clinton i 2016.
Dersom hun hadde vunnet valget, hadde Harris blitt USAs første kvinnelige president, samt den første med asiatisk-amerikansk opprinnelse.
Slik ble det altså ikke – til tross for at Harris-kampanjen samlet inn milliardbeløp og fikk støtte fra flere store kjendiser, deriblant Taylor Swift.
– Et stort nederlag
Christina Skovsgaard, leder for Democrats Abroad, tror Harris har trengt tid å samle tankene etter valgresultatet ble klart, og at det er derfor hun først nå uttaler seg offentlig.
– Det er ikke veldig rart. Det er et stort nederlag, sier hun til TV 2.
Democrats Abroad er tilknyttet Kamala Harris' parti, og representerer amerikanske borgere i utllandet.
Skovsgaard forteller at hun måtte ta seg en tur i hagen for å rake gresset da resultatet ble klart, fordi hun ble så opprørt.
– Det amerikanske folket har talt. Det er vanskelig å akseptere det, men sånn er det. Det er et nederlag for hele den amerikanske befolkningen.
– Er hennes politiske karriere over nå?
– Jeg lurer på det samme. Hun har ingen stilling. Hun er advokat. Hun kan få et verv i det demokratiske partiet. Hun har vist seg å være en dyktig person. Det er ikke så lett for henne å prøve seg igjen som presidentkandidat.
Taperstempel
Deborah Kitchen-Døderlein, førsteamanuensis i amerikansk historie, kultur og politikk ved Universitetet i Oslo, mener også at Harris har en usikker politisk fremtid etter valget.
– Når du først har tapt et stort valg, så vil ofte partiet og velgerne tenke at du er en taper. Trump kom seg gjennom det, men det er vanskelig å si om det samme kommer til å skje for Harris, sier førsteamanuensisen.
Harris var senator før hun ble valgt som Bidens visepresident. Nå har hun imidlertid ingen umiddelbar rolle å falle tilbake på.
– Hun er fremdeles ung nok, men hun har ingen plattform, sier Kitchen-Døderlein.
– Det spørs litt på hvor ille det blir under Trump. Kanskje hun ender opp som personen folk kunne ønske at de hadde stemt på, legger hun til.
– Ikke hatt noe å tape
USA-ekspert og retoriker Trygve Svensson sier at Harris-kampanjen ikke har hatt så mye å tape på å bruke litt ekstra tid og sørge for en god tale.
– Det er nesten 67 millioner mennesker som har stemt på henne. Det er faktisk ganske høyt tall i amerikansk sammenheng.
Også Svensson tviler på at Harris kommer tilbake som presidentkandidat.
– Men det kan være mange andre roller i amerikansk politikk for en som har bygget seg opp på den måten.
– Stor ulempe fra start
Sittende president Joe Biden trakk seg fra presidentkappløpet i juli etter en katastrofal TV-debatt mot Trump.
Da Harris ble utpekt som Demokratenes nye kandidat hadde hun bare om lag 100 dager på seg til å stable sin egen presidentkampanje på beina.
– Hun har gjort en god jobb i valgkampen, men hvordan går man mot en mann med kultaktige følgere som har hatt fire år på å forberede seg? Hun hadde en stor ulempe fra start, sier Deborah Kitchen-Døderlein til TV 2.
Hun er førsteamanuensis i amerikansk historie, kultur og politikk ved Universitetet i Oslo, mener at Harris trolig vil gratulere Trump med seieren. Det var noe sistnevnte nektet å gjøre da Biden vant i 2020.
– Jeg er helt sikker på at hun er veldig skuffet, men hun er en mer taktfull person, sier førsteamanuensisen.