De som har fulgt med i den politiske utvikling i Agder de siste tiårene har sett lite til aktivitet fra KrF-politikeren Jørgen Kristiansen, som nå er aktiv for å få en plass på Agderbenken ved stortingsvalget neste høst.
Han har bygget opp sin politiske karriere som Kristiansandspolitiker med utgangspunkt i KrF og med fotfeste på Flekkerøy.
Kristiansens ballast er 20 år i Kristiansands bystyre og to perioder som varaordfører med trygg støtte i Høyre, byens ordfører-parti. I den posisjon har han hele veien vært lokalpolitiker som ofte har satt byens interesser foran i distriktspolitiske saker. Etter å ha satt det politisk virke til side av hensyn til privatlivet de senere år, er målsettingen nå å vinne førsteplassen på Vest-Agder KrF`s liste til Stortingsvalget.
Mye taler for at partiets velgere i dag stiller også andre krav når det gjelder hva man venter og krever av de beste kandidatene. Det er forventninger som spiller en viktig rolle i år. Partiet på det nasjonale plan kjemper i motvind. Motvinds-politiker er ikke Kristiansen. KrF har stått sterkt i den vestlige del av landsdelen med det største lokallaget, Kristiansand, som dominerende. Der har Kristiansen funnet en trygg plass.
Ser man historisk på landsdelens politiske styrke er det Venstre som har betydd mest for vekst og utvikling. I de siste par tiårene har Høyre langt på vei tatt en stor del av Venstres plass; tydeligst i Kristiansand med KrF som støtteparti. På det nasjonale plan er det stadig flere som avskriver KrF som et betydelig parti i en ny borgerlig blokk som vil ta tilbake regjeringsmakten. Sviktende tillit til KrF er også å finne på Sørlandet.
Men partiet står fremdeles sterkt i Agder. Nok til til at partiet kan bidra til KrF-plasser på Stortinget med dyktige representanter.
Kristiansand har det suverent største lokallaget av KrF i Agder. Men det som betyr noe er å velge kandidater som har solid landsdelserfaring, som kan kjempe for en landsdel som ikke har utmerket seg politisk de siste par tiårene. Politikeren Kristiansen er kjent som stedbundet med politisk interesse og aktivitet tett opp mot Høyre. Det er mindre kjent hva han i tilfelle kan ha meldt seg på med i andre aktuelle problemer og oppgaver.
Han har så langt ikke vært aktiv når det gjelder naturvern, selv om han kommer fra en bydel med havet og kysten som en utfordring og næring sett i historisk sammenheng, men krevende både i dag og i fremtiden.
Jørgen Kristiansens synspunkter har i størst mulig grad vært uten dagsaktuell dynamikk. At han forleden gratulerte Israel med et «uskyldig» angrepsvåpen, som har skapt lidelse og redsel blant barn og uskyldige mennesker i Libanon tyder ikke på at han har tatt inn over seg den situasjon vi befinner oss i.
Mange sørlendinger kan og vet mye om Israel og landets kamp for en plass i verden etter den 2. verdenskrig. Omsorg, varme og fredelig sameksistens har vært vårt bidrag.
En som vil på Stortinget for å representere vår landsdel kan ikke reparere den slags utspill med snillere ord.
Jørgen Kristiansen har gått over streken.